loader

"Gări de poveste", o aventură de retrăit la miezul nopții

TVR1 v-a propus să revedeți seria prin care am călătorit de-a lungul și de-a latul țării și am aflat istoria gărilor noastre. Episoadele s-au difuzat în luna martie, miercuri, de la ora 24.00.

 

Cătălin Ştefănescu
Marina Constantinescu
Gări de poveste

Marina Constantinescu şi Cătălin Ştefănescu s-au aventurat în căutarea celor mai frumoase gări ale României şi a poveştilor din jurul acestora.

Telespectatatorii vor vedea ţara de la fereastra trenului, de pe peroanele celor mai importante gări naţionale.

(w882) Catalin St

Seria cuprinde 12 filme documentare, de câte 50 de minute, în care cei doi travellers vor aduce cele mai frumoase poveşti, dar se vor apropia şi de oamenii fiecărei zone și de legendele locului.

(w882)

„Sunt nenumărate poveşti. De la momentele în care ambiţia şi meticulozitatea Regelui Carol I au schimbat faţa României, până la discuţii cu supravieţuitori de la Auschwitz, îmbarcaţi în trenurile morţii, de la redescoperirea unor obiecte de patrimoniu şi a istoriilor care stau în spatele lor, până la farmecul uitat al călătoriei cu trenul şi de la imaginea gărilor româneşti, a comunităţilor din preajma lor, aşa cum arată ele acum, până la întâlnirea cu oameni care au făcut o pasiune de-o viaţă din apărarea şi conservarea a ceea ce se mai putea salva, această serie de documentare e, într-un fel, o parte din chipul României de azi. Dar poveştile acestor filme sunt, în acelaşi timp, şi o încercare de a readuce în actualitate dimensiunea civilizatoare a unei invenţii care a marcat întreaga modernitate a lumii – trenul”, spune Cătălin Ştefănescu, unul dintre amfitrionii seriei documentare.

***

Producătorii şi realizatorii seriei sunt Ruxandra Ţuchel, Ioana Mureşan, Răzvan Butaru, Sorana Stănescu, Roxana Chiriţă şi Alexandru Munteanu.

17:00 Exclusiv în România

* Prezintă Cristian Tabără

Ne-am întors în zona Sibiului, un loc special și încărcat de istorie, binecuvântat de Dumnezeu.

Aici o să vedem și o să aflăm poveștile fostei mănăstiri a Ursulinelor din Sibiu și o să vizităm un loc deosebit, în premieră, Catacombele mănăstiri. Se spune că de aici pornesc mai multe tuneluri care duc până în afara fostei cetăți a orașului. Locul nu este bântuit, dar seara, când este liniște, se poate auzi glasul unei fecioare care își spune povestea sa celor care sunt în preajmă.

Apoi o să mergem să vedem, tot în premieră, cetatea proaspăt restaurată din Saschiz. Fortificația de aici este una specială deoarece nu a fost construită de către nobilime, așa cum sunt cele mai multe, ci de către oamenii locului, sătui să tot fie jefuiți și să își piardă viața de câte ori treceau vrăjmașii prin zonă.

O să poposim și în Cisnădioara ca să îl cunoaștem pe ultimul sas care mai face manual, după metode tradiționale, cahle sau teracote pentru sobe. O să ne dezvăluie care este secretul meșteșugului său și cât de surprins este de interesul neașteptat a celor care vor să își construiască sobe cu lemne.

Producători: Cristian Tabara, Marin Găbudean

Sezon nou

18:00 Vedeta familiei

*Talent-show în care protagonişti sunt copiii

Prezentator Florina Constantinescu

Vedeta familiei, proiect care se bucura din ce in ce mai mult de interesul publicului iubitor de muzica si divertisment, incepe difuzarea celui de-al 6-lea sezon. Copiii talentati din toata tara, cu varsta intre 6 si 11 ani, s-au pregatit intens sa faca fata celor 3 probe obligatorii din concurs, probe dificile, la care participa si familiile.

Concursul devine din ce in ce mai greu, datorita performantei la care au ajuns micii concurenti, toti dornici sa plece acasa cu trofeul editiei, care ii va califica la marea competitie din toamna, Sezonul Campionilor.

Juriul: Andreea Bălan, Elena Gheorghe, Radu Banică şi Sanda Ladoşi.

Producător Monica Mihai

Sezon nou

 
Slalomul printre proverbe şi greşeli gramaticale continuă la „Care pe care”

Ruxandra Gheorghe-Negrea ne propune noi confruntări lingvistice la „Care pe care”, sâmbătă şi duminică, 10-11 mai, de la ora 16.00, la TVR 1.

Cine moștenește averea după un deces?

Cine moștenește averea după un deces?

publicat: joi, 08 mai 2025

Cine are dreptul la moștenire și cum se împart bunurile comune? Ce este rezerva succesorală și care sunt moștenitorii rezervatari? Când începe ...

Echilibru între educație, tradiție și identitate în comunitatea romă din Ștefănești - Botoșani | VIDEO

În contextul eforturilor de integrare socială și promovare a egalității de șanse, educația joacă un rol fundamental în dezvoltarea copiilor ...

 

#tvr1