Tot mai des auzim de furtul de date personale și financiare, accesul neautorizat în sisteme și rețele, răspândirea de malware și viruși, precum și prejudicii financiare și reputaționale. Cei care cad pradă acestor fraude online reclamă faptul că la bază au stat inducerea în eroare dar și lipsa lor de informare.
Potrivit specialiștilor, în ultimii ani, amenințările cibernetice au cunoscut o dezvoltare rapidă, iar autorii dezvoltă diferite modalități de înșelăciune creative și pline de emoție, pentru a impresiona și convinge potențialele victime. Cui ne adresăm în cazul în care am fost înselați, care este rolul Poliției și al Justiției în combaterea acestor infracțiuni? Răspunsul, în ediţia de marţi, 8 aprilie, a emisiunii „Oamenii și legea”.
În direct, de la ora 09:00, invitatul Mihaelei OLARU este Mihai ŞTEFĂNOAIA, avocat.
Metoda de fraudare cu facturi are loc atunci când angajații unei companii sau chiar persoane fizice, sunt contactate fie telefonic, fie prin e-mail, de care persoane care pretind că sunt reprezentanți ai unor furnizori de servicii sau bunuri și solicită modificarea datelor de plată, de regulă a contului IBAN în care trebuie efectuate anumite plăți. Astfel, victimele ajung să trimită bani în conturile altor persoane decât cele care ar fi trebuit să încaseze sumele respective.
Printre categoriile vulnerabile care pot deveni victime ale mai multor tipuri de infracțiuni din mediul online sunt adolescenții, care petrec mult timp pe internet. Printre riscurile la care aceștia sunt expuși amintim cyberbullying-ul, pornografie infantilă și șantajul.
Ne puteţi trimite comentarii, întrebări, sugestii şi propuneri de teme prin mesaj la numărul de WhatsApp 0728.754.133 precum şi la adresa de e-mail oameniisilegea@tvr.ro.
Moderator
av. Mihaela OLARU
Echipa redacțională
Raluca AMZĂR
Liliana VĂDUVA
Producător
Mihaela GRECU
Credit foto: Arhiva emisiunii „Oamenii şi legea” - Raluca AMZĂR