loader
Foto

Flori de primăvară, „În grădina Danei"

Dana Constantinescu ne-a adus informaţii despre flori, dar şi despre legumele primăverii, pe 19 martie, de la ora 10.00, la TVR 1 şi online, pe  TVR+

 

Dana Constantinescu
În grădina Danei

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

Pentru că primăvara începe să-şi intre în drepturi, Dana Constantinescu le propune prietenilor emisiunii În grădina Danei o ediţie... înflorită. Duminică dimineaţă, de la ora 10.00, la TVR 1, aflăm lucruri interesante despre narcise, zambile, dar şi despre primele legume din grădina de zarzavaturi.

Primul interlocutor al Danei Constantinescu este Mădălina Stroie, horticultor din Copăceni, Ilfov. Iubitorii narciselor galbene se vor bucura să afle cum îşi pot cultiva frumoasele flori chiar în propria locuinţă! Narcisele se înmulţesc din bulbi, pot fi cultivate şi în grădină, şi în ghiveci. Deoarece tind să se aglomereze, bulbii narcisei trebuie scoşi din pământ o dată la 4-5 ani, în lunile iulie-august. După ce au fost scoşi şi sortaţi, se păstrează în locuri uscate şi aerisite până în octombrie.

(w882) narcise

Zambilele ne îmbată cu parfumul lor în fiecare început de primăvară. De aceea, şi ele îşi au locul În grădina Danei. Alex Dumitru, horticultor din Gornet, Prahova, ne spune că zambila comună de grădină, originară din Anatolia, a fost adusă în Europa în secolul al 16-lea. Bulbul de zambilă produce un spic dens de flori, de 15-30 cm înălţime. Se plantează toamna, prin lunile septembrie-octombrie, într-un loc însorit, cu pământ bogat în substanţe nutritive. Pot fi plantate şi în ghivece ţinute în apartamente.

(w882) zambila

Despre cultura de salată în solar ne vorbeşte Sorin Popa, legumicultor din Vidra, Ilfov. Salata are o perioadă scurtă de vegetaţie (45-50 de zile), este rezistentă la frig şi se cultivă mai ales primăvara devreme şi toamna târziu. Cultura de salată este puţin pretenţioasă faţă de căldură, seminţele ei răsărind la temperaturi de 2-3 grade Celsius, iar plantele apar în 6-10 zile de la semănat.

(w882) salata

Tot pe 19 martie, În grădina Danei apare... ceapa verde. Legumicultorul Marin Florescu, tot din Vidra, ne dă o idee: cultura cepei pentru frunze poate fi o alternativă excelentă de afacere pentru suprafeţele mici. Are o mare valoare alimentară, energetică şi terapeutică, iar producţia ajunge la o cantitate de 4-6 kg/mp de ceapă.

(w882) ceapa

Ultimul subiect al ediţiei din 19 martie a emisiunii găzduite de Dana Constantinescu la TVR 1 îl constituie răsadurile de roşii timpurii. Iar pentru că la Vidra se face legumicultură intensiv, tot acolo îl cunoaştem pe Gigi Cernicenco, de la care aflăm că tomatele reprezintă principalele culturi din solarii, ţinând seama de importanţa deosebită a acestora.

(w882) rosii

Dana Constantinescu şi echipa ei ne aşteaptă În grădina Danei duminică, pe 19 martie, de la ora 10.00, la TVR 1 şi online, pe TVR+.

21:00 Câştigă România!

* Prezintă Virgil Ianţu

Virgil Ianţu şi echipa sa continuă să aducă în faţa telespectatorilor oameni deștepți și bine pregătiți, români excepționali din toate categoriile sociale,

care şi-au croit destinul prin forța educației.

Şi, pentru că suntem în anul Jocurilor Olimpice, în fiecare ediţie a acestui sezon, întrebarea „Câștigă România!” va fi despre sportivii români şi performanțe olimpice remarcabile.

Producători: Diana Pascal, Vanda Liche

Quiz manager Cătălina Filip

22:00 Dosar România

* DINCOLO DE AURUL APUSENILOR

Exploatarea aurului în Apuseni este astăzi amintire. Se spune că 1% din aurul lumii a fost scos din măruntaiele acestor munți, dar prețul plătit a fost pe măsură. Ultimii 30 de ani au fost cei mai agitați. În patrulaterul aurifer Zlatna-Brad-Abrud-Roșia Montană, mineritul aurifer de subteran a fost îngropat și apoi inundat.

Acolo au pierit mulți mineri sub tone de rocă, dar au mai murit și la suprafață, cu praf în plămâni, bolnavi de silicoză, cerând mai mult aer.

Mineritul aurifer a fost închis definitiv, la începutul anilor 2000.

Absorbiți de interminabilul scandal de la Roșia Montană, puțini români au auzit de proiectul minier de la Rovina, o localitate din județul Hunedoara, aflată la numai câțiva kilometri de municipiul Brad. Acest proiect minier seamănă izbitor cu eșuatul proiect minier de la Roșia Montană prin dimensiunile sale și potențiala durata pe 30 de ani. La fel ca la Roşia Montană, exisă susţinători dar şi opozanţi ai proiectului minier.

Realizator Gabriel Geamănu

Producător Răzvan Butaru

 
Sezonul 14 al „Anchetelor comisarului Antonescu” continuă seria ediţiilor ce reconstituie cazuri de omor

Fără păcăleală! Colonelul în retragere Dan Antonescu revine la TVR 1 pe 1 aprilie, cu noi cazuri rezolvate de infracţiuni grave. Ediţiile noului ...

Partajul succesoral. Împărțirea bunurilor moștenite

Cine are dreptul la moştenire şi cum se împart bunurile comune? Ce este rezerva succesorală şi care sunt moştenitorii rezervatari? Care sunt ...

Demontăm şi explicăm mituri de pe la noi, în noul sezon „Exclusiv în România”

Mitul despre locul în care s-a răsturnat căruţa cu proşti, unicatele mondiale ale Sucidavei din Corabia sau o vizită în Valea Jiului, pe Planeta ...

 

#tvr1