loader
Foto

În căutarea oamenilor legați de natură din Ţara Gugulanilor, cu „Exclusiv în România” | VIDEO

Misteriosul ținut al Banatului este locul în care am întâlnit câțiva dintre semenii noştri care, prin faptele lor, schimbă lumea. Cine sunt gugulanii am aflat duminică, 12 noiembrie, de la ora 17.00, alături de Cristian Tabără şi colega sa, Ilinca Ciobanu.

 

Cristian Tabără
Exclusiv în România

Ţara aceasta de langă noi există de mai bine de 2.000 de ani... Țara Gugulanilor sau Gugulania este în Banat. Are formă de triunghi și nu apare pe nicio hartă, căci are granițe imaginare. E delimitată de Valea Bistrei, începând de la Bucova la Caransebeş, culoarul Timiş – Cerna, până la Teregova, Rusca, Valea Higegului, Munţii Godeanu, până la izvoarele râului Bistra. Predomină muntele în Ţara Gugulanilor. Vechea vatră a Gugulaniei se afla pe cel mai înalt vârf al Munţilor Godeanu, Gugu (2.291 m), iar capitala este la Caransebeş.

Prin tradiţie, oamenii locului au drept ocupaţii de bază agricultura şi creşterea animalelor, negoţul cu mere. De religie ortodoxă, gugulanii sunt consideraţi „de cea mai curată origine dacică”, iar leagănul poporului, Vârful Gugu, este numit „muntele sacru al lui Zamolxe”.

(w882)

Dar cine sunt gugulanii am descoperit duminică, 12 noiembrie, de la ora 17.00, când, alături de Cristian Tabără şi echipa, sa am pornit în călătoria prin ținutul misterios al Banatului. Am întâlnit câțiva semeni ai noştri dintre cei care, prin faptele lor, schimbă lumea. I-am cunoscut pe Cristian Brecica și pe cățelușa sa Vreni, prima unitate canină de salvamont care a fost brevetată în România.

(w882)

În aceeași ediție am descoperit primul campus de colaborare urban-rural din România - WeWilder, un proiect excepțional, unde oameni și animale, împreună, transformă o comună. Nu doar creează o comunitate unită, trăiesc în ritm cu anotimpurile, dar au pus localitatea Armeniș din Banatul Montan pe harta lumii. În 2020, cunoscuta publicaţie „The Guardian“ a inclus Armenişul în topul destinaţiilor turistice europene de vizitat. „Povestim despre zimbrii în libertate, afaceri verzi, bucuria de a inova în gastronomia locală, dansurile păstrate din străbuni și cum ne putem salva, cu cei implicați în proiect. Fie că sunt localnici sau oameni veniți din alte zone, toți cred că aici fiecare devine mai legat de natură și mai sălbatic”, explică Ilinca Ciobanu, reporterul care îl însoţeşte pe Cristi Tabără prin Ţara Gugulanilor.

(w882)

Mai sunt multe alte personaje încântătoare pe care le-am descoperit la TVR 1 duminică, 12 noiembrie, de la ora 17.00, în noua ediție „Exclusiv în România”, alături de gazda programului, Cristian Tabără.

Ediția a fost realizată de Ilinca Ciobanu - jurnalist, Marian Oprea - director de imagine, Dragoș Tănase - asistent imagine, Marius Stanciu - sunetist, Cristi Bârlădeanu - conducător auto, Vlad Nedelcu - editor imagine, Cristian Tabără - realizator, Marin Găbudean - producător.

 

1:30 Dulce ca iubirea (R)

(FLOWERS AND HONEY-SUA, 2021)

Regia Brian Skiba

Cu: Ashley Newbrough, Jamie Roy

Dramă, romance. Redactor Laura Bălan

(Reluare)

3:00 Sport (R)

(Reluare)
 
România are un „Vis la Paris”. Sportivii calificaţi la Jocurile Olimpice se dezvăluie la TVR 1

Timp de 12 săptămâni, în fiecare seară de vineri urmărim o emisiune cu şi despre sportivii calificaţi la Jocurile Olimpice Paris 2024. Situaţia ...

Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

publicat: vineri, 03 mai 2024

TVR a pregătit un program dedicat şi divers pentru perioada sărbătorilor de Paşte. Transmisii în direct ale slujbelor religioase, filme ...

Despre instrumente muzicale și mamifere marine, sâmbătă, la

Sâmbătă, 4 mai, de la ora 18:59, la TVR 1, "Teleenciclopedia" vă invită să urmăriți o nouă ediție ce prezintă subiecte din artă, muzică, istorie ...

 

#tvr1