Ce consecințe juridice atrag infracțiunile de furt electoral, împiedicarea exercitării drepturilor electorale, coruperea alegătorului și frauda la vot? Care este cadrul legislativ și cum se desfășoară procesul penal în raport cu aceste infracțiuni? În ediţia de miercuri, 12 iunie, a emisiunii ,,Oamenii și legea” am discutat despre acest subiect.
De la ora 13:00, invitatul Mihaelei OLARU este Cristian ENE, avocat.
Conform Constituției, cetățenii au drept de vot de la vârsta de 18 ani, împliniți până în ziua alegerilor inclusiv. Nu au drept de vot debilii sau alienații mintal, puși sub interdicție și nici persoanele condamnate, prin hotărâre judecătorească definitivă, la pierderea drepturilor electorale.
Potrivit legislației, frauda la vot reprezintă fapta persoanei care votează: fără a avea acest drept; de două sau mai multe ori; prin introducerea în urnă a mai multor buletine de vot decât are dreptul un alegător și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă și interzicerea exercitării unor drepturi. Cu aceeași pedeapsă se sancționează utilizarea unei cărți de alegător sau a unui act de identitate nul, ori fals sau a unui buletin de vot fals.
Ne puteți trimite comentarii, întrebări, sugestii şi propuneri de teme prin mesaj la numărul de WhatsApp 0728.754.133, precum şi la adresa de e-mail oameniisilegea@tvr.ro.
MODERATOR
• av. Mihaela OLARU
JURNALIST TV
• Raluca AMZĂR
REALIZATOR
• Ileana GAIŢĂ
PRODUCĂTOR
• Mihaela GRECU