loader

Frica de şerpi şi dragostea de artă – lecţiile „Teleenciclopediei”

La TVR 1 și online pe TVR+, sâmbătă, 7 noiembrie, emisiunea „Teleenciclopedia" vă aşteaptă, de la ora 18:50, cu noi pagini dedicate cunoaşterii.

 

Teleenciclopedia

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Minutele petrecute sâmbătă seara alături de Televiziunea Română înseamnă lecţii pe teme diverse – aflaţi informaţii inedite despre arbori şi şerpi, dar şi despre castele şi picturi. Iată sumarul ediţiei din 7 noiembrie a emisiunii „Teleenciclopedia”:

Comori toscane. Lucca şi Camaiore

Continuăm vizita la Muzeul Catedralei din orașul Lucca – a cărui bogată colecţie de opere de artă este renumită în Italia. La final, ne sunt prezentate exponatele Muzeului de Artă Sacră din Camaiore – fostă așezare etruscă.

Ecosisteme: Scandinavia

În Finlanda, o femelă de urs îşi învaţă cei trei pui cum să supravieţuiască. Pe falezele golaşe ale Groenlandei vin să cuibărească gâştele-călugăriţă (Branta leucopsis). Între timp, în Islanda, cei zece pui de vulpe, pe care i-aţi cunoscut în episodul trecut, au rămas doar în grija mamei.

Castele cruciate

Sub conducerea seniorului Payen le Bouteiller – adică, Payen Paharnicul, potrivit rangului pe care-l avea la Curtea regelui Ierusalimului – în 1142, s-a ridicat Castelul Kerak, unul dintre cele mai mari din Transiordania – cum atestă vestigiile sale, bine păstrate.

Angelica

Angelica – arbore endemic în Guyana franceză – este foarte apreciat pentru lemnul său, fiind utilizat la fabricarea mobilei, lambriurilor, punţilor de nave, dar şi la construirea pirogilor.

Ofidiofobia

Ofidiofobia este un tip particular de fobie - frica de şerpi. La Teleenciclopedia din 7 noiembrie, vor fi reamintite conotaţiile negative şi pozitive ale şerpilor în diferite culturi, precum şi care sunt cele mai periculoase specii: vipere africane, pitoni, crotali şi anaconde.

***

Din 1965, când a fost lansată de Octavian Paler la Televiziunea Română, Teleenciclopedia a „luminat" perioada comunistă pentru mulţi români. Astăzi, încă mai trezeşte melancolia în oamenii care au crescut cu ea, iar pentru cei mici reprezintă o oază de educaţie, păstrându-şi formatul şi rolul, prezentând documentare cu subiecte diverse: natură, tehnologie, artă, sănătate etc.

Redactor: Oana Haşegan. O emisiune de Cornelia Rădulescu

***

Ediţiile emisiunii Teleenciclopedia sunt disponibile pe portalul TVR+ timp de şapte zile de la difuzare. Emisiunea poate fi urmărită şi pe tabletă sau telefon mobil. Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS si Android.

11:30 Teleshopping

12:00 Români universali

*Realizator si prezentator Cristian Tabără

O nouă personalitate pe care Cristian Tabără o propune este primul ne-japonez devenit Shidoin. Il descoperim pe judoka Florin Lascău, un om impresionant pe multe paliere. Faptul că prima dată în istorie japonezii au acordat acest titlu important unui judoka străin-el este un român din Oradea-este o poveste care merită toată atenția. De aceea, Cristi Tabără a ales să îl prezinte pe Florin Lascău, omul care a ales calea blândeții-căci așa se traduce judo-ul. Director de arbitraj al Federaţiei Internaţionale de Judo și profesor la Academia Mondială de Judo,

Florin Lascău este omul a cărui viață se petrece în toată lumea. Spune că însumat stă doar vreo 100 de zile din an acasă cu familia, majoritatea timpului fiind pe drumuri, la competiții și conferințe.

Producători: Marin Găbudean, Cristian Tabără

 
Cine moștenește averea după un deces?

Cine moștenește averea după un deces?

publicat: joi, 08 mai 2025

Cine are dreptul la moștenire și cum se împart bunurile comune? Ce este rezerva succesorală și care sunt moștenitorii rezervatari? Când începe ...

Echilibru între educație, tradiție și identitate în comunitatea romă din Ștefănești - Botoșani | VIDEO

În contextul eforturilor de integrare socială și promovare a egalității de șanse, educația joacă un rol fundamental în dezvoltarea copiilor ...

Parada războiului, la Moscova. Vineri, la „Breaking Fake News”

În aceeaşi ediţie, despre ce mai postează Elon Musk pe X sau pana de curent ce a anesteziat Spania. Pe 9 mai, de la 18.45, Marian Voicu ne ...

 

#tvr1