loader
Foto

Irina Păcurariu continuă Poveştile în halate albe ale medicilor din clinici clujene

Luni, 15 iulie, de la ora 21.00, la TVR 1, TVR HD şi online, pe TVR+

 

„Eu nu pot face medicina contabilă" spune prof. dr. Constantin Ciuce, care conduce Clinica I Chirurgie de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Cluj. „Nimeni nu poate cuantifica ce înseamnă o zi în plus pentru un copil împreună cu tatăl lui sau cum arată nopţile acestor oameni", continuă marele chirurg să argumenteze decizia de a-şi face meseria încercând să salveze fiecare secundă din viaţa pacienţilor săi.

Ca şi în ediţia precedentă a Poveştilor în halate albe, Irina Păcurariu vine şi în luni seară cu istorii şi destine ale unor medici care îşi fac meseria în singurul oraş din România unde majoritatea clinicilor au peste 100 de ani, ba chiar şi în condiţii în care unele spitale nu ar mai trebui să funcţioneze – Clujul, unul dintre polii medicinei româneşti. Irina Păcurariu vă dă întâlnire cu reuşitele incredibile din domeniul medical românesc, cele care, în general, se pierd printre dezbaterile despre incompetenţă, corupţie sau ineficienţă, luni, de la ora 21.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+.

Împreună cu doctorul Constantin Ciuce, continuă să explice motivele pentru care sunt medici în România chirurgul Valentin Munteanu şi diagnosticianul Nicolae Rednic, care lucrează într-un spital vechi, impropriu şi nefuncţional unde reuşesc de multe ori imposibilul. Cei doi medici, prieteni şi colegi, au demonstrat nu o dată că o echipă de elită îşi poate îndeplini misiunea chiar dacă este restrânsă într-un spaţiu primitiv, impropriu oricărui act medical. Argumentele lor pentru încăpăţânarea cu care continuă să rămână în sistemul medical românesc – preţul prea mare plătit pentru confortul de a trăi în afara graniţelor ţării, dar şi orgoliul de a nu fi considerat o persoană „de mâna a doua”.

 

Emisiunea Poveşti în halate albe, care este parte a campaniei „De profesie medic în România”, la care TVR este partener media (şi prin Telejurnalul TVR), le descoperă românilor doctori care au puterea şi dorinţa de a salva vieţi, medici care nu îşi fac doar meseria, ci se şi sacrifică pentru excelenţă. Personajele seriei Poveşti în halate albe sunt anonimii fără de care sistemul medical românesc ar fi mult mai sărac.

14.000 de medici au plecat din România în ultimii cinci ani. În acest moment, sunt, în medie, aproape doi medici la mia de locuitori, mult sub nivelul celorlalte ţări din Uniunea Europeană. Medicii români pleacă în străinătate mai ales din cauza salariilor mici şi a condiţiilor precare din spitale, conform unui studiu european realizat anul trecut. Una dintre ţintele campaniei „De profesie medic în România", campanie provocată de Consiliul Investitorilor Străini, este creşterea numărului de medici de la 2,4 la mia de locuitori, cât este în prezent, la 2,6, în 2015.

13:00 Oamenii şi legea

(redifuzare) Emisiune de educaţie juridică

Moderator av. Mihaela Olaru

Violența in scoli

Invitat av.Lavrin Covaci , Baroul Bucuresti

Jurnalişti Tv: Raluca Amzăr, Ileana Gaiță.

Producător Mihaela Grecu Grădinaru

13:55 Vorbeşte corect!

Vorbeşte corect! (redifuzare) „Vorbeşte corect!” este cel mai longeviv proiect de televiziune dedicat limbii române. În 2024 se împlinesc 25 de ani de la debutul proiectului original „Corect”, prima emisiune-concurs de limbă română din mass-media românească.

Producători şi realizatori : Cristina Dănilă şi Radu Dănilă

 
Documentarul ”IVAN, omul cu rădăcini în ape”, la TVR 1

Filmul biografic regizat de Ana Preda este o incursiune documentară a unui destin de excepție, care urmărește transformarea adolescentului din ...

Muzica internaţională şi tinerii interpreți, pe scena Festivalului Internațional „Cântecele Munților” de la Sibiu

Iuliana Tudor ne aduce, la TVR 1, cele mai frumoase spectacole din cadrul ediției cu numărul 49 a Festivalului Internațional „Cântecele ...

Patagonia, la marginea lumii

Patagonia, la marginea lumii

publicat: joi, 03 octombrie 2024

Situată la extremitatea sudică a continentului sud-american, pe teritoriul statelor Argentina și Chile, Patagonia are de circa patru ori ...

 

#tvr1