loader
Foto

”Oamenii și legea”: Infracțiunile economice

În sfera infracțiunilor economice pot fi încadrate fapte precum înșelăciunea, deturnarea licitațiilor publice, efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos, luarea și darea de mită, traficul de influență, delapidarea, abuzul în serviciu, deturnarea de fonduri, evaziunea fiscală. Cazuri diferite, pedepse diferite. Aţi putut revedea ediția în care s-au discutat aceste subiecte joi, 8 februarie, de la ora 13:00, la „Oamenii si legea”.

 

Oamenii și Legea

Infracțiunile economice, denumite și infracțiunile „gulerelor albe”, sunt săvârșite în general de persoane care beneficiază de o poziție socială înaltă, cu funcții importante în diverse sectoare de activitate si au ca rezultat pierderi financiare semnificative.

Deturnarea de fonduri se referă la schimbarea destinației fondurilor bănești ori a resurselor materiale alocate unei autorități publice sau instituții publice, fără respectarea prevederilor legale și se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani. Cu aceeași pedeapsă se sancționează și schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor provenite din finanțările obținute sau garantate din fonduri publice. Totodată și tentativa se pedepsește de lege.

(w882) Mihaela ol

Legea evaziunii fiscale prevede faptul că orice sustragere a contribuabililor, persoane fizice sau juridice, de la plata impozitelor și taxelor cu ajutorul denaturării informațiilor raportate către autoritățile fiscale reprezintă un act infracțional. Astfel, contribuabilul se sustrage prevederilor legale și speculează viciile legislative, evitând plata impozitelor. Acest fenomen afectează nu doar mediul de afaceri, ci și bugetul statului. De departe, cea mai gravă formă pe care o poate îmbrăca evaziunea fiscală este cea legată de sfera Taxei pe Valoare Adăugată.

De la ora 13:00, pe TVR 1, invitatul Mihaelei OLARU a fost Mihai DRĂGAN, avocat.

(w882) Mihai Drag

Ediția s-a difuzat în premieră în 16 octombrie 2023.

Ne puteti trimite comentarii, întrebări, sugestii şi propuneri de teme prin mesaj la numărul de WhatsApp 0728.754.133, precum şi la adresa de e-mail oameniisilegea@tvr.ro.

***

MODERATOR

  • av. Mihaela OLARU
JURNALIST TV
  • Raluca AMZĂR

REALIZATOR

  • Ileana GAIŢĂ

PRODUCĂTOR

  • Mihaela GRECU

 

 

 

 

7:00 Telejurnal matinal

*Matinal*Ştiri*Sport* Meteo

Prezintă Laura Fronoiu şi Marius Popa / Maria Chiriţă şi Ionuţ Gheorghe

Producători: Andreea Vişan şi Delia Nicola

Transmisiune directă

9:45 Teleshopping

 
Alienarea parentală. Efectele pe termen lung asupra copilului

Miercuri, 21 februarie, revedem o ediție a emisiunii ”Oamenii și legea” moderată de Mihaela Olaru. Ora 13:00, pe TVR 1.

Miercuri, 21 februarie, de la ora 21:00, la TVR1 vă aşteptăm la un film poliţist, ecranizarea romanului "Maigret tend un piege" de Georges Simenon.

De 60 de ani pe scenă, FLORICA BRADU este ANIVERSATĂ LA TVR 1

Concertul aniversar la 60 de ani de carieră ai interpretei de muzică populară, desfăşurat la Teatrul de Stat din Oradea, poate fi urmărit la TVR ...

 

#tvr1