loader

„Izolaţi în România”: Ciosa din Bistriţa-Năsăud

Aici, copiii care merg la şcoală au de parcurs câte două ore pe jos. În episodul al optulea al seriei de reportaje Izolaţi în România, Dite Dinesz ajunge în cătunul Ciosa din Bistriţa-Năsăud. De văzut luni, 12 iunie, de la ora 22.30, la TVR 1 şi TVR+.

 

Izolaţi în România

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Ciosa, din Bistriţa-Năsăud, e cătunul în care nu vezi stâlpi de curent. Şi nici becuri aprinse seara. Pe alocuri, o lumină slabă, acolo unde Asociaţia Free Mioriţa a montat panouri solare.

(w882)

(w882)

(w882)

În aceste locuri a fost cândva şcoală. De 10 ani, e închisă. Magazin sau medic găseşti după o oră de mers. Copiii care merg la şcoală au de parcurs câte două ore pe jos. De doi ani, mănăstirea din Piatra Fântânele le face viaţa mai uşoară. Copiii pot rămâne la mănăstire de luni până vineri şi astfel au de parcurs drumul de două ore doar de patru ori pe săptămână.

(w882)

(w882)

„În Ciosa ne-am reîntâlnit, după 10 ani, cu Maria Persică. Crede că acum cătunul e şi mai izolat. Sunt tot mai puţini oameni, iar dorinţa ei este ca cei trei copii ai săi să plece cât mai departe”, ne spune Dite Dinesz povestea episodului cu numărul opt Izolaţi în România, episod pe care telespectatorii TVR 1 ţi TVR+ îl pot urmări luni, 12 iunie, de la ora 22.30.

(w882)

(w882)

(w882)

Despre Izolaţi în România:

Privim şi vorbim. Pentru că şi ei sunt România. Izolaţi în România este o serie de 12 reportaje filmate în fiecare lună a anului 2016 şi care este difuzată de TVR 1 şi TVR+ începând cu 17 aprilie.

„Acum un an urcam prima potecă şi eram doi (cameramanul Marius Danci şi reporterul Dite Dinesz). Azi suntem 120, oameni care ne-am întâlnit la capătul a zeci de poteci din Alba, Maramureş, Suceava, Năsăud, Caraş-Severin, Mehedinţi, Tulcea, Vrancea, Neamţ, Harghita. Oameni care nu s-au întâlnit niciodată, dar au ceva în comun: trăiesc singuri cu aceleaşi rosturi ca acum 100 de ani, în mijlocul unor păduri”, îşi începea povestea Dite Dinesz, realizatoarea seriei de reportaje pe care TVR 1 o difuzează lunea, de la 22.30.

(w882)

În 2006, aceeaşi echipă a filmat în cătunele neştiute ale României prima serie Izolaţi în România. „Era o mirare pentru noi să găsim cătune la capătul unor cărări, fără niciun indicator care să ne ducă până acolo”, spune  reporterul emisiunii. Ediţia 2006 a seriei Izolaţi în România a primit două premii APTR, Premiul pentru imagine şi Premiul Condiţia umană, iar în 2015, Premiul Jubiliara, fiind considerată printre cele mai bune 25 de producţii TV din ultimii 25 de ani din România.

„Pentru mine, reporter, Izolaţi în România sunt o stare ce m-a răscolit profund şi m-a urmărit când am ajuns acasă. M-am simţit când neputincioasă, când fericită, când îngrijorată pentru ei. Pădurile lor mi-au făcut bine, înţelegând din fiecare gest şi cuvânt care e sensul omului pe pământ”, a adăugat Dite Dinesz.

Seria Izolaţi în România are 12 episoade a câte 25 minute, filmate în fiecare lună a anului şi va poate fi urmărită lunea, de la ora 22.30, la TVR 1 şi online pe TVR+.

 

Imagine: Marius Danci

Montaj: Constantin Buţă

Realizator: Dite Dinesz

 

16:50 Prinţesa Ja-Myung

(PRINCESS JA-MYUNG-Coreea de Sud, 2009)

Episodul 22

Regia Lee Myung-woo

Cu: Jung Ryeo-won, Park Min-young, Jung Kyung-ho

* Dramă istorică. Povestea, inspirată de o veche legendă populară coreeană, a două surori vitrege care au marcat existenţa regatului Nakrang, în urmă cu aproape 2.000 de ani. Prinţesele Ja-myung şi Ra-hee s-au născut în aceeaşi zi, din acelaşi tată, dar din mame diferite. Un oracol avertizează că una dintre ele va deveni salvatoarea naţiunii, iar cealaltă va duce la distrugerea ei. Pentru a evita această nenorocire, se hotărăşte uciderea celor două prinţese. Dar folosindu-se de puterea ei, Wang Ja-shil, cea de-a doua soţie a regelui, reuşeşte s-o salveze pe fiica ei Ra-hee şi încearcă s-o asasineze pe Ja-myung. Aceasta scapă însă în mod miraculos, fiind găsită şi crescută de o trupă de circ. Peste ani, descoperindu-şi adevărata identitate, Ja-myung se întoarce în Nakrang şi îşi construieşte propriul destin, întâi ca preoteasă a templului, apoi ca războinică şi vajnică apărătoare a patriei sale. Redactori: Cristina Crăciun, Anca Radu

18:15 România face bine

România face bine * prezintă o serie de reportaje despre oameni care cred în destinul României și care luptă pentru o țară prosperă, dezvoltată și civilizată. Emisiunea prezentată de Irina Luca, vă aduce în fiecare ediţie oameni, locuri și povești fabuloase. Realizatorii emisiunii vă dezvăluie o Românie străbătută la pas și vă invită să răspundeți la întrebarea:

România face bine? Privită prin prisma agitației cotidiene, am spune că nu.

Dar văzută de aproape, ascultată în tihnă, pare că da.

* Botiza, muzeul viu

“România face bine” și asta se vede și într-o comună din Maramureșul istoric. La Botiza, satul renumit pentru covoarele de lână, colorate cu pigmenți vegetali, o famile de germani restaurează case vechi de peste 200 de ani; tinerii maramureșeni poartă cu mândrie hainele tradiționale, iar un costum popular autentic ajunge să coste 5000 de euro. Comuna a atras fonduri europene, astfel că nu mai există strada fără asfalt, apă și canalizare.

*Colecționarul din Apuseni

Un patriot care vrea sa salveze bucatica lui de tara-asa este cunoscut Emilian Achim in Tara Motilor. A colindat si inca mai colinda satele in costum popular, in cautarea unor obiecte care asteapta sa fie ferite de distrugere sau de uitare in vreun pod.

*Creativitate și eleganță

Radu si Alin Iorgoni sunt doi fraţi..pălărieri. Ei au moștenit răbdarea și pasiunea pentru lucrul bine făcut de la bunica lor. În copilărie au primit cadou o mașină de cusut de jucărie, transmisă din generație în generație. Nu au crezut initial că pot face din pasiunea lor o meserie: Radu a absolvit medicina dentară, iar Alin a lucrat în vânzări. Până la prima pălărie pe care au creat-o: o pălărie de fetru adevărat. Iar de atunci, sute de pălării unicat le poartă numele.

Producător Maria Cristina Ţilică

 
Concertul de Gală de la Opera Garnier din Paris se vede la TVR 1

Filarmonica din Viena, sub bagheta lui Yannick Nézet-Séguin, a concertat la Opera Garnier din Paris, celebrând cea de-a 150-a aniversare a ...

„Hai, române, joacă bine!”, ne îndeamnă maramureșeanca Paula Seling. Ansamblul Folcloric „Transilvania”, aniversat la TVR 1

Iuliana Tudor ne aşteaptă, duminică seară, la un concert extraordinar al Ansamblului Folcloric Naţional „Transilvania”, la împlinirea a 66 de ani ...

Gala Celebrităților: emoție, excelență și aplauze pe scena FITS – la TVR 1

Cea de-a 32-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu a adus în prim-plan personalităţi marcante ale culturii internaţionale. ...

 

#tvr1