loader
Foto

Galerie foto

În Ucraina se vorbeşte limba română. Mai multe, într-o nouă ediţie „Breaking Fake News” | VIDEO

Despre recunoaşterea limbii române ca limbă oficială a minorităţii române din Ucraina şi despre statutul Taiwanului în Orientul Îndepărtat aflăm mai multe în episodul de duminică al emisiunii realizate de Marian Voicu. „Breaking Fake News” s-a văzut duminică, 29 octombrie, de la ora 19.00, la TVR 1.

 

Marian Voicu
Breaking Fake News

După aproape 100 de ani, una dintre cele mai mari ficțiuni lingvistice, limba moldovenească, va înceta să mai existe ca limbă oficială în Ucraina. După Chișinău, Kievul a anunțat că va recunoaște doar limba română ca limbă oficială. Care este miza pentru minoritatea română din Ucraina și cum este folosit acest fals lingvistic de către Moscova? Anatol Popescu, președintele Asociației Național-Culturală „Basarabia” a Românilor din Regiunea Odesa discută subiectul cu Marian Voicu într-o nouă ediţie „Breaking Fake News”, la Interviul săptămânii. Rubrica deschide ediţia din 29 octombrie a emisiunii, de la ora 19.00, la TVR 1.

(w882)

(w882)

Cum este văzut la Moscova acest demers? „Ucraina a cedat pretențiilor României interzicând limba moldovenească, veche de peste 650 de ani” - aceasta este narațiunea susținută de liderii proruși, la câteva zile după ce autoritățile de la Kiev au anunțat că limba oficială vorbită de minoritatea română din Ucraina va fi limba română, nu limba moldovenească. Conspirația săptămânii, cu Tatiana Țarfulea, ne oferă mai multe detalii în ediţia de duminică „Breaking Fake News”.

(w882) conspirati

Relaţiile româno-ucrainene fac şi subiectul Revistei presei fake, cu Horia Grușcă: România ar fi evacuat mii de ucraineni din Israel, dezinformarea de pe platforma X, ex-Twitter, se poate citi cu abonament, iar propaganda de război din presa europeană este plătită în regim de publicitate.

La rândul său, Gabriela Avram pune în discuţie, la rubrica Fake-uri istorice, o nouă temă: după Ucraina și Israel, lumea privește cu îngrijorare spre Orientul Îndepărtat, către un stat care nu și-a declarat niciodată independența și pe care China îl consideră provincie separatistă. Este vorba despre Taiwan, insula pe care navigatorii portughezi au numit-o Formosa și pe care Republica Populară Chineză amenință să o anexeze. Ne lămurim în privinţa acesteia tot duminică seara, în emisiunea realizată de Marian Voicu la TVR 1.

(w882)

Trăim vremuri în care informaţiile se răspândesc mai rapid ca niciodată, iar goana după senzaţional determină propagarea unor ştiri ce frizează absurdul. Ce e adevărat şi ce e fals? Cum cernem informaţiile, astfel încât să nu ne lăsăm înşelaţi? Întrebări aflate pe buzele tuturor îşi caută explicaţii şi în acest sezon al emisiunii „Breaking Fake News”, cu Marian Voicu. Un nou episod urmărim pe 29 octombrie, de la ora 19.00, la TVR 1.

 

19:00 Breaking fake news

* Moderator Marian Voicu

Interviul săptămânii, cu Marian Voicu

Sabotarea transporturilor militare spre Ucraina, infiltrarea spionilor ruși printre refugiați, penetrarea instituțiilor din domeniul apărării și securității, atacuri cibernetice, subminarea prin dezinformare și propagandă a încrederii românilor în Armată și aliați sunt câteva din obiectivele acțiunilor unor „servicii de informații ostile” enumerate de raportul CSAT pe 2023.

Invitat: Iulian Fota, fost consilier prezidențial pentru securitate națională

Conspirația săptămânii, cu Tatiana Țarfulea:

Ciprian Mega, regizor și preot ortodox și actorul Dorel Vișan au participat la deschiderea festivalului de film de la Moscova alături de Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe chiar în ziua în care aceasta acuză România că „încearcă să anuleze cultura rusă".

Revista presei fake, cu Horia Grușcă:

În ultimele luni în Europa au apărut tot mai multe afişe ameninţând cu atacuri teroriste la adresa unor competiţii sportive populare, atribuite aşa-numitului Stat Islamic. Cine se află, de fapt, în spatele acestora? Dincolo de Ocean, apropierea alegerilor inflamează imaginaţia extremiştilor de dreapta americani, care răspândesc teorii fanteziste precum invadarea Statelor Unite de canibalii din Haiti şi intenţia declarată a soţiei fostului preşedinte Barack Obama de a candida la funcţia de preşedinte ca bărbat.

Istoria și istoriile sale, cu Gabriela Avram

Alaska a fost descoperită de un danez înrolat în armata rusă, a fost cea mai săracă gubernie a Imperiului Țarist și a fost cumpărată de americani. S-a dovedit a fi o mină de aur, la propriu. A fost singura bucată de pământ care a trecut de la ruși la americani, iar Moscova pare să nu se fi împăcat cu asta.

Jurnalisti: Tatiana Ţarfulea, Gabriela Avram, Horia Gruşcă

Producător Marian Voicu

19:45 Sport

 
Hunedoara, un judeţ „Cât se poate de... UNESCO”! Duminică, la „Exclusiv în România”, pe TVR 1

De la străvechea Ulpia Traiana Sarmizegetusa la recent restaurata Cetate a Devei, cu cântec şi bucate delicioase – am însoţit echipa lui Cristi ...

Ştii ce înseamnă „De departe trandafir, de aproape borș cu… știr”? Expresii şi proverbe care fac referiri la flori, în ediţia specială „Care pe care” de Florii, la TVR 1

Chiar e „floare la ureche” să vorbim corect limba română? Dar cu „corola de minuni a lumii” cum e? „A pune cuiva ghiocei la… ureche”, „a privi la ...

De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor | VIDEO

Ediţiile speciale au putut fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur ...

 

#tvr1