loader
Foto

Galerie foto

Incredibila poveste de viaţă a doi foşti inamici, deveniţi fraţi de sânge pe viaţă. Documentarul „Duşmanul meu, fratele meu”, în premieră la TVR 1

Un iranian i-a salvat viaţa unui irakian în timpul Primului Război din Golf şi au devenit fraţi de sânge pe viaţă. Se reîntâlnesc din întâmplare, după 20 de ani, în Vancouver... Urmărim documentarul în premieră „Duşmanul meu, fratele meu” (MY ENEMY, MY BROTHER, Canada, 2015) la TVR 1, miercuri, 5 februarie, ora 23.00.

 

„Duşmanul meu, fratele meu” (MY ENEMY, MY BROTHER, Canada, 2015) este povestea adevărată a doi supraviețuitori ai războiului Iran-Irak. Cei doi se întorc în locurile unde s-au născut, într-o căutare disperată a „bucăţilor” lipsă din viețile lor. Najah și Zahed pornesc într-o călătorie oarbă care dezvăluie, în etape, paradoxul vieții lor de supraviețuitori ai războiului. Urmărim în premieră documentarul „Duşmanul meu, fratele meu”, regizat de Ann Shin, la TVR 1 miercuri, 5 februarie, ora 23.00.

Zahed era un băiat de numai 13 ani şi soldat iranian în timpul războiului Iran-Irak. Najah Aboud avea 19 ani când a fost înrolat în forțele lui Saddam Hussein, lăsând în urmă o soție și un fiu. Zahed şi Najah se întâlnesc în timpul Bătăliei de la Khorramshahr, mai exact Zahed îl găsește pe Najah grav rănit și, deşi neîmpăcat cu sine, ia decizia de a salva soldatul inamic.

(w882) Credit fot

(w882) Credit fot

În circumstanțe incredibile, cei doi se întâlnesc 20 de ani mai târziu într-un centru de consiliere din Vancouver. Această întâlnire surpriză cu bărbatul care l-a salvat în urmă cu două decenii îl lansează pe Najah într-o căutare plină de speranță pentru a-și găsi soția și fiul dispăruți. În același timp, Zahed află că tatăl său are cancer și începe o căutare nebună pentru a-l reîntâlni pe tatăl său.

(w882) My Enemy,

Povestea cinematografică contrastează cu realitatea actuală, cu scenele din trecut, când căutarea îl duce pe Najah în inima conflictului din Irak. Retrăieşte amintiri într-o călătorie prin cartiere încă afectate de război și în prezent distruse de mașini-bombă. Căutările lui de a-și găsi soția și fiul îl poartă în mahalale, printr-o fostă închisoare pentru prizonieri, ba chiar şi la un orfelinat și miliții care luptă împotriva ISIS. Peste tot, Najah găsește băieți strămutați. Îi amintesc de fiul său. Moștenirea cruntă a tuturor războaielor din această regiune continuă până astăzi.

(w882) My Enemy,

La rândul său, Zahed se confruntă cu propriile provocări în încercarea de a-și întâlni tatăl. După două tentative nereușite de a intra în Iran, Zahed pleacă în Turcia spre a-și întâlni familia și, în cele din urmă, în Irak, unde prietenul său Najah îl duce la granița dintre Irak și Iran. Este ultima încercare nereușită a lui Zahed de a intra în Iran. Până la urmă, cei doi se dovedesc a fi, la fel ca orfanii pe care îi întâlnește Najah, băieții pierduți ai războiului Iran-Irak. Sfârșitul căutării lor îi aduce în situaţia de a lua în considerare o nouă realitate surprinzătoare.

(w882) My Enemy,

(w882) My Enemy,

Versiunea scurtă a filmului „Duşmanul meu, fratele meu” (MY ENEMY, MY BROTHER) a fost nominalizată la premiile Emmy 2016, s-a aflat pe lista scurtă la Oscar 2016, fiind selectată în peste 30 de festivaluri internaționale de film. A câștigat de șase ori premiul pentru cel mai bun scurtmetraj documentar la Festivalul de Film Traverse City (unde jurat a fost şi Michael Moore), Taos Short Film Festival, Vail Film Festival, Promofest, Sepanta Film Award, câștigător al Premiului pentru Pace și al Premiului Umanitar la Best Shorts Award.

(w882) My Enemy,

„Acesta este genul de poveste ce poate fi găsită doar într-o țară precum Canada. Acești doi bărbați din țări diferite ale Orientului Mijlociu au fost primiți ambii în Canada şi au ajuns să locuiască în același oraș. Irakul și Iranul erau în război, iar aici, în Canada, au ajuns să trăiască precum niște vecini şi vechi prieteni, muncind din greu pentru a-și lăsa trecutul în urmă. Mai mult, din pură coincidență, au ajuns să meargă la același centru de consiliere pentru victimele torturii. Doi veterani de război din părți opuse ale războiului - Iran-Irak, stând unul lângă altul într-o sală de așteptare - asta, pe scurt, este unul dintre lucrurile uimitoare despre Canada; nu știi niciodată cu cine stai, lângă cine stai într-un lift, sau cine te tunde la salon sau cine se află la volan conducând taxiul (sau uberul). S-ar putea să fi fost dușmanul tău, dar ei sunt prietenul tău, vecinul tău, fratele tău...”, a declarat regizoarea Ann Shin la lansarea filmului. Îl urmărim în premieră la TVR 1 miercuri, 5 februarie, de la ora 23.00.

credit foto: My Enemy, My Brother, Brendan Uegama, via Selectie Film TVR

 

15:00 România face bine

România face bine prezintă o serie de reportaje despre oameni care cred în destinul României și care luptă pentru o țară prosperă, dezvoltată și civilizată. Emisiunea prezentată de Irina Luca, vă aduce în fiecare ediţie oameni, locuri și povești fabuloase. Realizatorii emisiunii vă dezvăluie o Românie străbătută la pas și vă invită să răspundeți la întrebarea:

România face bine? Privită prin prisma agitației cotidiene, am spune că nu.

Dar văzută de aproape, ascultată în tihnă, pare că da.

* Cea mai mica școală din România. Are 12 metri pătrați, patru copii și un dascăl cu suflet mare. Așa ar putea fi descrisă cea mai mică școală din România, care se află într-un vârf de munte din inima Maramureșului. Desi curentul electric a ajuns si la Cornățea de câțiva ani, nu s-a gasit nimeni care sa îl branseze la scoala. Pentru ei, invatatoarea vine pe jos in fiecare zi, 14 kilometri.

* Miracolul Alexia

Alexia Tudose are un certificat de naştere şi unul de... renaştere. Adolescenta implicată într-un grav accident de circulaţie în decembrie 2022, cand ambele braţe i-au fost amputate, are acum o viaţă aproape normală.

* Preotul Damaschin-Salvatorul de suflete

Ultimul reportaj este despre un om care și-a dedicat viața binelui. Este în slujba Lui Dumnezeu și a schimbat viețile a mii de copii și familii. Vorbim despre părintele Dan Damaschin, cel care a transformat Iașul în polul faptelor bune.

Producător Maria Cristina Ţilică

(Reluare)

15:24 Reformele papale care au sporit transparenţa Vaticanului

(Papal reforms that have increased transparency in the Vatican, Italia, 2024)

Conclavul care l-a ales Papă pe Francisc, în anul 2013, i-a încredinţat ca principale misiuni să continue reformele economice, să sporească transparenţa şi să prevină corupţia la Vatican. Aceste schimbări începuseră din timpul Papei Benedict al XVI-lea cu o reformă monetară. În ultimii 10 ani, s-au implementat nu doar schimbări structurale, ci chiar măsuri personale, în aşa fel încât angajaţii Sfântului Scaun să dea ei înşişi un exemplu. Astfel, membrii Curiei Romane, inclusiv cardinalii, nu pot avea firme în paradisuri fiscale şi nici nu pot primi daruri mai scumpe de 40 dolari.

Redactor: Anca Radu

(Reluare)
 
Ediție specială „Weekend matinal” dedicată Papei Francisc

Papa Francisc s-a opus „globalizării indiferenței”, a susținut cauza celor săraci, a migraților și a celor defavorizați – deținuți, bolnavi, ...

TVR a transmis, de la Vatican, funeraliile Papei Francisc | VIDEO

TVR 1, TVR INFO și TVR Moldova au difuzat în direct, între orele 10:00 și 14:00, ceremonia de înmormântare a Papei.

Ediție specială dedicată funeraliilor Papei Francisc, în direct la TVR | VIDEO

Pe TVR 1 și TVR INFO ați urmărit slujba de înmormântare a Papei, comentarii de specialitate din studioul Televiziunii Române, intervenții ale ...

 

#tvr1