loader
Foto

În căutarea oamenilor legați de natură din Ţara Gugulanilor, cu „Exclusiv în România” | VIDEO

Misteriosul ținut al Banatului este locul în care am întâlnit câțiva dintre semenii noştri care, prin faptele lor, schimbă lumea. Cine sunt gugulanii am aflat duminică, 12 noiembrie, de la ora 17.00, alături de Cristian Tabără şi colega sa, Ilinca Ciobanu.

 

Cristian Tabără
Exclusiv în România

Ţara aceasta de langă noi există de mai bine de 2.000 de ani... Țara Gugulanilor sau Gugulania este în Banat. Are formă de triunghi și nu apare pe nicio hartă, căci are granițe imaginare. E delimitată de Valea Bistrei, începând de la Bucova la Caransebeş, culoarul Timiş – Cerna, până la Teregova, Rusca, Valea Higegului, Munţii Godeanu, până la izvoarele râului Bistra. Predomină muntele în Ţara Gugulanilor. Vechea vatră a Gugulaniei se afla pe cel mai înalt vârf al Munţilor Godeanu, Gugu (2.291 m), iar capitala este la Caransebeş.

Prin tradiţie, oamenii locului au drept ocupaţii de bază agricultura şi creşterea animalelor, negoţul cu mere. De religie ortodoxă, gugulanii sunt consideraţi „de cea mai curată origine dacică”, iar leagănul poporului, Vârful Gugu, este numit „muntele sacru al lui Zamolxe”.

(w882)

Dar cine sunt gugulanii am descoperit duminică, 12 noiembrie, de la ora 17.00, când, alături de Cristian Tabără şi echipa, sa am pornit în călătoria prin ținutul misterios al Banatului. Am întâlnit câțiva semeni ai noştri dintre cei care, prin faptele lor, schimbă lumea. I-am cunoscut pe Cristian Brecica și pe cățelușa sa Vreni, prima unitate canină de salvamont care a fost brevetată în România.

(w882)

În aceeași ediție am descoperit primul campus de colaborare urban-rural din România - WeWilder, un proiect excepțional, unde oameni și animale, împreună, transformă o comună. Nu doar creează o comunitate unită, trăiesc în ritm cu anotimpurile, dar au pus localitatea Armeniș din Banatul Montan pe harta lumii. În 2020, cunoscuta publicaţie „The Guardian“ a inclus Armenişul în topul destinaţiilor turistice europene de vizitat. „Povestim despre zimbrii în libertate, afaceri verzi, bucuria de a inova în gastronomia locală, dansurile păstrate din străbuni și cum ne putem salva, cu cei implicați în proiect. Fie că sunt localnici sau oameni veniți din alte zone, toți cred că aici fiecare devine mai legat de natură și mai sălbatic”, explică Ilinca Ciobanu, reporterul care îl însoţeşte pe Cristi Tabără prin Ţara Gugulanilor.

(w882)

Mai sunt multe alte personaje încântătoare pe care le-am descoperit la TVR 1 duminică, 12 noiembrie, de la ora 17.00, în noua ediție „Exclusiv în România”, alături de gazda programului, Cristian Tabără.

Ediția a fost realizată de Ilinca Ciobanu - jurnalist, Marian Oprea - director de imagine, Dragoș Tănase - asistent imagine, Marius Stanciu - sunetist, Cristi Bârlădeanu - conducător auto, Vlad Nedelcu - editor imagine, Cristian Tabără - realizator, Marin Găbudean - producător.

 

18:55 Teleenciclopedia

HENRI ROUSSEAU (ep.1)

Întreaga viață, Pablo Picasso a păstrat în atelier patru tablouri, toate aparținând aceluiași pictor: Henri Rousseau. Îi adora lucrările, considerându-le un etalon pentru propria sa operă. Povestea pictorului Rousseau începe spre sfârșitul secolului al XIX-lea, la Paris-efervescent epicentru unde, zilnic, artele se reinventează. În 1868, la 24 de ani, provincialul Henri se muta la Paris și, patru ani mai târziu, se angaja ca funcționar la Oficiul Vamal. Scriitorul Alfred Jarry a fost primul care l-a numit, cu afecțiune și amuzament, Le Douanier (Vameșul). Dar, după două decenii, nesatisfăcut de meseria ingrată, Henri Rousseau hotăra să se dedice artei. În 1890, finaliza primul său autoportret, intitulat Eu însumi. Portret-peisaj, care îi înglobează personalitatea, talentul și visurile de glorie.

AMORURI BOEME. AMORURI BOEME : EMILIE FLÖGE ŞI GUSTAV KLIMT (ep.2)

Sfârşitul secolului al XIX-lea aducea un suflu proaspăt în cercurile artiștilor din Europa, dar în capitala Imperiului Austro-Ungar domnea conservatorismul. Pe 3 aprilie 1897, pictorul Gustav Klimt și încă vreo 40 de avangardiști înființau Wiener Secession (Secesiunea Vieneză) punând capăt dictaturii gustului burghez, sub motto-ul Der Zeit ihre Kunst. Der Kunst ihre Freiheit. (Timpurilor, arta lor. Artei -libertatea !) Emilie Flöge s-a alăturat cu entuziasm noii mișcări, ce revendica împrospătarea și... „popularizarea” curentelor artistice. Spera ca și design-ul vestimentar să se elibereze de vechile standarde și a decis că e timpul să-și pună în practică intuiția... feminină.

MITURILE GRECIEI ANTICE. PROMETHEUS: TITANUL RĂZVRĂTIT (ep.2)

Într-o zi, spune legenda, Zeus, stăpânul Olimpului, decide să schimbe ordinea în Univers. Zeus va ocupa cea mai înaltă culme. Ceilalţi confraţi vor sta pe o treaptă mai joasă, în vreme ce oamenii vor locui la poalele muntelui. La porunca suveranului, va fi organizat un mare ospăţ pe vastele câmpii din Mekone. Acolo, un bou sacrificat va fi împărţit între muritori şi divinităţi. Partea cea mai bună va reveni, desigur, zeilor. Numai că Prometheus, titanul însărcinat cu delicata misiune, are de gând să-l păcălească pe Zeus.

Producător Oana Haşegan

19:45 Sport

Transmisiune directă

 
Programe In Memoriam Cristina Deleanu la TVR

Programe In Memoriam Cristina Deleanu la TVR

publicat: vineri, 16 mai 2025

Televiziunea Română regretă dispariţia actriţei Cristina Deleanu, care a încetat din viaţă la vârsta de 84 de ani, şi îşi modifică programele, ...

Sfânta Liturghie de inaugurare solemnă a pontificatului Papei Leon al XIV-lea, în direct la TVR

Duminică, 18 mai, la ora 11.00, în Piața Sfântul Petru, papa Leon al XIV-lea va prezida Sfânta Liturghie pentru inaugurarea solemnă a ...

„Zlatna, Abrud, Brad - Tot ce-a fost şi ce va fi”, un film despre oraşele din patrulaterul aurifer al Munţilor Apuseni

La „Dosar România”, Gabriel Geamănu ne propune un documentar despre viaţa a trei dintre localităţile din Apuseni unde se exploata minereu. ...

 

#tvr1