loader
Foto

Galerie foto

Gabriel Liiceanu, invitat la prima ediţie a noului sezon „Garantat 100%”| VIDEO

O discuţie despre piaţa ideilor din România, despre cărţi şi scris ne-a propus realizatorul Cătălin Ştefănescu alături de scriitorul şi filosoful Gabriel Liiceanu. La TVR 1, duminică, 19 martie, de la ora 23.00.

 

Cătălin Ştefănescu
Garantat 100%

„Mi se pare că înţeleg lucruri, că văd lucruri cu o relativă claritate, aşa cum nu le-am văzut când aveam 30 sau 50 de ani. De aceea încă scriu,” mărturiseşte scriitorul Gabriel Liiceanu în dialogul cu realizatorul Cătălin Ştefănescu.

În a doua parte anului 2022, filosoful şi scriitorul Gabriel Liiceanu a lansat volumul „Ce gândeşte Dumnezeu”, despre care afirmă: „Nu sunt un teolog, este puţină teologie de la un om care se ocupă cu filosofia, este discursul unui om care gândeşte liber pe această temă.”

(w882)

Gabriel Liiceanu este unul dintre cei mai importanţi autori de „literatură personală“ din România de azi. În ultimul sfert de veac, cărţile sale au constituit repere pentru diferitele variante ale acestui tip de discurs. Duminică seară, la ora 23.00, Gabriel Liiceanu a fost invitatul lui Cătălin Ştefănescu în prima ediţie a noului sezon „Garantat 100%”, pe TVR 1.

„Odată cu vârsta, creşte şi spiritul ludic, nevoia de a glumi, de a vorbi în dodii. Pe  măsură ce înaintez în vârstă – uit. Asta e fatal. Dar, în paralel cu uitarea, creşte inteligenţa. Mi se lămuresc lucruri la care m-am gândit toată viaţa şi la care n-aveam răspuns”, explică autorul, acum în vârstă de 80 de ani.

(w882)

La „Garantat 100%”, Gabriel Liiceanu a vorbit despre cartea „Ce gândeşte Dumnezeu”: „Titlul este ironic şi polemic. Ironic, pentru că vizează exact pe cei care ştiu ce gândeşte Dumnezeu. Polemic – pentru că subînţelege că nimeni nu poate spune nici măcar o literă, nu poate răspunde la întrebarea asta.”

(w882)

De ce a scris această carte? „Am scris cartea asta nu ca să epatez, nici ca să atrag un public prin folosirea unui subiect provocator, ci pentru că trebuia să mă lămuresc odată cu mine pe această temă. Şi, odată cu mine, poate că au fost şi alţii care şi-au pus aceste întrebări mai mult sau mai puţin confuz. Mi-am dat seama că am scris-o târziu, pentru că întreaga viaţă m-am simţit crispat în faţa subiectului, pentru că presiunea socială în România e foarte mare. A vrea să te porţi ca un om liber pe tema asta e puţină nebunie. Presiunea este pentru că avem parte de o biserică ortodoxă extrem de sigură pe ea, extrem de ne-în-pas cu dezbaterile teologice care s-au purtat de-a lungul vremii. La noi, istoric vorbind, biserica ortodoxă a evoluat sub forma impunerii autorităţii şi a puterii”, consideră Gabriel Liiceanu.

(w882)

Cătălin Ştefănescu a condus discuţia şi către un alt subiect plin de miez: piaţa ideilor din România, despre care invitatul a afirmat: „Este extrem de modestă. Înainte de ’90, exista o piaţă de idei în literatură care ieşea de sub impactul ideologiei şi se manifesta pe o logică proprie ei. În mod straniu, a dispărut după ’90. Nu mai avem repere în critica culturală”.

Alte idei, gânduri şi vorbe înţelepte ați ascultat duminică, 19 martie, ora 23.00, când Cătălin Ştefănescu ne-a dat întâlnire, la TVR 1, cu scriitorul Gabriel Liiceanu.​

17:00 Gări de poveste

(redifuzare) Gări în oraşe port

Producător Ruxandra Ţuchel

18:00 Clanul Kennedy

Serial * (THE KENNEDYS-SUA, 2011)

Cu: Greg Kinnear, Katie Holmes, Tom Wilkinson, Barry Pepper

Episodul 6

* Dramă. Redactori: Cristina Crăciun, Anca Radu

*4 premii Emmy 2011 (pentru cel mai bun actor într-o miniserie-Barry Pepper, pentru coafură, machiaj şi mixaj de sunet)

X

 
Cu „Ora Regelui” pornim într-o călătorie lungă de 150 de ani

În România trenurilor întârziate și a infrastructurii cu durata de viață depașită, jurnalista Irina Luca ne spune povestea construirii firului de ...

Florina Constantinescu: „Aş fi concurat, dacă mă lăsa mama...”

„Vedeta familiei”, show-ul micilor vedete muzicale, continuă la TVR 1 cu sezonul al doilea. În fiecare dimineaţă de sâmbătă, de la 9.30 (şi în ...

Mega-incendiile, o ameninţare globală – documentar în premieră la TVR1 | VIDEO

Joi, 23 martie, ora 21.00, la TVR1 și online pe TVR+, vedem documentarul „Mega-incendiile (INCENDIES GÉANTS ENQUÊTE SUR UN NOUVEAU FLÉAU - ...