loader
Foto

Icoana Maicii Domnului Lidianca - o nestemată a ortodoxiei

Mănăstirea Neamț, cea mai veche așezare monahală din Moldova, păstrează între zidurile ei un adevărat tezaur istoric și duhovnicesc. Biserica actuală, ctitorită la sfârșitul secolului al XV-lea de către Sfântul Voievod Ștefan cel Mare, este un splendid monument medieval, impresionând prin măreția și unicitatea formelor arhitecturale.

 

Universul credinţei

Bogăția duhovnicească a mănăstirii se arată nu doar în podoaba arhitecturală, ci și în viața monahală de aici, în sfintele slujbe, în moaștele de sfinți și odoarele făcătoare de minuni ale Maicii Domnului, precum „Icoana cu trei mâini” – Trihirussa și Icoana Lidianca.

(w882)

Icoana Fecioarei cu Pruncul de la Mănăstirea Neamț este o capodoperă a artei bizantine. Odorul impresionează prin măiestria execuției și prin culorile calde.

Înscrisă tipului iconografic Odighitria sau Îndrumătoarea, icoana o înfățișează pe Maica Domnului care arată spre Pruncul Iisus, Cel Care este Calea, Adevărul și Viața. Pruncul, reprezentat ca Iisus - Emanuel, plin de înțelepciune, ține un sul în mâna stângă ce simbolizează Evanghelia, iar cu Mâna dreaptă binecuvântează întreaga lume.

(w882)

Istoria icoanei este fascinantă. Se spune că aflat într-o vizită în orașul Lida din Țara Sfântă, în anul 665, Sfântul Gherman a văzut pe una dintre coloanele bisericii de acolo o reprezentare a Maicii Domnului cu Pruncul. Impresionat de frumusețea icoanei, a dorit o copie a ei pe care a luat-o cu sine la Constantinopol. Pentru că în acel locaș se aflau moaștele sfântului Mare Mucenic Gheorghe, pe spatele icoanei a fost adăugată o reprezentare a acestui sfânt militar.

(w882)

Ajuns Patriarh al Constantinopolului, Sfântul Gherman a așezat icoana în biserica Mănăstirii Heleopatra. Pentru a o proteja de persecuția iconoclastă, din vremea împăratului Leon al III-lea, în anul 716, o trimite în secret la Roma și o încredințează Papei Grigorie al III-lea. Icoana a fost păstrată în Basilica Sfântul Petru din Roma, vreme de 106 ani.

(w882)

În anul 1429, ca semn de recunoștință față de Moldova, împăratul bizantin Ioan al VIII-lea Paleologul a oferit domnitorului Alexandru cel Bun trei icoane de mare preț. Una dintre ele, numită Lidianca, înfățișând-o pe Maica Domnului, a fost dăruită Mitropolitului Iosif Mușat și așezată în biserica Sfântul Gheorghe - Mirăuți din Suceava. La jumătatea veacului al 15-lea, acest prețios odor este dus la Mănăstirea Neamț, unde se păstrează până astăzi. Celelalte două icoane, a Sfintei Ana și a Maicii Domnului, au fost oferite Mănăstirilor Bistrița și Agapia.

(w882)

De șase secole, icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului Lidianca este ocrotitoarea călugărilor de la Neamț. Prin blândețea și iubirea Sa, Preasfânta Născătoare de Dumnezeu acoperă cu har pe toți cei ce-i care îi cer ajutor, fie că sunt viețuitori ai mănăstirii, fie pelerini. Prezența acestei icoane a întărit credința și a adus mângâiere de-a lungul veacurilor.

Icoana Maicii Domnului Lidianca, o nestemată a ortodoxiei, tronează de secole în inima Mănăstirii Neamț.

Cu o valoare duhovnicească și istorică deosebită, icoana a devenit un simbol al bogatei moșteniri spirituale a acestui loc. Mergeți la Mănăstirea Neamț! În fața Icoanei Preasfintei Fecioare veți trăi o stare de har, ce vă va umple sufletul de pace și de bucurie.

Un documentar realizat de Paula Tăbîrcă

(w882)

Duminică, 8 septembrie, documentarul dedicat icoanei Maicii Domnului Lidianca de la Mănăstirea Neamț, s-a difuzat la ”Universul credinței”. De la ora 7:00, pe TVR 1.

 

 

 

7:00 Weekend matinal

*Ştiri*Sport

Prezintă Andra Soceanu şi Ionuţ Gheorghe

ZOOM OANA NENECIU, director executiv Asociaţia Ecopolis

Papa Francisc și-a lansat prima enciclică cu accent pe ecologie în iunie 2015, intitulată „Laudato si” (Lăudat să fie). Acest document, primul de acest gen al unui suveran pontif, a criticat grupurile financiare și de afaceri pentru distrugerea mediului. Papa a clarificat: „Nu este o enciclică ecologică, ci o enciclică socială”.

DISCUŢIE MARIUS COCUŢ, director Caritas Bucureşti

Dimensiunea carităţii Suveranului Pontif este binecunoscută.

Supranumit „Papa săracilor”, Francisc a oferit sprijin constant celor nevoiași, iar dispariția sa a lăsat un gol în inimile multora.

DUPLEX Catedrala Greco-Catolică Sf.​ Treime Blaj cu Pr.CRISTIAN BARTA-purtător de cuvânt Arhieparhia greco-catolica a Blajului

Vizita Suveranului Pontif în municipiul din județul Alba are încă ecouri semnificative pentru comunitate. Pe 2 iunie 2019, în prezența a peste 100.000 de persoane, Sfântul Părinte Francisc a beatificat şi a ridicat la cinstea altarelor pe cei şapte episcopi martiri greco-catolici, care au murit în închisorile comuniste.Venirea Papei Francisc în România şi în special pe Câmpia Libertății, la Blaj, singurul oraș episcopal din România, a stat sub motto-ul: ”Să mergem împreună!” Un îndemn la unitate şi reconciliere a României.

Invitati :Pr. IULIAN BUDĂU si DIANA DUMITRASCU, jurnalist TVR

În 2019, papa Francisc a îmbrățișat România în fiecare localitate unde s-a aflat. A avut un mesaj diferit pentru cei pentru cei prezenți la București, la Blaj, la Șumuleu Ciuc și la Iași, unde a fost și întâlnirea cu tinerii, deși Iașul nu este o localitate cu o populație majoritar catolică, însă în Moldova sunt foarte multe comunități romano-catolice.
România, ţară majoritar ortodoxă, a fost vizitată în urmă cu aproape 26 de ani şi de Papa Ioan Paul al II-a, în perioada 7-9 mai 1999, o vizită la invitaţia patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, Teoctist (1986-2007), şi a preşedintelui României, Emil Constantinescu (1996-2000). Vizita a durat trei zile și a avut o deosebită însemnătate istorică, fiind pentru prima dată de la marea schismă din 1054 când un papă vizita o țară majoritar ortodoxă.​

LIVE CARMEN RUSU de la Catedrala Sf Iosif in dialog cu Pr. ŞERBAN TARCIZIU, Purtător de cuvânt al Arhidiecezei Romano-Catolice de București

Sâmbătă, 26 aprilie, la ora 9:00, la Catedrala Sfântul Iosif, va avea loc Sfânta Liturghie cu Recviem pentru Papa Francisc.
Sfânta Liturghie va fi prezidată de Excelența Sa Mons. Giampero Gloder, Nunțiu Apostolic în România și Rep. Moldova.
ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București, va fi prezent la funeraliile Papei Francisc la Vatican.

ZOOM CIPRIAN NECULA, sociolog

Papa Francisc a fost un obisnuit al comunitatilor sărace, defavorizate, al penitenciarelor, azilelor, periferiilor etc. In vizita sa istorică in România, a fost primul prelat din istorie care şi-a cerut scuze, în numele bisericii, pentru discriminare şi rele tratamente. Aşa cum titrează astăzi multe publicatii, "Papa a fost primul care..."-printre altele-a cerut în mod constant un rol mai mare pentru femei în guvernarea bisericii. A dorit să se schimbe legile bisericii și a acționat în acest sens.

ZOOM Preot DANIEL Nicolae AVRAM, Eparhia de Cluj-Gherla

Cartiel Papei Francisc publicate la Editura „Viața Creștină” a Eparhiei de Cluj-Gherla, cărți care poartă amprenta unui om al lui Dumnezeu cu inimă mare și credință vie.

În paginile lor regăsim simplitatea care vindecă, înțelepciunea care călăuzește,și, mai presus de toate, bucuria Evangheliei-trăită, vestită și împărtășită.

Dacă ar fi să alegem un cuvânt care să definească întreaga viață și misiune a Papei Francisc, acel cuvânt ar fi bucurie. O bucurie care nu este superficială, ci izvorâtă din întâlnirea vie cu Cristos. Cărțile sale rămân cu noi-ca lumină, ca mângâiere, ca chemare spre o viață plină de sens.

Tot eparhia Cluj Gherla se foloseste, în acţiunile caritabile şi de unul din autoturismele cu care Papa Francisc s-a deplasat pe parcursul vizitei in România.

DISCUŢIE DIANA DUMITRAŞCU, jurnalist TVR si Pr. IULIAN BUDĂU, ordinul iezuit

ZOOM IRINA MARGARETA NISTOR, critic de film

Există multe filme despre Vatican și viața Papilor, inclusiv despre viața Papei Francisc.

TELEFON VASILE BĂNESCU, teolog
Papa Francisc, etalon de modestie şi smerenie, care a impresioanat întreaga lume creştină (şi nu numai), dincolo de diferenţele confesionale
TELEFON Pr.ADRIAN DANCĂ, Radio Vatican
Ultimele pregătiri până la începerea slujbei de inmormântare.

Ce aşteaptă lumea catolică şi creştinismul în general de acum încolo?

Producatori: Raluca Neagu, Horaţiu Rusu

Transmisiune directă

9:50 Chipul lui Iisus de pe Giulgiul din Torino, reconstituit cu inteligenţa artificială

(New discoveries on the Shroud of Turin inspire viral AI image of Jesus, Italia, 2024)

Giulgiul din Torino este unul dintre cele mai studiate şi mai controversate artefacte din istorie, dar şi unul dintre cele mai importante din Biserica Catolică. Noi descoperiri ştiinţifice au confirmat că datează din vremea lui Iisus. În plus, cu ajutorul inteligenţei artificiale, a fost reconstituit chipul lui Iisus imprimat pe Giulgiu.

 

Deși apartenența României la Uniunea Europeană a adus beneficii incontestabile, o disonanță profundă persistă.

Timișoara - oraș al florilor, al Revoluției, al palatelor, dar şi al delicateselor și al oamenilor cu bun simț

Pe 27 aprilie, cu echipa „Exclusiv în România” dăm o nouă raită prin Timişoara şi în apropierea oraşului de pe Bega. Ca de obicei, Cristian ...

Ediţii speciale şi înmormântarea Papei Francisc, în direct, la TVR

Televiziunea Română difuzează, sâmbătă, 26 aprilie, ediţii speciale dedicate unui moment istoric pentru întreaga lume: înmormântarea Papei ...

 

#tvr1