loader

Frumuseţea spiritului: San Gimignano şi Arthur Miller, la Teleenciclopedia

Sâmbătă seara înseamnă, de o jumătate de secol şi pentru zeci de milioane de oameni, întâlnirea cu lecţiile Teleenciclopediei . Am mers din nou în băncile clasei TVR 1 pe 26 septembrie, de la ora 18:50.

 

Teleenciclopedia

Ediţia este disponibilă online pe TVR+

Subiectele ediţiei din această sâmbătă abordează literatura, geografia, istoria, zoologia şi antropologia.

Emisiunea poate fi urmărită online pe TVR+ în direct şi înregistrat, ediţia fiind disponibilă timp de o săptămână.

Sumarul din 26 septembrie:

Dramaturgi celebri. Arthur Miller

Prima filă a Teleenciclopediei ne reaminteşte viaţa şi opera unui maestru al dramei moderne – scriitorul american Arthur Miller (1915-2005).

Ţara Galilor

Aflată în Marea Irlandei, şi numită odinioară Mona, Anglesey, măsurând 715 de km pătraţi, este cea mai mare insulă din Anglia şi Ţara Galilor. Ea mai cuprinde două insule mici, Holy şi South Stack – aceasta din urmă fiind mai cunoscută pentru farul său.

Comori toscane. San Gimignano

San Gimignano – oraş întemeiat grație episcopului de Modena – și-a păstrat configurația de cetate medievală, distingându-se arhitectonic prin 14 turnuri, din cele aproximativ 70, câte au existat la început. Admirăm operele de artă sacră, expuse în Muzeul omonim, dar şi la Muzeul civic, din Palatul Comunal.

Sanatoriile puilor

Pinguinul Sparky, unul dintre „orfanii” de pe insula Dyer (Canada), e în stare gravă. Va urma un tratament cu antibiotice. Urmărim, apoi, ce se întâmplă în Africa de Sud, cu Shongi – o femelă de rinocer alb, în vârstă de două luni.

Umahara

Membrii tribului Igbatsa, din jungla amazoniană, îşi confecţionează acoperăminte pentru cap, din păr uman şi pene de papagal viu colorate.

***

Din 1965, când a fost lansată de Octavian Paler la Televiziunea Română, Teleenciclopedia a „luminat" perioada comunistă pentru mulţi români. Astăzi, încă mai trezeşte melancolia în oamenii care au crescut cu ea, iar pentru cei mici reprezintă o oază de educaţie, păstrându-şi formatul şi rolul, prezentând documentare cu subiecte diverse: natură, tehnologie, artă, sănătate etc.

Redactor: Oana Haşegan. O emisiune de Cornelia Rădulescu

***

Ediţiile emisiunii Teleenciclopedia sunt disponibile pe portalul TVR+ timp de şapte zile de la difuzare. Emisiunea poate fi urmărită şi pe tabletă sau telefon mobil. Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS si Android.

16:00 Care pe care

*Prezentator Ruxandra Gheorghe Negrea

Prima emisiune concurs dedicată exclusiv limbii române, după un format tv 100% românesc, CARE PE CARE este prezentată de Ruxandra Gheorghe Negrea al cărei nume este legat de emisiunile despre cum vorbim și scriem corect.

Titlul emisiunii face trimitere la una dintre cele mai întâlnite greșeli în vorbirea curentă, dar în același timp este un indicator către competiția de limba și literatura română care va avea loc în platoul de televiziune CARE PE CARE.

În fiecare ediție a concursului, patru concurenți se întrec în cinci runde spectaculoase, care nu sunt formate numai din întrebări și răspunsuri, ci și din probe incitante, clipuri video cu greșeli gramaticale culese din presă și de pe internet. Emisiunea aduce în atenţia concurenților și telespectatorilor cele mai întâlnite greșeli gramaticale, capcanele în care cad jurnaliștii, politicienii, influencerii, expresiile străzii și englezismele.

"Limba noastră-i o comoară" reală, concurenții având şansa să plece acasă cu premii substanţiale. Învingătorul își va dubla câștigurile.

Regia artistică Dan Manoliu

Format Marius Toder (Media Factory)

Producător Elena Stirbescu

sezon nou

16:55 Zi de zi cu părintele Constantin Necula

. Producător Victor Dochia

 
Filmul eveniment al anului, în premieră absolută pe micile ecrane la TVR 1!

Televiziunea Română oferă telespectatorilor un cadou cinematografic unic în luna decembrie: "Anul nou care n-a fost", un film regizat, scris și ...

Ediţie specială „Copiii spun”, de Crăciun, la TVR 1

Pe 26 decembrie, ne bucurăm alături de copii de tot ce înseamnă Crăciunul. Cu poezii, turtă dulce, dar şi cu momente memorabile ale acestui sezon ...

Sărbătoarea începe cu „Poveste de Crăciun”, un spectacol al Operei Comice pentru Copii

Colinde, balet, poezie, decoruri grandioase şi, mai ales, artişti îndrăgiţi ai scenei româneşti sunt ingredientele poveştii pe care cei mici, dar ...

 

#tvr1