loader
Foto

În Noaptea de Înviere, ediţii speciale „Universul credinţei”, la TVR 1

De la diplomaţie la preoţie – mărturisiri de suflet, făcute cu smerenie de părintele Bogdan Tătaru-Cazaban, în dialog cu Răzvan Bucuroiu şi Andrei Victor Dochia. Sâmbătă, 4 mai, de la ora 23.00, la TVR 1. De la 23.50, ați putut urmări Slujba Învierii, în direct de la Catedrala Patriarhală din Bucureşti.

 

Andrei - Victor Dochia
Universul credinţei

„Primul lucru care s-a petrecut şi pe care l-am simţit, de care am fost absolut conştient, imediat după hirotonie, a fost o extraordinară disponibilitate de a-i îmbrăţişa pe ceilalţi”, spune cu bucurie în ochi părintele Bogdan Tătaru-Cazaban, istoric al religiilor și doctrinelor filosofice, fost consilier de stat pe probleme de cultură și culte la Departamentul pentru Relația cu Autoritățile Publice și Societatea Civilă al Administrației Prezidențiale, fost ambasador extraordinar și plenipotențiar al României pe lângă Sfântul Scaun, fost ambasador al României pe lângă Ordinul Suveran Militar de Malta şi membru al Institutului de istorie a religiilor, în Academia Română.

De aproape un an, Bogdan Tătaru-Cazaban păstoreşte credincioşii bisericii Bucur Ciobanul, așezământ emblematic pentru viaţa creştină din București. Despre acest lăcaş de cult din inima Capitalei, despre frumusețea și profunzimea Sărbătorii Învierii Domnului, despre minunea Luminii Sfinte de la Ierusalim, dar şi despre primul Paște al preotului Tătaru-Cazaban și trecerea de la straiele civile ale intelectualului creștin, ale savantului și diplomatului de carieră la veşmintele harului preoțesc a discutat părintele Bogdan Tătaru-Cazaban cu realizatorii TVR Răzvan Bucuroiu şi Andrei Victor Dochia.

(w882)

Despre minuni. Căci despre ce altceva s-ar putea vorbi, cu sfială, în Noaptea Învierii lui Hristos? Ele sunt vizibile, spune invitatul, dar trebuie să avem ochi pentru ele. Însăşi rezistenţa micuţei biserici aflate în imediata proximitate a mănăstirii Radu Vodă, în anii demolărilor comuniste, poate fi considerată o minune... Despre ea şi despre enoriaşii ei ne-a vorbit mai multe părintele Tătaru-Cazaban, chemat la preoţie „după un lung ocol, de cel puţin două decenii”, după cum, cu smerenie, mărturiseşte chiar el.

(w882)

(w882)

Cum a trăit acest prim post al Paştilor, în calitate de preot şi părinte duhovnic? „Noi nu suntem preoţi pentru noi înşine. Noi suntem preoţi pentru cei care vin să se roage, împreună cu noi, lui Dumnezeu. Această perioadă a însemnat, pentru mine […] o extraordinară conştiinţă a solidarităţii cu ceilalţi”, ne împărtăşeşte el. Acum aşteaptă Sfintele Paşti, „Sărbătoarea sărbătorilor, […] sărbătoarea miezului credinţei noastre”, simţind, poate mai conştient şi mai profund ca oricând, biruinţa vieţii asupra morţii, trecerea de la întuneric la Lumină. De altfel, şi mesajul său către telespectatori, mai credincioşi sau mai puţin credincioşi, îndeamnă la acea fericire a celor care „n-au văzut şi au crezut”: „Să încerce să nu se oprească înainte de a păşi pragul bisericii. Să vină să-l cunoască pe Dumnezeu.”

(w882)

(w882)

Andrei Victor Dochia şi Răzvan Bucuroiu ne-au aştepat, alături de părintele Bogdan Tătaru-Cazaban, să asistăm la un dialog presărat cu exemple din scrierile teologului francez Olivier Clément, ale Sfinţilor Ioan Gură de Aur sau Ioan Scărarul, cu mărturisiri de suflet, făcute cu modestie şi evlavie, ce ne va pregăti să primim Lumina.

(w882)

Înainte cu zece minute de miezul nopţii, am ieşit din atmosfera intimă a micii biserici Bucur Ciobanul, pentru a fi martorii Slujbei Învierii, oficiată la Catedrala Patriarhală din Bucureşti de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

***

O ediţie specială „Universul credinţei” urmărim, de altfel, şi în Vinerea Mare, când, de la ora 18.00, TVR 1 transmite în direct Denia Prohodului, tot de la Catedrala Patriarhală din Bucureşti. Rămânem în „Universul credinţei” şi în dimineaţa zilei de Paşti, când Andrei Victor Dochia ne dă întâlnire, ca de obicei, la ora 7.00, la TVR 1, iar de la 8.30, realizatorul TVR şi părintele Constantin Necula ne împărtăşesc din „Bucuria credinţei”.

Toate aceste programe pot fi urmărite simultan şi de românii din afara graniţelor, la TVR Internaţional.

 

7:00 Telejurnal matinal

*Matinal*Ştiri*Sport* Meteo

Prezintă Laura Fronoiu şi Marius Popa

Producători: Delia Nicola şi Andreea Vişan

Transmisiune directă

9:45 Teleshopping

 
Filmul eveniment al anului, în premieră absolută pe micile ecrane la TVR 1!

Televiziunea Română oferă telespectatorilor un cadou cinematografic unic în luna decembrie: "Anul nou care n-a fost", un film regizat, scris și ...

Ediţie specială „Copiii spun”, de Crăciun, la TVR 1

Pe 26 decembrie, ne bucurăm alături de copii de tot ce înseamnă Crăciunul. Cu poezii, turtă dulce, dar şi cu momente memorabile ale acestui sezon ...

Sărbătoarea începe cu „Poveste de Crăciun”, un spectacol al Operei Comice pentru Copii

Colinde, balet, poezie, decoruri grandioase şi, mai ales, artişti îndrăgiţi ai scenei româneşti sunt ingredientele poveştii pe care cei mici, dar ...

 

#tvr1