loader
Foto

Frida Kahlo şi minunile fiinţei umane, la Teleenciclopedia

Tradiţionala întâlnire de sâmbătă seara cu episoadele Teleenciclopediei a avut loc pe 14 noiembrie,  la TVR 1 şi online pe TVR +, de la ora 18:55.

 

Teleenciclopedia

Editia este disponibila online pe TVR+.

Iată sumarul pe care echipa emisiunii Teleenciclopedia vi-l propune pentru sâmbătă, 14 noiembrie:

Comori toscane. Pistoia

Descoperirea şi explicarea comorilor Italiei continuă şi în episodul din această sâmbătă al enciclopediei oferite de TVR telespectatorilor săi. Podoabe liturgice şi superbe opere de orfevrerie, ce au aparţinut catedralei din Pistoia, sunt expuse, în prezent, în Muzeul Capitular. Palazzo dei Vescovi, ce a aparţinut, din secolul al XVI-lea, familiei Rospigliosi, găzduieşte muzeul care-i poartă numele, dar și Muzeul Diocezan. Aici este expus şi portretul lui Giulio Rospigliosi, ajuns Papa Clement al IX-lea.

Ecosisteme. Scandinavia

Zoologia şi geografia se reunesc într-o nouă pagină a Teleenciclopediei din 14 noiembrie. În nordul Suediei, o femelă de elan (Alces alces) tocmai a devenit mamă de gemeni. Pe crengile unui copac, într-un cuib vechi, au eclozat trei pui de ,,huhurez bărbos” (Strix nebulosa). O raţă „sunătoare” (Bucephala clangula) ţine puii departe de răpitori şi de urşi, în scorbură. Îi veţi cunoaşte pe toţi în noua ediţie a emisiunii.

Frida Kahlo

Pictura artistei mexicane Frida Kahlo (1907 – 1954) continuă să provoace uimire şi încântare. Din cele 143 de lucrări semnate de ea, 55 sunt autoportrete ale unei femei care se vrea liberă, demnă şi puternică. (foto: fridakahlo.com)

Wacapou

Răspândit în Surinam, Guyana, şi bazinul brazilian al Amazonului, Vouacapoua americana este un arbore strict tropical. Densitatea mare (este o esenţă rară, care nu pluteşte) şi capacitatea sa naturală de a respinge dăunătorii îl recomandă pentru piloni, traverse şi bordurile ambarcaţiunilor.

Batracofobia

Batracofobia, adică teama patologică de broaşte, este ultima pagină a Teleenciclopediei din 14 noiembrie. Vorbim fără teamă despre această fobie. O înţelegem şi, cine ştie, o învingem!

***

Din 1965, când a fost lansată de Octavian Paler la Televiziunea Română, Teleenciclopedia a „luminat" perioada comunistă pentru mulţi români. Astăzi, încă mai trezeşte melancolia în oamenii care au crescut cu ea, iar pentru cei mici reprezintă o oază de educaţie, păstrându-şi formatul şi rolul, prezentând documentare cu subiecte diverse: natură, tehnologie, artă, sănătate etc.

Redactor: Oana Haşegan. O emisiune de Cornelia Rădulescu

***

Ediţiile emisiunii Teleenciclopedia sunt disponibile pe portalul TVR+ timp de şapte zile de la difuzare. Emisiunea poate fi urmărită şi pe tabletă sau telefon mobil. Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS si Android.

14:55 Zi de zi cu părintele Constantin Necula

. Producător Victor Dochia

15:00 Akzente

(I) Pregătiri de Paşti la Colegiul naţional ʺDecebalʺ din Deva. Cuvânt de învăţătură pentru Săptămâna Mare, de dr. Daniel Zikeli. Târg de Paşti la Sibiu.

Transmisiune directă +înregistrare

 
Partajul succesoral. Împărțirea bunurilor moștenite

Cine are dreptul la moştenire şi cum se împart bunurile comune? Ce este rezerva succesorală şi care sunt moştenitorii rezervatari? Care sunt ...

Demontăm şi explicăm mituri de pe la noi, în noul sezon „Exclusiv în România”

Mitul despre locul în care s-a răsturnat căruţa cu proşti, unicatele mondiale ale Sucidavei din Corabia sau o vizită în Valea Jiului, pe Planeta ...

Ce este „Dincolo de aurul Apusenilor”? Răspunsuri – joi seară, în primul episod din noul sezon „Dosar România”, la TVR 1

Documentarul de investigaţie semnat de jurnalistul TVR Gabriel Geamănu deschide o nouă serie a emisiunii de reportaje, documentare şi anchete ...

 

#tvr1