Dana Constantinescu ne-a adus informaţii despre flori, dar şi despre legumele primăverii, pe 19 martie, de la ora 10.00, la TVR 1 şi online, pe TVR+
Ediţia este disponibilă online pe TVR+.
Pentru că primăvara începe să-şi intre în drepturi, Dana Constantinescu le propune prietenilor emisiunii În grădina Danei o ediţie... înflorită. Duminică dimineaţă, de la ora 10.00, la TVR 1, aflăm lucruri interesante despre narcise, zambile, dar şi despre primele legume din grădina de zarzavaturi.
Primul interlocutor al Danei Constantinescu este Mădălina Stroie, horticultor din Copăceni, Ilfov. Iubitorii narciselor galbene se vor bucura să afle cum îşi pot cultiva frumoasele flori chiar în propria locuinţă! Narcisele se înmulţesc din bulbi, pot fi cultivate şi în grădină, şi în ghiveci. Deoarece tind să se aglomereze, bulbii narcisei trebuie scoşi din pământ o dată la 4-5 ani, în lunile iulie-august. După ce au fost scoşi şi sortaţi, se păstrează în locuri uscate şi aerisite până în octombrie.
Zambilele ne îmbată cu parfumul lor în fiecare început de primăvară. De aceea, şi ele îşi au locul În grădina Danei. Alex Dumitru, horticultor din Gornet, Prahova, ne spune că zambila comună de grădină, originară din Anatolia, a fost adusă în Europa în secolul al 16-lea. Bulbul de zambilă produce un spic dens de flori, de 15-30 cm înălţime. Se plantează toamna, prin lunile septembrie-octombrie, într-un loc însorit, cu pământ bogat în substanţe nutritive. Pot fi plantate şi în ghivece ţinute în apartamente.
Despre cultura de salată în solar ne vorbeşte Sorin Popa, legumicultor din Vidra, Ilfov. Salata are o perioadă scurtă de vegetaţie (45-50 de zile), este rezistentă la frig şi se cultivă mai ales primăvara devreme şi toamna târziu. Cultura de salată este puţin pretenţioasă faţă de căldură, seminţele ei răsărind la temperaturi de 2-3 grade Celsius, iar plantele apar în 6-10 zile de la semănat.
Tot pe 19 martie, În grădina Danei apare... ceapa verde. Legumicultorul Marin Florescu, tot din Vidra, ne dă o idee: cultura cepei pentru frunze poate fi o alternativă excelentă de afacere pentru suprafeţele mici. Are o mare valoare alimentară, energetică şi terapeutică, iar producţia ajunge la o cantitate de 4-6 kg/mp de ceapă.
Ultimul subiect al ediţiei din 19 martie a emisiunii găzduite de Dana Constantinescu la TVR 1 îl constituie răsadurile de roşii timpurii. Iar pentru că la Vidra se face legumicultură intensiv, tot acolo îl cunoaştem pe Gigi Cernicenco, de la care aflăm că tomatele reprezintă principalele culturi din solarii, ţinând seama de importanţa deosebită a acestora.
Dana Constantinescu şi echipa ei ne aşteaptă În grădina Danei duminică, pe 19 martie, de la ora 10.00, la TVR 1 şi online, pe TVR+.