loader
Foto

Infracţiuni electorale, procese penale

Ce consecințe juridice atrag infracțiunile de furt electoral, împiedicarea exercitării drepturilor electorale, coruperea alegatorului și frauda la vot? Care este cadrul legislativ și cum se desfășoară procesul penal în raport cu aceste infracțiuni? În ediţia de joi, 21 noiembrie, a emisiunii „Oamenii și legea” discutăm despre acest subiect.  

 

Oamenii și Legea

De la ora 13:00, invitatul Mihaelei OLARU este Cristian ENE, avocat.

(w882) oamenii si

Conform Constituției, cetățenii au drept de vot de la vârsta de 18 ani, împliniți până în ziua alegerilor inclusiv. Nu au drept de vot debilii sau alienații mintal, puși sub interdicție și nici persoanele condamnate, prin hotărâre judecătorească definitivă, la pierderea drepturilor electorale. Potrivit legislației, frauda la vot reprezintă fapta persoanei care votează: fără a avea acest drept; de două sau mai multe ori; prin introducerea în urnă a mai multor buletine de vot decât are dreptul un alegător și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă și interzicerea exercitării unor drepturi. Cu aceeași pedeapsă se sancționează utilizarea unei cărți de alegător sau a unui act de identitate nul, ori fals, sau a unui buletin de vot fals.

(w882) oamenii si

Corupția reprezintă folosirea discreționară a poziției sau funcției, prin recurgerea la mijloace ilicite sau ilegale, în scopul obținerii unor interese personale sau de grup. Pentru ca o faptă de corupție să constituie infracțiune și, prin urmare, să fie supusă sancțiunilor penale, trebuie să întrunească elementele prevăzute de legea penală. Procesul penal este o activitate ce urmărește constatarea la timp și în mod concret a faptelor ce constituie infracțiuni, astfel încât persoana care a săvârșit o infracțiune să fie trasă la răspundere penală. Există patru faze: urmărirea penală, camera preliminară, judecata și punerea în executare a hotărârilor penale de condamnare rămase definitive.

(w882) oamenii si

Ne puteti trimite comentarii, întrebări, sugestii şi propuneri de teme prin mesaj la numarul de WhatsApp 0728.754.133, precum şi la adresa de e-mail oameniisilegea@tvr.ro.

(w882) oamenii si

Moderator av. Mihaela OLARU

Echipa redacțională Raluca AMZĂR, Liliana VĂDUVA

Producător Mihaela GRECU

Credit foto: Arhiva emisiunii „Oamenii şi legea” - Raluca AMZĂR

 

14:30 Gala umorului (R)

Prezintă: Mirela Zeţa şi Dragoş Huluba

Producător Cosmin Dumitru

(Reluare)

16:00 Care pe care

*Prezentator Ruxandra Gheorghe Negrea

Prima emisiune concurs dedicată exclusiv limbii române, după un format tv 100% românesc, CARE PE CARE este prezentată de Ruxandra Gheorghe Negrea al cărei nume este legat de emisiunile despre cum vorbim și scriem corect.

Titlul emisiunii face trimitere la una dintre cele mai întâlnite greșeli în vorbirea curentă, dar în același timp este un indicator către competiția de limba și literatura română care va avea loc în platoul de televiziune CARE PE CARE.

În fiecare ediție a concursului, patru concurenți se întrec în cinci runde spectaculoase, care nu sunt formate numai din întrebări și răspunsuri, ci și din probe incitante, clipuri video cu greșeli gramaticale culese din presă și de pe internet. Emisiunea aduce în atenţia concurenților și telespectatorilor cele mai întâlnite greșeli gramaticale, capcanele în care cad jurnaliștii, politicienii, influencerii, expresiile străzii și englezismele.

"Limba noastră-i o comoară" reală, concurenții având şansa să plece acasă cu premii substanţiale. Învingătorul își va dubla câștigurile.

Format Marius Toder (Media Factory)

Producător Elena Stirbescu

/

 
Fenomenul OZN în România, la ”Istorii ascunse”

Fenomenul OZN în România, la ”Istorii ascunse”

publicat: vineri, 31 ianuarie 2025

În 1973, pe malul Mureșului, într-o balastieră a fost descoperit un obiect cunoscut în lumea întreagă drept ”Călcâiul de la Aiud” și despre ...

Analizăm influența dezinformării asupra opțiunilor de vot la „Breaking Fake News”, pe TVR 1

Remus Ștefureac, director INSCOP Research e invitatul lui Marian Voicu la „Breaking Fake News”, pe TVR 1. Sâmbătă, 1 februarie, de la 14.30, cei ...

Aniversarea Centenarului Patriarhiei Române și proclamarea publică a canonizării celor 16 sfinți români, în direct la TVR 1

Telespectatorii TVR au şansa de a urmări în direct evenimentele liturgice desfăşurate la Catedrala Patriarhală din Bucureşti. Jurnalistul ...

 

#tvr1