loader
Foto

Galerie foto

Garantat 100% despre Fake News – cu jurnaliştii Marian Voicu şi Mircea Toma

Ce înţelegem prin „fake news”? De ce este acest fenomen atât de alarmant? „Fake news” înseamnă ştiri false? Răspund, la Garantat 100%, jurnaliştii Mircea Toma şi Marian Voicu. În dialog cu Cătălin Ştefănescu - pe 28 mai, de la ora 23.00, la TVR 1 şi TVR+.

 

Cătălin Ştefănescu
Garantat 100%

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Pe parcursul ultimului an, mass-media au contribuit semnificativ la radicalizarea discursului public, fenomenul ştirilor false a contaminat şi presa din România”, se arată în cel mai recent Raport FreeEx "Libertatea Presei în România 2016 - 2017", prezentat la începultul lunii mai de ActiveWatch. „Fenomenul cel mai alarmant este faptul că ştirile sunt concurate de pseudo-ştiri şi de minciuni. De asemenea, un subiect contemporan este discursul instigator la ură", a menţionat Mircea Toma, preşedintele Agenţiei de monitorizare a presei ActiveWatch.

(w882)

„O minciună spusă destul de des devine adevăr” (Lenin). Cu toţii ştim că există ştiri false, manipulare, că există pericolul să se întâmple catastrofe umane pornind de la aceste ştiri false. Fake news au inundat presa din întreaga lume, mobilizând nu numai jurnaliştii, ci şi instituţiile statului. Din păcate, cu consecinţe reale. De altfel, încă din Antichitate, războiul psihologic/ războiul informaţional a fost folosit ca strategie de a manipula inamicul.

Psihologul şi jurnalistul Mircea Toma împreună jurnalistul TVR Marian Voicu sunt invitaţii lui Cătălin Ştefănescu la o discuţie despre pericolul fake news pentru jurnalismul zilelor noastre. Duminică, 28 mai, de la 23.00, la Garantat 100% de la TVR 1 şi TVR+.

(w882)

„Încă de la început trebuie să facem distincţia între false news şi fake news. „Dacă false news ar putea însemna găina care scoate pui vii, adică ştirile care produc audienţă şi care, aparent, sunt nevinovate, fake news înseamnă că în spate există o strategie, a unui stat sau a unei corporaţii, şi care urmăreşte manipularea maselor, cu efecte pe timp îndelungat”, spune jurnalistul Marian Voicu, cel care este şi realizatorul documentarului Războiul din spatele războiului rece? - Fake News, difuzat recent de TVR 1.

(w882)

De exemplu, recent, compania Facebook a anunţat că va lua măsuri împotriva ştirilor false în timpul alegerilor generale din Marea Britanie, începând cu eliminarea a zeci de mii de profiluri false, conform The Guardian. Facebook, care are peste 31 de milioane de conturi înregistrate în Marea Britanie, a lansat, de asemenea, un demers de „verificare a faptelor” şi a precizat că va înceta să mai promoveze acele mesaje care par neplauzibile.

Ce sunt „ştirile false" şi de ce sunt, deodată, atât de periculoase? Care este diferenţa între erorile reporterilor şi o strategie dirijată de la cel mai înalt nivel, în care se investesc sute de milioane de dolari? Cui îi foloseşte în zilele de astăzi manipularea prin informaţie, prin pseudo-adevăr? Mai marii lumii cunosc acest fenomen? Este Brexit-ul sau câştigarea alegerilor de către Donald Trump cumva şi efectul ştirilor false? Cum ne apărăm de ştirile false, cum facem să nu devenim victimele lor? Informarea de pe reţelele de socializare este o alternativă la presa tradiţională? Care este misiunea Televiziunii Române în tot acest context? Sunt întrebări la care încearcă un răspuns invitaţii lui Cătălin Ştefănescu la Garantat 100% din 28 mai, ora 23.00.

(w882)

Despre Garantat 100%

Le-a dat garanţii la fiecare ediţie, iar după 17 ani, telespectatorii o recunosc drept una dintre cele mai de succes emisiuni culturale. Cătălin Ştefănescu prezintă la TVR 1 „felul nostru de a face televiziunea”: Garantat 100%. Întreaga colecţie a emisiunilor Garantat 100% poate fi vizionată şi online, pe portalul video al Televiziunii Române, www.tvrplus.ro. Telespectatorii pot interacţiona cu echipa emisiunii şi pe contul de Facebook Garantat 100%.

 

14:55 Zi de zi cu părintele Constantin Necula

. Producător Victor Dochia

15:00 Opre Roma

* Emisiune cu şi despre comunitatea romă

Aceasta editie este despre una dintre cele mai importante zile pentru etnia roma.

Sarbatorita inca din 1971, cand a fost propusa la primul Congres International al romilor, care a avut loc la Londra, in Marea Britanie, Ziua Internationala a Romilor, din intreaga lume, este marcata la inceputul lunii aprilie prin evenimente culturale, sau cu prezenta activistilor romi in piete publice, spectacole de teatru, cu arborarea steagului romilor si imnul Gelem gelem.

Denumita si „Sarbatoarea etniei romilor din Romania”, a fost legiferata in anul 2006, in urma adoptării de către Parlamentul României, prin Legea nr. 66/2006.

Cu aceasta ocazie, s-au desfasurat, timp de mai multe zile, diferite evenimente : spectacol in Piata Sebastian organizat de Partida Romilor, targ de mestesuguri la Muzeul Taranului Roman, concert de muzica clasica la Teatrul Elisabeta​, si inaugurarea Piațetei Nicolae Gheorghe, in cinstea celui mai mare ganditor rom.

La interviul editiei, va fi alaturi de noi Mihai Neacsu, directorul Centrului National de Cultura a Romilor-Romano Kher. Vom povesti despre proiectele acestei institutii si rolul pe care il joaca in promovarea identitatii culturale a etniei romilor.

​Producători: Oana Cârligel Crețulescu, Anamaria Tecuceanu Bobe

 
„Cred că trăim vremuri grozave ca să faci teatru”! – Regizorul Thomas Ostermeier în dialog cu Cătălin Ştefănescu, la „Garantat 100%”

Repetiţii, actori, creaţie, clişeu, teatru, relevanţă, pasiune, spectacol, succes, spaţiu, joc, perspectivă asupra lumii... O discuţie ...

Serialul coreean „Floarea nopţii”, producţie 2024, se vede la TVR 1

Din 23 aprilie, urmărim aventurile frumoasei Jo Yeo-Hwa, o tânără văduvă care refuză să se conformeze tradiţiilor absurde ale vremii şi trăieşte ...

„M-am făcut actriță ca să scap de plictiseală”! Cerasela Iosifescu e invitata Marinei Constantinescu la „Nocturne”

Dezarmant de sinceră. Şi talentată. Şi rebelă. Actriţa Teatrului Nottara, Cerasela Iosifescu, vine la „Noctune”, pe TVR 1. Despre iubiri pe ...

 

#tvr1