loader
Foto

Johnny Răducanu: „E atâta libertate în noi, că nimeni nu apelează la ea”

Pe 13 martie, aţi urmărit o ediţie Best of „Nocturne” cu „rebelul dintotdeauna”, cel care „nu a făcut compromis de la valoare”: Johnny Răducanu. De la 23:35, la TVR 1 v-am invitat la o nocturnă despre libertate, singurătate, iubire şi mai ales muzică.

 

Marina Constantinescu
Nocturne

Ediţia este disponibilă online pe TVR+

Pe 9 noiembrie 1989, cele două Germanii îşi deschideau graniţele după 28 de ani de dictatură. Douăzeci de ani mai târziu (2009), în aceeaşi zi, Marina Constantinescu îl îndeamnă pe Johnny Răducanu să facă bilanţul ultimelor două decenii. „Cum ai perceput tu căderea Zidului Berlinului?”, e întrebarea cu care gazda emisiunii îşi începe discuţia cu muzicianul.

„Comunismul ne-a omorât valorile”, concluzionează artistul. După 1989, golul lăsat de intelectualii ucişi de regim nu a mai fost umplut, iar această lipsă se vede acum în toate pliurile societăţii: „Nenorocirea în România nu merge numai în politică, merge în toate ramurile(...) Nu există niciun loc unde să spui că aici e foarte bine”. Atunci, îl întreabă gazda emisiunii, cum ar fi reacţionat Nichita Stănescu, bunul său prieten, la această situaţie?. „Dacă trăia poetul acum... cred că nu trăia, se omora”, e verdictul artistului.

Însă el se apără de această zădărnicie prin muzică. Din garsoniera lui, de unde vecinii îi bat în calorifer de fiecare dată când exersează, Johnny Răducanu mărturiseşte că „mă aşez la pian şi am o fantezie atât de mare, că uit şi guvernul, şi pe Ceauşescu, îi uit pe toţi”. Iar cel mai mult îi place Beethoven, pe care îl descrie ca „muzicantul nostru [al oamenilor], pentru că Bach este muzicantul lui Dumnezeu”.

„Am iubit formidabil, dar niciodată n-am fost iubit”

Când este întrebat care a fost femeia alături de care ar fi vrut să rămână până la sfârşit, Johnny Răducanu spune că fosta lui soţie, însă „eu nu am fost în stare să ştiu despre ce a fost vorba”. „Când iubeşti cu patos aşa cum am iubit eu, nu este obligatoriu să primeşti cu aceeaşi măsură fiindcă persoana care e iubită nu are încărcătura ta”, continuă el.

Veşnic combatant, aşa cum îl descrie Marina Constantinescu, Johnny Răducanu spune care este „reţeta” contra alienării, neînţelegerii şi izolării în faţa răului de zi cu zi: „Tu ai nevoie să mănânci un cârnat bine făcut, bine prăjit, o bucată de pâine, să bei un ceai, să citeşti Thomas Mann şi eşti fericit. Mai ai şi o mâţă în braţe şi eşti fericit. Libertatea este în noi. Câtă vrei. E atâta libertate în noi că nimeni nu apelează la ea.”

Criticul de teatru Marina Constantinescu a început să facă televiziune în 2000, ca realizator al emisiunii Cabina de montaj, iar din 2001 povestea ei continuă cu Nocturne, emisiune difuzată de TVR 1.

Din toamna anului 2014, poveştile culturale depănate la Nocturne pot fi urmărite în fiecare vineri noapte, la TVR 1, TVR HD şi TVR+. Nocturne este o reverenţă în faţa valorii, a verticalităţii morale şi profesionale, aşa cum o descrie şi Marina Constantinescu. „Nocturnele sunt poveşti cu şi despre oamenii din mine şi din jurul nostru. Sondez continuu pe terenul marilor valori, prea puţin cunoscute, pe de o parte, precum şi dialoghez cu mari personalităţi, prea bine cunoscute, pe care încercăm să le prezentăm, cu smerenie şi cu modestie, în imagini mai puţin bătătorite, cu stări mai puţin intuibile." Marina Constantinescu face echipă la Nocturne cu regizorul Aurel Badea şi producătorul Oana Cucuruzeanu.

Întreaga colecţie de emisiuni Nocturne poate fi vizionată online pe www.tvrplus.ro, iar cei interesaţi pot interacţiona cu echipa emisiunii pe pagina de Facebook - facebook.com/NocturneTVR.

1:35 Dosar România (R)

Producător Răzvan Butaru

(Reluare)

3:15 Telejurnal (R)

Ştiri* Prezintă: Alina Stancu, Eugen Rusu

Producători: Diana Anghel şi Dorin Munteanu

(Reluare)
 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Luni, la „Români universali”: omul apelor deschise, Avram Iancu

Pe 29 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu bibliotecarul din Petroșani care deține recordul național la înot de anduranță. Un episod în ...

Un film românesc la Moscova - posibil măr al discordiei, Alaska de la ruși la americani, subminarea încrederii românilor în armată, ameninţări cu ...

 

#tvr1