loader
Foto

Galerie foto

Furturile din locuinţe. Vulnerabilităţi şi măsuri de prevenire

Cu toate că în ultimii ani, la nivel național, s-a constatat că frecvența spargerilor nu a fost semnificativ influențată de sezon, s-a observat că există un risc mai mare pe durata concediilor și sărbătorilor religioase și legale.

 

Oamenii și Legea

Victimele sunt mai vulnerabile în aceste perioade, așadar trebuie să fie precaute cu privire la bunurile pe care le păstrează în locuințe pentru a evita sau măcar diminua pierderile patrimoniale ce pot fi cauzate de acest fenomen infracțional. Care sunt măsurile de prevenție pentru a avea locuința în siguranță în timpul vacanței și care este procedura legală dacă descoperiți că ați fost victima unui furt, vă spunem în ediţia de luni, 16 decembrie, a emisiunii ,,Oamenii și legea”.

(w882) Oamenii si

De la ora 13:00, invitatul Mihaelei OLARU este Alexandru CAZACU, avocat.

Dosarul penal reprezintă demersul autorităților, organelor de cercetare penală sub îndrumarea procurorului de caz, de a strânge probe pentru a dovedi existența unei infracțiuni și identificarea autorului. El cuprinde totalitatea înscrisurilor cu valoare probatorie existente în legătură cu o anumită cauză penală. Astfel, deschiderea unui dosar penal nu coincide cu trimiterea în judecată, dar poate duce la aceasta dacă din dosarul penal întocmit reiese că este necesar, procurorul întocmind un rechizitoriu, adică actul de sesizare a instanței. Dosarul penal este alcătuit din documente ce servesc drept probe pentru fapta în cauză.

(w882) Oamenii si

Există mai multe mijloace de probă, precum declarațiile suspectului sau ale inculpatului, ale persoanei vătămate, ale martorilor, diferite înscrisuri relevante, înregistrări, fotografii, constatări științifice, criminalistice etc. Organul de urmărire penală are obligația de a strânge și de a administra probele, atât în favoarea, cât și în defavoarea suspectului sau inculpatului. Organul de urmărire penală nu poate să folosească amenințări, violențe sau alte mijloace de constrângere, promisiuni sau îndemnuri pentru a obține probe. Dacă, însă obține probe într-un mod ilegal, acestea vor fi excluse și imposibil de folosit în procesul penal.

(w882) Oamenii si

Ne puteţi trimite comentarii, întrebări, sugestii şi propuneri de teme prin mesaj la numărul de WhatsApp 0728.754.133, precum şi la adresa de e-mail oameniisilegea@tvr.ro.

 

Moderator av. Mihaela OLARU

Echipa redacțională Raluca AMZĂR, Liliana VĂDUVA

Producător Mihaela GRECU

 

Credit foto: Arhiva emisiunii „Oamenii şi legea” - Raluca AMZĂR

 

13:00 Oamenii şi legea

* Emisiune de educaţie juridică

Moderator av. Mihaela Olaru

*DREPTURILE SALARIAŢILOR, PROTEJATE DE LEGE

Invitat: Dragos Brezeanu, avocat Baroul Bucuresti

Jurnalişti Tv: Raluca Amzăr, Liliana Vaduva.

Producător Mihaela Grecu Grădinaru

Inregistrat

Sezon nou

13:55 Vorbeşte corect!

„Vorbeşte corect!” este cel mai longeviv proiect de televiziune dedicat limbii române. În 2024 se împlinesc 25 de ani de la debutul proiectului original „Corect”, prima emisiune-concurs de limbă română din mass-media românească.

Producători şi realizatori : Cristina Dănilă şi Radu Dănilă

Sezon nou

 
Cea mai veche rafinărie de la noi, zborul cu parapanta şi captivantul Muzeu al Amintirilor din Comunism. O nouă ediţie „Exclusiv în România”, la TVR 1

Echipa „Exclusiv în România” ne propune o ediție despre schimbări, curaj și viziune. Şi despre poveşti de viaţă care ne vor inspira. Duminică, 22 ...

Drepturile salariaţilor, protejate de lege

Drepturile salariaţilor, protejate de lege

publicat: marţi, 17 decembrie 2024

Ce este contractul individual de muncă? De la ce vârstă se poate încheia şi pe ce perioadă de timp? În ce condiţii pot înceta raporturile de ...

Ediţie specială „Conviețuiri”, de Ziua Minorităţilor Naţionale din România

Pe 18 decembrie, de Ziua Minorităţilor Naţionale din România, la „Conviețuiri” călătorim printre tradiții, străbatem țara-n lung și-n lat și ne ...

 

#tvr1