loader

Minunăţii ale arhitecturii: Catedrala din Köln, la Teleenciclopedia

Documentare despre artă, natură şi istorie - în ediţia de sâmbătă, 4 mai, de la ora 19:00, la TVR 1, TVR HD şi online pe TVR+.

 

Teleenciclopedia

Emisiunea este transmisă în reluare duminică, 5 mai, la TVR1, de la ora 6:30.

Iată subiectele emisiunii:

CATEDRALA DIN KÖLN (episodul 1/2) (Reluare din 8 decembrie 2018)

Piatra de temelie a Domului din Köln, cea mai înaltă catedrală din lume, a fost aşezată în anul 1248 cu binecuvântarea arhiepiscopului Konrad von Hochstaden. Bijuteria arhitecturală gotică – proiectată de arhitecții Meister Gerhard von Rile și Meister Arnold – adăpostește cel mai mare relicvariu occidental: racla de aur ce conține moaştele lui Gaspar, Baltazar şi Melchior – numele atribuite celor trei „magi de la Răsărit”.

(w882)

ZIMBRII (episodul 2/5) (Reluare din 8 decembrie 2018)

La hotarul dintre Polonia şi Belarus, în Rezervația Białowieża, trăiesc în condiții ideale nu mai puțin de 800 de zimbri. „Programul zilei” începe în zori, cu o repriză de 2-3 ore la „păşunat” – activitate care le ocupă cam 60% din timp. În august şi septembrie,  zimbrii sunt „mânaţi” de instinctul perpetuării speciei. Pentru a cuceri o femelă, adversarii se confruntă, de obicei, paşnic, într-un test de rezistenţă şi răbdare.

(w882)

DESPRE JUCĂRII. JOCURILE DE MASĂ (Reluare din 12 mai 2018)

Cel mai vechi joc de masă  –  Senet (Jocul trecerii) – a fost inventat de mileniul al IV-lea î.d.Hr. Cam tot atunci, în Orientul Mijlociu au apărut primele zaruri, apoi jocul de table – rămase aproape neschimbate până azi.  „Regele” jocurilor „de masă” rămâne însă şahul – inventat, se pare, în secolul al V-lea î.d.Hr., în India. Începând cu secolul al IX-lea, în estul Asiei au apărut cărţile de joc şi dominoul. Le-a luat circa 500 de ani să pătrundă în Europa.

(w882)

ODISEEA VULCANILOR (episodul 7/10) (Reluare din 12 mai 2018)

Apărută acum trei milioane de ani, insula Réunion s-a înălțat circa 3.500 de metri, deasupra nivelului mării. „Sursa” ei este punctul fierbinte situat la 4000 de metri în adânc, ceea ce înseamnă că muntele din care s-a format are peste 7000 metri altitudine. Cel mai tânăr dintre craterele  active se numește Piton de la Fournaise , datorită căruia „peticul insular” de bazalt negru se schimbă și crește continuu.

(w882)

***

Din 1965, când a fost lansată de Octavian Paler la Televiziunea Română, Teleenciclopedia a „luminat” perioada comunistă pentru mulţi români. Astăzi, încă mai trezeşte melancolia în oamenii care au crescut cu ea, iar pentru cei mici reprezintă o oază de educaţie, păstrându-şi formatul şi rolul, prezentând documentare cu subiecte diverse: natură, tehnologie, artă, sănătate etc.

***
Producător:  OANA HAŞEGAN
Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

***

Emisiunea poate fi urmărită online pe TVR+ la ora difuzării.

23:50 Gala umorului

Prezintă: Mirela Zeţa şi Dragoş Huluba

Producător Cosmin Dumitru

(Reluare)

1:20 Concert Eveniment Filarmonica din Viena la Opera Garnier

Producător TVR Valentina Băinţan

(Reluare)
 
Un clasic al cinematografiei americane: „Annie Hall” la TVR 1

Considerat mult timp capodopera lui Woody Allen și comedia romantică perfectă, „Annie Hall” poate fi vizionat la „Telecinemateca”, marți, 15 ...

Vizită regală în Irlanda

Vizită regală în Irlanda

publicat: sâmbătă, 12 iulie 2025

Sâmbătă, 19 iulie, la „Ora Regelui”, vom călători, împreună cu Familia Regală, în Irlanda.  Vom afla ce îi atrage pe mulți români la capătul de ...

Concertul de Gală de la Opera Garnier din Paris se vede la TVR 1

Filarmonica din Viena, sub bagheta lui Yannick Nézet-Séguin, a concertat la Opera Garnier din Paris, celebrând cea de-a 150-a aniversare a ...

 

#tvr1