loader

„Teleenciclopedia", cu noi lecții despre istoria și frumusețile lumii | VIDEO

„Teleenciclopedia" din 26 august ne poartă în călătorii magice, din Caraibe până în Canalul Suez, trecând prin Franța. La TVR1, de la ora 19.00 (reluare 27 august, ora 01:30).

 

Teleenciclopedia

SUBIECTUL 1: AVENTURIERII ARTEI MODERNE: PICASSO ŞI  CUBIŞTII (ep.3)

La 21 august 1911, ziarele titrau pe prima pagină: „Mona Lisa a dispărut de la Luvru !” Apollinaire l-a chemat urgent în capitală pe Picasso, retras, în căutarea inspirației, la Céret, în Pirineii Orientali. Motivul? Un belgian, Joseph Géry-Piéret, pretindea că furase capodopera lui Leonardo Da Vinci, împreună cu trei statuete iberice. Pablo Picasso cumpărase două dintre ele cu patru ani în urmă, pentru doar 50 de franci, și le păstrase în atelier.

SUBIECTUL 2:  MARI LIDERI MILITARI AI SECOLULUI AL XX-lea – DOMINANŢA RAPIDĂ  (ep.2)

După ce, la 23 mai 1967, Nasser a închis Strâmtoarea Tiran blocând accesul navelor evreieşti la Marea Roșie, în dimineața de 5 iunie 1967, forțele aeriene israeliene aflate sub comanda lui Moshe Dayan, „învingătorul din Peninsula Sinai”, au nimicit 90% dintre avioanele egiptene aflate la sol. Graţie atacului rapid şi în forţă, Israel a obţinut victoria după numai șase zile. Datorită așezării geografice și Canalului Suez, singura legătură maritimă dintre Oceanul Indian și Marea Roșie, Egipt a fost ținta unui alt comandant militar care s-a remarcat în al Doilea Război Mondial: mareșalul german Erwin Rommel, alintat respectuos, de subordonați și inamici deopotrivă, vulpea deșertului.

(w882) tikal

SUBIECTUL 3:  TIKAL (ep.1)

Situat în America Centrală, în apropierea actualei granițe dintre Guatemala și Mexic, Tikal se mândrea în perioada de apogeu, între anii 600 și 800, cu 12.000 edificii şi cel puțin 50.000 de locuitori. Ridicată în anul 750 î.C. şi construită pe o bază din piatră de aproape 8.500 m pătrați, Acropola de Nord (cel mai vechi ansamblu din sit) adăpostea rămășițele unor importanți suverani, preoți și nobili.

SUBIECTUL 4: INDIILE DE VEST (ep.3)

Printre numeroasele locuitoare din Indiile de Vest se află şi Iguana delicatissima, specie endemică în Antilele Mici. Descrisă prima oară de naturalistul Josephus Nicolaus Laurenti, în 1768, vertebrata ovipară cu sânge rece a prosperat aici, departe de zonele continentale originare. Dar, în ultimele decenii, agricultura și turismul i-au redus dramatic habitatele, aducând-o în pragul dispariției.

(w882) Iguana D

***

Producător:  Oana Hașegan

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

6:00 Telejurnal matinal

*Matinal*Ştiri*Sport* Meteo

Prezintă Laura Fronoiu şi Marius Popa

Producători: Delia Nicola şi Andreea Vişan

Transmisiune directă

8:45 Teleshopping

 
„E ca și cum ai fi pus să alegi între ciocolată și… ciocolată cu alune” – Florina Constantinescu, la final de sezon „Vedeta familiei”

„Mă simt ca o gazdă într-o familie numeroasă și talentată”, mărturiseşte prezentatoarea. Despre finalul sezonului 6 al talent-show-ului de la TVR ...

Politicile guvernamentale și buzunarul românilor

Politicile guvernamentale și buzunarul românilor

publicat: vineri, 27 iunie 2025

Sâmbătă, 28 iunie, de la ora 14:30 Narcis POPESCU îi are ca invitați pe domnii Dragoș HURU, profesor de economie Academia de Studii Economice ...

Iran și Israel – 46 de ani de disensiuni. Vineri, la „Breaking Fake News”

În aceeaşi ediţie, despre vehiculatele acţiuni ale Statului român în favoarea refugiaţilor ucraineni şi evrei, precum şi despre presupusele ...

 

#tvr1