loader
Foto

Galerie foto

Întâlnirea tuturor sfinţilor români, la Universul credinţei

Duminică, 25 ianuarie, echipa emisiunii Universul credinţei v-a propus un pelerinaj la Schitul Sfinţilor Români din Grădiştea de Munte şi multe alte călătorii spirituale.

 

Universul credinţei

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Ediţia din 25 ianuarie a emisiunii Universul credinţei vă propune la rubrica „Schituri şi sihăstrii” un material despre „Întâlnirea Tuturor Sfinţilor Români la Schitul din Grădiştea de Munte”. Schitul „Sfinţilor Români” se află între cele două reşedinţe dacice: Costeşti şi Sarmizegetusa. Sfinţirea locului pentru biserică a fost făcută de Preasfinţitul Timotei al Aradului la 1 octombrie 2008, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, iar în toamna lui 2011, Preasfinţitul Gurie al Devei şi Hunedoarei a dat binecuvântarea pentru al doilea hram: „Sfinţii Români”. În incinta schitului există şi un mic paraclis cu hramul „Sfântul Grigorie Palama”.

În prima parte a emisiunii vom putea urmări, în rubrica de actualitate, „Săptămâna de rugăciune ecumenică” şi Sfântul Macarie cel Mare în Fiordul Haugesund; în secţiunea de reportaj descoperim tradiţiile si obiceiurile de Soborul Maicii Domnului din parohia ortodoxă ucraineană din Ruscova. În rubrica de „Însemnări” aflăm despre „Binecuvântarea animalelor de la Popeşti Leordeni”; prin intermediul rubricii „Simbolica” suntem invitaţi la Mănăstirea Sfântul Pavel Tebeul.

Iată şi alte câteva subiecte pe care le vom regăsi în emisiune: sinaxarul lunii ianuarie, începerea cursurilor de ebraică şi conferinţele susţinute de Armand Abecassis, Geraldine Roux şi Michael Fieger (Facultatea de Teologie Catolică), începerea cursurilor de Talmud-Tora pentru prima oara în România, la Templul Coral.

În partea a doua a emisiunii, la Dialogurile dimineţii”, lect.univ.dr. Andrei Drăgulinescu aduce în atenţia noastră problema dependenţei de internet, un pericol real pentru copii. Reflecţii despre simbolismul locaşului eclezial şi pictura bisericii Mănăstirii Probota, Centrul de zi de la Şimleul Silvaniei - darul de pe lista de aşteptar, prima biserică ortodoxă din Cluj, „Sfânta Fotinia - Pustnica de la Iordan”, de Ioachim Spetsieris şi „Fericita Athanasia şi idealul pustiei”, de Alexander Priklonsky – sunt alte subiecte interesante pe care le veţi descoperi pe tot parcursul ediţiei.

Producător: Estela Dincă

 

16:45 Floarea nopţii

18:00 Vedeta familiei (R)

Sezonul campionilor

*Talent-show în care protagonişti sunt copiii

Prezintă: Florina Constantinescu și Costin Desliu

Jurnalist Iulia Ioaniţoaia. Regia artistică Dan Manoliu

Producător Monica Mihai

(Reluare)
 
„Evadare în lumea filmului”, duminică, la „Miturile comunismului”, pe TVR 1

Irina Luca și invitații ei vorbesc despre, probabil, cea mai mare afacere a Securităţii în anii ’80: fenomenul casetelor video. Duminică, 28 ...

De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Luni, la „Români universali”: omul apelor deschise, Avram Iancu

Pe 29 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu bibliotecarul din Petroșani care deține recordul național la înot de anduranță. Un episod în ...

 

#tvr1