loader
Foto

„Teleenciclopedia", cu noi lecții despre istoria și frumusețile lumii | VIDEO

„Teleenciclopedia" din 26 august ne poartă în călătorii magice, din Caraibe până în Canalul Suez, trecând prin Franța. La TVR1, de la ora 19.00 (reluare 27 august, ora 01:30).

 

Teleenciclopedia

SUBIECTUL 1: AVENTURIERII ARTEI MODERNE: PICASSO ŞI  CUBIŞTII (ep.3)

La 21 august 1911, ziarele titrau pe prima pagină: „Mona Lisa a dispărut de la Luvru !” Apollinaire l-a chemat urgent în capitală pe Picasso, retras, în căutarea inspirației, la Céret, în Pirineii Orientali. Motivul? Un belgian, Joseph Géry-Piéret, pretindea că furase capodopera lui Leonardo Da Vinci, împreună cu trei statuete iberice. Pablo Picasso cumpărase două dintre ele cu patru ani în urmă, pentru doar 50 de franci, și le păstrase în atelier.

SUBIECTUL 2:  MARI LIDERI MILITARI AI SECOLULUI AL XX-lea – DOMINANŢA RAPIDĂ  (ep.2)

După ce, la 23 mai 1967, Nasser a închis Strâmtoarea Tiran blocând accesul navelor evreieşti la Marea Roșie, în dimineața de 5 iunie 1967, forțele aeriene israeliene aflate sub comanda lui Moshe Dayan, „învingătorul din Peninsula Sinai”, au nimicit 90% dintre avioanele egiptene aflate la sol. Graţie atacului rapid şi în forţă, Israel a obţinut victoria după numai șase zile. Datorită așezării geografice și Canalului Suez, singura legătură maritimă dintre Oceanul Indian și Marea Roșie, Egipt a fost ținta unui alt comandant militar care s-a remarcat în al Doilea Război Mondial: mareșalul german Erwin Rommel, alintat respectuos, de subordonați și inamici deopotrivă, vulpea deșertului.

(w882) tikal

SUBIECTUL 3:  TIKAL (ep.1)

Situat în America Centrală, în apropierea actualei granițe dintre Guatemala și Mexic, Tikal se mândrea în perioada de apogeu, între anii 600 și 800, cu 12.000 edificii şi cel puțin 50.000 de locuitori. Ridicată în anul 750 î.C. şi construită pe o bază din piatră de aproape 8.500 m pătrați, Acropola de Nord (cel mai vechi ansamblu din sit) adăpostea rămășițele unor importanți suverani, preoți și nobili.

SUBIECTUL 4: INDIILE DE VEST (ep.3)

Printre numeroasele locuitoare din Indiile de Vest se află şi Iguana delicatissima, specie endemică în Antilele Mici. Descrisă prima oară de naturalistul Josephus Nicolaus Laurenti, în 1768, vertebrata ovipară cu sânge rece a prosperat aici, departe de zonele continentale originare. Dar, în ultimele decenii, agricultura și turismul i-au redus dramatic habitatele, aducând-o în pragul dispariției.

(w882) Iguana D

***

Producător:  Oana Hașegan

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

10:00 Agrostrategia

Producator Vlad Macovei

11:00 Câştigă România! (R)

Prezintă Virgil Ianţu

Producători: Diana Pascal, Vanda Liche

Quiz manager Cătălina Filip

(Reluare)
 
TVR: programe dedicate alegerilor locale şi europarlamentare

Televiziunea Publică difuzează aproximativ 15.000 de minute de emisiuni de promovare şi dezbateri electorale pe 10 posturi din portofoliu.  

Oamenii și legea: Ce trebuie să știi când dai sau ești dat în judecată

Joi, 9 mai, de la ora 13:00, invitatul Mihaelei Olaru la ”Oamenii și legea”, pe TVR 1, este Ion Dragne, avocat.

Cataracta, principala cauză a pierderii vederii

Cataracta, principala cauză a pierderii vederii

publicat: miercuri, 08 mai 2024

Sâmbătă, 11 mai, de la ora 7:00, urmăriți pe TVR 1 o ediție ”Un doctor pentru dumneavoastră”. Aflați de la specialiștii invitați în cadrul ...

 

#tvr1