loader
Foto

„Jocuri murdare” sau partea întunecată a sportului

Duminică, 19 februarie, de la ora 21.00, TVR 1 difuzează un documentar exploziv despre nivelul corupţiei din fotbal, baschet, box, dar şi de la Jocurile Olimpice. Filmul este o producţie Germania 2016 şi are deja în palmares mai multe premii.

 

* 2016 – IFF Londra - Premiul cel mare pentru regie şi pentru montaj;

* 2016 - Snowdance Filmfestival - Premiul pentru cel mai bun documentar;

* 2016 - StarDoc Festival, Hollywood - Premiul pentru cel mai bun documentar;

* 2016 - New York Festivals – Medalie de Argint pentru Imagine; Medalie de Bronz pentru montaj

Sunt primele recunoaşteri de care se bucură documentarul Jocuri murdare, semnat de jurnalistul de investigaţie Benjamin Best. Jocuri murdare este de fapt o expediţie, o călătorie către abisul murdar din lumea sportului profesionist.

(w882)

„Combinând sportul cu educaţia şi cultura, Olimpismul caută să creeze un mod de viaţă bazat pe responsabilitate socială şi respect pentru principiile etice fundamentale univesal valabile” (extras din Carta Olimpică).

„FIFA s-a angajat să respecte drepturile omului internaţional recunoscute şi se va lupta să promoveze apărarea acestor drepturi” (Extras din statutul FIFA).

Pornind de la cele două principii pe care ni le reaminteşte chiar la începutul documentarului, Benjamin Best deapănă o poveste mai puţin strălucitoare despre lumea sportului, care ne va face să simţim gustul amar al afacerilor de multe miliarde din această lume.

(w882)

(w882)

(w882)

Filmul documentar intră în culisele fotbalului, ale baschetului de performaţă, boxului, dar şi pe uşa din dos a Jocurilor Olimpice. Sportul aduce naţiunile şi oamenii împreună, funcţionează dincolo de barierele sociale, culturale şi religioase, dând un sens al identităţii şi fiind o sursă de conversaţie şi emoţie pentru milioane de oameni din întreaga lume. Cu toate acestea, există şi un revers al medaliei. Pasiunea sinceră a spectatorilor şi a fanilor este pusă în contrast cu înşelătorul amestec de lăcomie, de corupţie la nivel înalt: politicieni influenţi, oameni din sport uşor de „abordat”, sponsori puternici, ba chiar şi de persoane implicate în crima organizată.

(w882)

Astfel, jurnalistul de investigaţie recompensat cu titlul de jurnalistul CNN al anului în 2011, Benjamin Best, ne propune pentru duminică, 19 februarie (ora 21.00), o altfel de privire de ansamblu în culisele coloratei lumi a sporturilor.

(w882)

(w882)

Din Europa în America. Din America de Sud în Asia. Acest documentar, care se construieşte pe poveştile personale ale protagoniştilor sportului din întreaga lume, ne arată cum funcţionează sistemul sportiv. Filmul oferă, celor care doresc, oportunitatea de a-şi spune punctul de vedere împotriva sistemului, aducând astfel la suprafaţă lucruri mai puţin frumoase şi strălucitoare din lumea sportului.

(w882)

Chiar înaintea celui mai recent scandal FIFA, un lucru e singur: sportul internaţional este guvernat de fraudă, corupţie şi manipulare. Ca o excrescenţă canceroasă, frauda şi decepţia s-au infiltrat în sport, hrănind un spaţiu fertil pentru neserioşi şi corupţi. Şi întotdeauna este o chestiune care implică milioane de euro, poate miliarde de euro, franci şi dolari.

(w882)

(w882)

Documentarul a fost filmat în Rio de Janeiro, Washington, Las Vegas, Boston, Manchester, Kathmandu, Istanbul, Trabzon, Bursa, Brussels şi Cologne şi a fost difuzat în premieră de TVR 1 pe 25 decembrie 2016.

Regia şi scenariul:  Benjamin Best

21:00 Câştigă România!

* Prezintă Virgil Ianţu

Virgil Ianţu şi echipa sa continuă să aducă în faţa telespectatorilor oameni deștepți și bine pregătiți, români excepționali din toate categoriile sociale,

care şi-au croit destinul prin forța educației.

Şi, pentru că suntem în anul Jocurilor Olimpice, în fiecare ediţie a acestui sezon, întrebarea „Câștigă România!” va fi despre sportivii români şi performanțe olimpice remarcabile.

Producători: Diana Pascal, Vanda Liche

Quiz manager Cătălina Filip

22:00 Dosar România

* DINCOLO DE AURUL APUSENILOR

Exploatarea aurului în Apuseni este astăzi amintire. Se spune că 1% din aurul lumii a fost scos din măruntaiele acestor munți, dar prețul plătit a fost pe măsură. Ultimii 30 de ani au fost cei mai agitați. În patrulaterul aurifer Zlatna-Brad-Abrud-Roșia Montană, mineritul aurifer de subteran a fost îngropat și apoi inundat.

Acolo au pierit mulți mineri sub tone de rocă, dar au mai murit și la suprafață, cu praf în plămâni, bolnavi de silicoză, cerând mai mult aer.

Mineritul aurifer a fost închis definitiv, la începutul anilor 2000.

Absorbiți de interminabilul scandal de la Roșia Montană, puțini români au auzit de proiectul minier de la Rovina, o localitate din județul Hunedoara, aflată la numai câțiva kilometri de municipiul Brad. Acest proiect minier seamănă izbitor cu eșuatul proiect minier de la Roșia Montană prin dimensiunile sale și potențiala durata pe 30 de ani. La fel ca la Roşia Montană, exisă susţinători dar şi opozanţi ai proiectului minier.

Realizator Gabriel Geamănu

Producător Răzvan Butaru

 
Sezonul 14 al „Anchetelor comisarului Antonescu” continuă seria ediţiilor ce reconstituie cazuri de omor

Fără păcăleală! Colonelul în retragere Dan Antonescu revine la TVR 1 pe 1 aprilie, cu noi cazuri rezolvate de infracţiuni grave. Ediţiile noului ...

Partajul succesoral. Împărțirea bunurilor moștenite

Cine are dreptul la moştenire şi cum se împart bunurile comune? Ce este rezerva succesorală şi care sunt moştenitorii rezervatari? Care sunt ...

Demontăm şi explicăm mituri de pe la noi, în noul sezon „Exclusiv în România”

Mitul despre locul în care s-a răsturnat căruţa cu proşti, unicatele mondiale ale Sucidavei din Corabia sau o vizită în Valea Jiului, pe Planeta ...

 

#tvr1