loader

„Izolaţi în România”: Ciosa din Bistriţa-Năsăud

Aici, copiii care merg la şcoală au de parcurs câte două ore pe jos. În episodul al optulea al seriei de reportaje Izolaţi în România, Dite Dinesz ajunge în cătunul Ciosa din Bistriţa-Năsăud. De văzut luni, 12 iunie, de la ora 22.30, la TVR 1 şi TVR+.

 

Izolaţi în România

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Ciosa, din Bistriţa-Năsăud, e cătunul în care nu vezi stâlpi de curent. Şi nici becuri aprinse seara. Pe alocuri, o lumină slabă, acolo unde Asociaţia Free Mioriţa a montat panouri solare.

(w882)

(w882)

(w882)

În aceste locuri a fost cândva şcoală. De 10 ani, e închisă. Magazin sau medic găseşti după o oră de mers. Copiii care merg la şcoală au de parcurs câte două ore pe jos. De doi ani, mănăstirea din Piatra Fântânele le face viaţa mai uşoară. Copiii pot rămâne la mănăstire de luni până vineri şi astfel au de parcurs drumul de două ore doar de patru ori pe săptămână.

(w882)

(w882)

„În Ciosa ne-am reîntâlnit, după 10 ani, cu Maria Persică. Crede că acum cătunul e şi mai izolat. Sunt tot mai puţini oameni, iar dorinţa ei este ca cei trei copii ai săi să plece cât mai departe”, ne spune Dite Dinesz povestea episodului cu numărul opt Izolaţi în România, episod pe care telespectatorii TVR 1 ţi TVR+ îl pot urmări luni, 12 iunie, de la ora 22.30.

(w882)

(w882)

(w882)

Despre Izolaţi în România:

Privim şi vorbim. Pentru că şi ei sunt România. Izolaţi în România este o serie de 12 reportaje filmate în fiecare lună a anului 2016 şi care este difuzată de TVR 1 şi TVR+ începând cu 17 aprilie.

„Acum un an urcam prima potecă şi eram doi (cameramanul Marius Danci şi reporterul Dite Dinesz). Azi suntem 120, oameni care ne-am întâlnit la capătul a zeci de poteci din Alba, Maramureş, Suceava, Năsăud, Caraş-Severin, Mehedinţi, Tulcea, Vrancea, Neamţ, Harghita. Oameni care nu s-au întâlnit niciodată, dar au ceva în comun: trăiesc singuri cu aceleaşi rosturi ca acum 100 de ani, în mijlocul unor păduri”, îşi începea povestea Dite Dinesz, realizatoarea seriei de reportaje pe care TVR 1 o difuzează lunea, de la 22.30.

(w882)

În 2006, aceeaşi echipă a filmat în cătunele neştiute ale României prima serie Izolaţi în România. „Era o mirare pentru noi să găsim cătune la capătul unor cărări, fără niciun indicator care să ne ducă până acolo”, spune  reporterul emisiunii. Ediţia 2006 a seriei Izolaţi în România a primit două premii APTR, Premiul pentru imagine şi Premiul Condiţia umană, iar în 2015, Premiul Jubiliara, fiind considerată printre cele mai bune 25 de producţii TV din ultimii 25 de ani din România.

„Pentru mine, reporter, Izolaţi în România sunt o stare ce m-a răscolit profund şi m-a urmărit când am ajuns acasă. M-am simţit când neputincioasă, când fericită, când îngrijorată pentru ei. Pădurile lor mi-au făcut bine, înţelegând din fiecare gest şi cuvânt care e sensul omului pe pământ”, a adăugat Dite Dinesz.

Seria Izolaţi în România are 12 episoade a câte 25 minute, filmate în fiecare lună a anului şi va poate fi urmărită lunea, de la ora 22.30, la TVR 1 şi online pe TVR+.

 

Imagine: Marius Danci

Montaj: Constantin Buţă

Realizator: Dite Dinesz

 

18:45 Breaking fake news

* Moderator Marian Voicu

Povestea săptămânii

Cum câștigăm războiul informațional împotriva Rusiei? (redifuzare)

Poate fi combătută propagandă și dezinformarea prin propagandă și dezinformare? Jurnalistul britanic Peter Pomerantsev crede că doar așa se poate câștiga războiul informațional împotriva Rusiei și amintește de propagandă britanică împotriva naziștilor în cel de-al Doilea Război Mondial, subiectul ultimei sale cărți.

Invitați: Peter Pomerantsev, jurnalist, scriitor

Revista presei fake

Conspirația redenumirii iepurașilor de Paște

Tot mai des în ultimii ani, reţelele de socializare se umplu în perioada sărbătorilor de Paşte de postările unor utilizatori indignaţi că politicienii, instituţiile, marile companii, dar şi simpli cetăţeni evită deliberat folosirea cuvântul „Paşte”, subminând astfel rădăcinile religioase tradiţionale ale celebrării creştine a Învierii din dorinţa de a evita ofensarea celor de altă credinţă.

Conspirația săptămânii

Războiul comercial al imaginarului Ron Vara

Artizanul din spatele valului de șoc provocat de tarifele vamale americane și resimțit la nivel mondial este un personaj fictiv.

Istoria și istoriile sale

Hitler în Argentina, încă o teorie a conspirației

După cel de al Doilea Război Mondial, mulți criminali de război naziști și-au găsit refugiul în America de Sud. Doar în Argentina au emigrat peste 5000, printre care și temuții Adolf Eichmann și Josef Mengele. Cum s-a născut legenda conform căreia Hitler însuși și-ar fi

continuat liniștit viața în această parte de lume?

Spărgătorii de fake news, cu Horia Sârghi și Mihai Geamănu

Gura lui Putin I.A. grăiește

Rețelele sociale din România au fost invadate de mesajele pe care Vladimir Putin le-a adresat poporului român. Acestea sunt însă generate de Inteligența Artificială.

Producător Marian Voicu

19:45 Sport

Transmisiune directă

 
Timișoara - oraș al florilor, al Revoluției, al palatelor, dar şi al delicateselor și al oamenilor cu bun simț

Pe 27 aprilie, cu echipa „Exclusiv în România” dăm o nouă raită prin Timişoara şi în apropierea oraşului de pe Bega. Ca de obicei, Cristian ...

Ediţii speciale şi înmormântarea Papei Francisc, în direct, la TVR

Televiziunea Română difuzează, sâmbătă, 26 aprilie, ediţii speciale dedicate unui moment istoric pentru întreaga lume: înmormântarea Papei ...

„Regii și cerșetorii norocului”, un documentar premium la „Dosar România”, pe TVR 1

Cei mai cunoscuți campioni din lumea poker-ului își spun cu emoție povestea, retrăind partide care le-au marcat ascensiunea și relatând cele mai ...

 

#tvr1