loader
Foto

”Oamenii și legea”: Infracțiunile economice

În sfera infracțiunilor economice pot fi încadrate fapte precum înșelăciunea, deturnarea licitațiilor publice, efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos, luarea și darea de mită, traficul de influență, delapidarea, abuzul în serviciu, deturnarea de fonduri, evaziunea fiscală. Cazuri diferite, pedepse diferite. Aţi putut revedea ediția în care s-au discutat aceste subiecte joi, 8 februarie, de la ora 13:00, la „Oamenii si legea”.

 

Oamenii și Legea

Infracțiunile economice, denumite și infracțiunile „gulerelor albe”, sunt săvârșite în general de persoane care beneficiază de o poziție socială înaltă, cu funcții importante în diverse sectoare de activitate si au ca rezultat pierderi financiare semnificative.

Deturnarea de fonduri se referă la schimbarea destinației fondurilor bănești ori a resurselor materiale alocate unei autorități publice sau instituții publice, fără respectarea prevederilor legale și se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani. Cu aceeași pedeapsă se sancționează și schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor provenite din finanțările obținute sau garantate din fonduri publice. Totodată și tentativa se pedepsește de lege.

(w882) Mihaela ol

Legea evaziunii fiscale prevede faptul că orice sustragere a contribuabililor, persoane fizice sau juridice, de la plata impozitelor și taxelor cu ajutorul denaturării informațiilor raportate către autoritățile fiscale reprezintă un act infracțional. Astfel, contribuabilul se sustrage prevederilor legale și speculează viciile legislative, evitând plata impozitelor. Acest fenomen afectează nu doar mediul de afaceri, ci și bugetul statului. De departe, cea mai gravă formă pe care o poate îmbrăca evaziunea fiscală este cea legată de sfera Taxei pe Valoare Adăugată.

De la ora 13:00, pe TVR 1, invitatul Mihaelei OLARU a fost Mihai DRĂGAN, avocat.

(w882) Mihai Drag

Ediția s-a difuzat în premieră în 16 octombrie 2023.

Ne puteti trimite comentarii, întrebări, sugestii şi propuneri de teme prin mesaj la numărul de WhatsApp 0728.754.133, precum şi la adresa de e-mail oameniisilegea@tvr.ro.

***

MODERATOR

  • av. Mihaela OLARU
JURNALIST TV
  • Raluca AMZĂR

REALIZATOR

  • Ileana GAIŢĂ

PRODUCĂTOR

  • Mihaela GRECU

 

 

 

 

9:00 Oamenii şi legea

* Emisiune de educaţie juridică

Moderator av. Mihaela Olaru

Legea, care trebuie să protejeze drepturile cetățenilor și să asigure un echilibru social, se află adesea într-un conflict cu realitățile cotidiene, cu interesele și dorințele individuale. Din păcate, multe persoane nu înțeleg suficient de bine normele și procedurile juridice, ceea ce poate duce la neînțelegeri și conflicte. De multe ori, poate părea un sistem impersonal, iar oamenii nu conștientizează întotdeauna cum îi protejează sau cum îi afectează cunoașterea sau necunoașterea legii. Totuși, educația juridică și informarea continuă pot ajuta la crearea unui echilibru mai bun între oameni și lege. Din acest motiv, emisiunea juridică “Oamenii și Legea” vine în sprijinul lor și totodată creează o punte de comunicare cu specialiștii în drept!

* Probleme locative, rezolvari in instanta

Invitat av. Alin Ioan Axente , Baroul Bucuresti

Producător Mihaela Grecu Grădinaru

sezon nou

Transmisiune directă

10:00 Agrostrategia

Producator Vlad Macovei

Sezon nou

 
Despre franzela

Despre franzela "fitness", la "Agrostrategia"| VIDEO

publicat: duminică, 30 martie 2025

Piața românească de panificație traversează o perioadă de transformare, consumatorii manifestând un interes crescut pentru produse specializate, ...

Mai natural decât vânatul nu există | VIDEO

Mai natural decât vânatul nu există | VIDEO

publicat: sâmbătă, 29 martie 2025

Cererea tot mai mare pentru alimente curate, cu o proveniență transparentă și procesare minimă, reprezintă o oportunitate pentru vânătorii ...

Mănăstirea Nămăești, situată în pitoreasca Valea Mare Pravăț, județul Argeș, își are rădăcinile adânc înfipte în istorie, fiind atestată ...

 

#tvr1