loader
Foto

Infracţiuni electorale, procese penale

Ce consecințe juridice atrag infracțiunile de furt electoral, împiedicarea exercitării drepturilor electorale, coruperea alegatorului și frauda la vot? Care este cadrul legislativ și cum se desfășoară procesul penal în raport cu aceste infracțiuni? În ediţia de joi, 21 noiembrie, a emisiunii „Oamenii și legea” discutăm despre acest subiect.  

 

Oamenii și Legea

De la ora 13:00, invitatul Mihaelei OLARU este Cristian ENE, avocat.

(w882) oamenii si

Conform Constituției, cetățenii au drept de vot de la vârsta de 18 ani, împliniți până în ziua alegerilor inclusiv. Nu au drept de vot debilii sau alienații mintal, puși sub interdicție și nici persoanele condamnate, prin hotărâre judecătorească definitivă, la pierderea drepturilor electorale. Potrivit legislației, frauda la vot reprezintă fapta persoanei care votează: fără a avea acest drept; de două sau mai multe ori; prin introducerea în urnă a mai multor buletine de vot decât are dreptul un alegător și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă și interzicerea exercitării unor drepturi. Cu aceeași pedeapsă se sancționează utilizarea unei cărți de alegător sau a unui act de identitate nul, ori fals, sau a unui buletin de vot fals.

(w882) oamenii si

Corupția reprezintă folosirea discreționară a poziției sau funcției, prin recurgerea la mijloace ilicite sau ilegale, în scopul obținerii unor interese personale sau de grup. Pentru ca o faptă de corupție să constituie infracțiune și, prin urmare, să fie supusă sancțiunilor penale, trebuie să întrunească elementele prevăzute de legea penală. Procesul penal este o activitate ce urmărește constatarea la timp și în mod concret a faptelor ce constituie infracțiuni, astfel încât persoana care a săvârșit o infracțiune să fie trasă la răspundere penală. Există patru faze: urmărirea penală, camera preliminară, judecata și punerea în executare a hotărârilor penale de condamnare rămase definitive.

(w882) oamenii si

Ne puteti trimite comentarii, întrebări, sugestii şi propuneri de teme prin mesaj la numarul de WhatsApp 0728.754.133, precum şi la adresa de e-mail oameniisilegea@tvr.ro.

(w882) oamenii si

Moderator av. Mihaela OLARU

Echipa redacțională Raluca AMZĂR, Liliana VĂDUVA

Producător Mihaela GRECU

Credit foto: Arhiva emisiunii „Oamenii şi legea” - Raluca AMZĂR

 

7:00 Universul credinţei

Prezintă: Andrei Victor Dochia

Jurnal Universul credinței: Pomenirea Sfinților mărturisitori din închisorile comuniste la Timișoara și Gherla; Cinstirea Sfântului Preot Mucenic Liviu Galaction la Cluj.

Catholica-Papa Francisc după 12 ani de Pontificat

Editorialul săptămânii.

Sinaxar-Sfântul Sofronie al Ierusalimului, apărător al dreptei credințe.

Reportaj -Conferința cu tema „Sfântul Dumitru Stăniloae-Lumina Ortodoxiei Românești-O viață în slujba teologiei și a neamului”, desfășurată la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București.

Eseu despre Sfântul Grigorie Palama, întemeietorul Mișcării Isihaste.

Înțelesuri creștine cu părintele profesor Gheorghe Holbea despre semnificația și practicile specifice Postului Paștelui.

Cartea de duminică-Când veșnicia se pogoară pe pământ, autor Costion Nicolescu.

Dialogurile dimineții cu Părintele Valentin Mâțu de la Mănăstirea Turnu, jud. Prahova. Ep. 4. Un dialog despre Sfântul Grigorie Palama, teologul luminii necreate.

Documentar -Cum arată o familie creștină. Un reportaj de Radu Găină realizat în satul Pârcovaci, din județul Iași.

8:00 Bucuria credinţei

Prezintă părintele Constantin Necula şi Andrei-Victor Dochia

Manastirea Corbi de Piatra, Arges

Bucuria credintei va propune un popas in locul de bastina al Corvinestilor, in localitatea Jgheaburi, comuna Corbi. Aici, in perioada domnitorului Neagoe Basarab, a fost reinfiintata manastirea Corbii de Piatra. Locasul de cult rupestru data din secolul al XIV-lea.

Realizatorii emisiunii ofera telespectatorilor informatii deosebite despre valoarea istorica, artistica si patriminiala a manastirii domnesti care, la 1512, a primit hramul "Adormirea Maicii Domnului".

Din anul 2003 asezamantul monahal a fost redeschis si zilnic se savarsesc slujbe la care participa atat credinciosii locului, cat si turistii aflati in trecere prin Corbii Corvinestilor.

Invitat: preot profesor Constantin Necula

Producător Andrei-Victor Dochia

 
Ediție specială „Weekend matinal” dedicată Papei Francisc

Papa Francisc s-a opus „globalizării indiferenței”, a susținut cauza celor săraci, a migraților și a celor defavorizați – deținuți, bolnavi, ...

TVR a transmis, de la Vatican, funeraliile Papei Francisc | VIDEO

TVR 1, TVR INFO și TVR Moldova au difuzat în direct, între orele 10:00 și 14:00, ceremonia de înmormântare a Papei.

Ediția specială dedicată funeraliilor Papei Francisc, în direct la TVR | VIDEO

Pe TVR 1 și TVR INFO ați urmărit slujba de înmormântare a Papei, comentarii de specialitate din studioul Televiziunii Române, intervenții ale ...

 

#tvr1