loader
Foto

Frumuseţea spiritului: San Gimignano şi Arthur Miller, la Teleenciclopedia

Sâmbătă seara înseamnă, de o jumătate de secol şi pentru zeci de milioane de oameni, întâlnirea cu lecţiile Teleenciclopediei . Am mers din nou în băncile clasei TVR 1 pe 26 septembrie, de la ora 18:50.

 

Teleenciclopedia

Ediţia este disponibilă online pe TVR+

Subiectele ediţiei din această sâmbătă abordează literatura, geografia, istoria, zoologia şi antropologia.

Emisiunea poate fi urmărită online pe TVR+ în direct şi înregistrat, ediţia fiind disponibilă timp de o săptămână.

Sumarul din 26 septembrie:

Dramaturgi celebri. Arthur Miller

Prima filă a Teleenciclopediei ne reaminteşte viaţa şi opera unui maestru al dramei moderne – scriitorul american Arthur Miller (1915-2005).

Ţara Galilor

Aflată în Marea Irlandei, şi numită odinioară Mona, Anglesey, măsurând 715 de km pătraţi, este cea mai mare insulă din Anglia şi Ţara Galilor. Ea mai cuprinde două insule mici, Holy şi South Stack – aceasta din urmă fiind mai cunoscută pentru farul său.

Comori toscane. San Gimignano

San Gimignano – oraş întemeiat grație episcopului de Modena – și-a păstrat configurația de cetate medievală, distingându-se arhitectonic prin 14 turnuri, din cele aproximativ 70, câte au existat la început. Admirăm operele de artă sacră, expuse în Muzeul omonim, dar şi la Muzeul civic, din Palatul Comunal.

Sanatoriile puilor

Pinguinul Sparky, unul dintre „orfanii” de pe insula Dyer (Canada), e în stare gravă. Va urma un tratament cu antibiotice. Urmărim, apoi, ce se întâmplă în Africa de Sud, cu Shongi – o femelă de rinocer alb, în vârstă de două luni.

Umahara

Membrii tribului Igbatsa, din jungla amazoniană, îşi confecţionează acoperăminte pentru cap, din păr uman şi pene de papagal viu colorate.

***

Din 1965, când a fost lansată de Octavian Paler la Televiziunea Română, Teleenciclopedia a „luminat" perioada comunistă pentru mulţi români. Astăzi, încă mai trezeşte melancolia în oamenii care au crescut cu ea, iar pentru cei mici reprezintă o oază de educaţie, păstrându-şi formatul şi rolul, prezentând documentare cu subiecte diverse: natură, tehnologie, artă, sănătate etc.

Redactor: Oana Haşegan. O emisiune de Cornelia Rădulescu

***

Ediţiile emisiunii Teleenciclopedia sunt disponibile pe portalul TVR+ timp de şapte zile de la difuzare. Emisiunea poate fi urmărită şi pe tabletă sau telefon mobil. Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS si Android.

4:10 Oamenii şi legea (R)

Emisiune de educaţie juridică

Moderator av. Mihaela Olaru

Jurnalişti Tv: Raluca Amzăr, Ileana Gaiță

Producător Mihaela Grecu Grădinaru

(Reluare)

4:55 Agrostrategia (R)

Producator Vlad Macovei

(Reluare)
 
„Dialog printre comploturi, cu misteriosul domn Virgil Măgureanu”. Joi, la „Dosar România” | VIDEO

Primul director al SRI face dezvăluiri într-un interviu acordat în exclusivitate jurnalistului TVR Răzvan Butaru pentru „Dosar România”. ...

Doamna Lia de la farmacie – un nou vis împlinit, vineri, la TVR 1

Pe 19 aprilie, Lia Bugnar îşi joacă propriul rol – cel care ar fi putut fi însăşi viaţa ei, dacă scena nu ar fi ales-o. Basti Ţopescu îi ...

„Breaking Fake News!”: despre „Marea resetare”

Duminică, 21 aprilie, ora 19.00, la TVR 1, Marian Voicu va dezbate, cu psihiatrul Gabriel Diaconu, teoria conspirației prin care un „guvern ...

 

#tvr1