La „Ora Regelui”, ne amintim valorile transmise de Regele Mihai tuturor românilor
joi, 22 octombrie 2020
Ziua Regelui (25 octombrie) e prilej de a ne aminti valorile pe care Suveranul le-a apreciat întreaga via ț ă, pe care le-a transmis Familiei Sale ș i, prin aceasta, tuturor românilor. Le-am regăsit la „Ora Regelui” sâmbătă, 24 octombrie, ora 14.30, la TVR 1.
Alte legături
Ora Regelui

„Coroana regală nu este un simbol al trecutului, ci o reprezentare unică a independenței, suveranității și unității noastre. Coroana este o reflectare a Statului, în continuitatea lui istorică, și a Națiunii, în devenirea ei. Coroana a consolidat România prin loialitate, curaj, respect, seriozitate și modestie.”, spunea Regele Mihai în discursul susținut în Parlament, pe 25 octombrie 2011, la aniversarea Majestății Sale.

Ziua Regelui ne amintește valorile pe care Suveranul le-a apreciat întreaga viață, pe care le-a transmis Familiei Sale și, prin aceasta, tuturor românilor. Respectul pentru trecut, dar și speranța în viitorul țării sunt principiile care unesc și subiectele emisiunii Ora Regelui de sâmbătă, 24 octombrie. Ediţia a putut fi urmărită, ca de obicei, la TVR 1 și online pe TVR+, de la ora 14.30.

(w640)

Majestatea Sa Margareta a conferit Ordinul Coroana României, în grad de Comandor, domnului academician Ioan-Aurel Pop pentru „eminenta sa contribuție în domeniul istoric, dar și pentru proiectele pe care le susține în calitate de Președinte al Academiei Române, principalul for al științei și culturii naționale”. La Palatul Elisabeta a fost prezent în persoană și domnul Constantin Herțoiu, veteran de război, ajuns la 106 ani, cea mai în vîrstă personalitate care a primit vreodată o decorație regală românească. În condiții stricte de organizare, cu un număr foarte mic de persoane prezente, ceremoniile de acordare a decorațiilor arată încă o dată aprecierea pe care Familia Regală o manifestă pentru personalități ale vieții publice sau pentru parteneri ai Fundației Regale.

(w640)

(w640)

Șapte instituții și organizații au primit Înaltul Patronaj al Majestății Sale și al Alteței Sale Regale Principele Radu: Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, Muzeul Țăranului Român, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, Federația Română de Ciclism, Federația Ecvestră, Asociația „Tradiții ostășești”. Custodele Coroanei poartă titlul de Comodor al Yacht Clubului Regal Român, precum predecesorii Majestății Sale, Regele Ferdinand, Regele Carol al II-lea și Regele Mihai.

(w640)

Fundația Regală Margareta a României a adus multe exemple de dăruire. Fiecare întâlnire dintre vârstnici și tineri este o experiență de viață”, remarcă Majestatea Sa Margareta. „Este profund impresionant să vezi cum între două persoane din generații diferite se leagă relații puternice de prietenie.” Activitatea Centrelor Generații, în care voluntarii vârstnici îi ajută pe copii să își facă temele, pare, în condițiile restricțiilor dictate de pandemie, o misiune imposibilă. Însă, cei pe care ambiția i-a ajutat în alți ani să biruiască ierni geroase pentru a merge la centru, nu se dau bătuți. Bunicii de ocazie sunt preocupați acum de lecțiile on-line.

(w640)

De curând, două dintre cele mai importante competiții culturale și-au ales cîștigătorii: concursul national al creatorilor de film și cel al creatorilor de teatru. La Gala Premiilor UCIN, ”Cel mai bun film de televiziune” realizat în anul 2019 a fost desemnat „Regina – Mamă Elena”, realizat de Camelia Csiki. În Gala UNITER, premiul pentru ”Cea mai bună piesă a anului”, acordat de 30 de ani sub auspiciile Familiei Regale, a revenit scriitoarei Ana Sorina Corneanu, pentru piesa ”Hai să vorbim despre viață”.

(w640)

(w640)

La Sinaia, orașul natal al Regelui Mihai va fi amplasat, anul viitor, un monument cu bustul Majestății Sale, aniversând astfel 100 de ani de la naștere. Protocolul de construire a lui a fost încheiat între Primăria municipiului Sinaia, Ministerul Culturii și Asociatia pentru Patrimoniul Regal Peleș, în prezența Alteței Sale Regale Principesa Sofia.

Un proiect amplu este și cel de refacere a aleilor de poveste din jurul Castelui Peleș, aflat în al șaselea an de colaborare între Casa Majestății Sale și Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București.

(w640)

Concertul pe care Ateneul Român îl găzduiește anual în 25 octombrie a fost, de la prima sa ediție, darul Principesei Margareta pentru tatăl sau, Regele Mihai, împreună cu care a creat Fundația Regală. „Din dragoste pentru România” este motto-ul ce unește programele fundației. Concertul Regal s-a dovedit în aceeași măsură un dar pentru România, fondurile strînse din vînzarea biletelor îndreptîndu-se spre Programul „Tinere Talente”. Muzicienii și artiștii plastici care au beneficiat de susținere au dus apoi, în toată lumea, nu doar spiritul artei, ci și faima țării lor. Anul acesta, pe 25 octombrie, artiștii nu vor fi, în direct, pe scena Ateneului, dar la TVR 1, vor fi văzuți în producția care le e dedicată – „România are nevoie de artă”. (TVR 1, duminică, 25 octombrie, la ora 18.00).

(w640)

Emisiunea Ora Regelui poate fi urmărită la TVR după următorul program:

TVR 1 HD – sîmbătă, 24 octombrie 2020, ora 14.30

TVR Internațional – sîmbătă, 24 octombrie 2020, ora 17.00

TVR Moldova – marți, 27 octombrie 2020, ora 16.00

Regia artistică: Dan Manoliu
Regia muzicală: Tudor Stănescu
Producător: Lidia Voicu
Redactori: Diana Ilica, Adelina Dumitrescu

Prezintă: Bogdan Șerban-Iancu

Realizatori: Camelia Csiki, Cristina Ionescu, Bogdan Şerban-Iancu

credit foto: romaniaregala.ro

 • 09:30
  1, 2, 3 şi afli tot ce vrei!
  *Emisiune educativ-distractivă pentru copii. In fiecare sâmbătă dimineaţa, cât timp părinţii îşi beau în tihnă cafeaua, copiii vor avea parte de întalnirea mult asteptată cu prietenenii lor: Maia, Ioana, şoricelul Grig şi bufniţa Luni şi vor afla răspunsurile la nenumăratele lor „De ce-uri?“ Impreună învaţă şi se distrează. Realizator Irina Mohora Producător Mihaela Căciuleanu
 • 10:00
  Vreau să fiu sănătos!
  * Moderator Sonja Argint-Ionescu Suplimente indicate copiilor in perioade de examene Invitat-dr.Iolanda Vivisenco-medic primar pediatru, doctor in medicina-vorbim despre cum sa ii invatam pe copii sa respecte regulile de igiena Transplantul de cord Castraveti pentru diabetici Invitat-dr.Anca Mihalcea, medic sp.geriatru-despre stres si imbatranirea prematura Influenta postului asupra organimsului Crioterapia Invitat-prof.Alexandru Culcea-fondator al Scolii Intregului-despre rolul imaginilor in autocontrol Sport-Cum amelioram durerile de genunchi Tips-Cum desfacem mierea Jurnalişti: Carmen Vrabete, Dana Armasu, Grigore Vârsta A colaborat Alina Laura Anghel Regia artistică Luminiţa Iordănescu Producător Beatrice Cioba
 • 11:00
  Levintza prezintă
  *Emisiunea “Levintza prezintă” își propune să celebreze creativitatea, bunul gust și esteticul. Creatoarea de modă Doina Levintza face o incursiune în lumea stilului şi a eleganței, dar și a istoriei modei. Vom descoperi în această emisiune noile tendințe în fashion şi ce propuneri au creatorii internaționali pentru sezonul toamnă-iarnă 2020-2021, având în vedere perioada dificilă prin care trece întreaga lume. Realizatori: Doina Levintza, Claudia Nicolau Producător Luiza Fulea
 • 11:30
  #Creativ
  Realizator Claudia Spătărescu Producător Anamaria Pleşcan
 • 12:00
  Eu pot!
  Prezintă Anca Mazilu * Emisiunea aceasta este o poartă către o viaţă mai senină. Este un curs condensat despre linişte şi fericire. Pentru că fericirea este noua formă de succes! Realizator şi producător Anca Mazilu
 • 13:00
  Ediţie specială
  *Bilant cazuri coronavirus Transmisiune directa
 • 13:15
  Exclusiv în România
  Producători: Cristina Madgeru, Marin Găbudean
 • 14:00
  Telejurnal
  * Sport*Meteo Prezintă: Loredana Iordache, Alina Stancu Producător Violeta Iorgulescu
 • 14:30
  Ora regelui
  * Producător Lidia Voicu
 • 15:30
  Cooltura
  Prezintă Mirela Nagâţ Producător Anca Lăzărescu
 • 16:00
  Lumea azi
  *Prezintă Ioana Dumitrescu Realizator Ioana Dumitrescu Producători: Anca Lăzărescu, Octavian Manciu Transmisiune directă
 • 16:30
  Banii tăi
  Prezentator şi realizator Monica Ghiurco Producător Otilia Găinar Transmisiune directă
 • 17:00
  Vedeta populară
  (I)Prezintă Iuliana Tudor Jurnalişti: Steluţa Matios, Ana Maria Voicu, Mădălina Mija Producător Iuliana Tudor
 • 17:55
  Vedeta populară
  (II) Prezintă Iuliana Tudor Jurnalişti: Steluţa Matios, Ana Maria Voicu, Mădălina Mija Producător Iuliana Tudor
 • 18:50
  Teleenciclopedia
  Gustave Courbet-atelierul artistului (ep.2/2) (R din 13.06.2020) Pentru chipurile din tabloul Atelierul artistului, Gustave Courbet a recurs și la tehnica fotografiei. Deși intenția critică a pânzei e de necontestat, lucrarea nu și-a dezvăluit toate tainele și contradicțiile-cum însuși autorul afirma: „Tabloul e destul de misterios. Să ghicească cine ce vrea.” Consultant de specialitate acad. Răzvan Theodorescu Lectura Mihai Gruia Sandu Editor imagine Dragoș Oproiu * Războiul Rece (ep. 3/5) (R din 14.03.202) După nici jumătate de an de la Conferința de la Ialta, o altă conferință-cea de la Potsdam-reconfigura taberele. Înfrânt în alegeri, Winston Churchill a fost înlocuit de laburistul Clement Attlee-moment ce marca intrarea Marii Britanii într-un con de umbră. Tot atunci, Harry Truman afla despre reușita testării primei bombe atomice (Proiectul Trinity). În estul Europei, Stalin își continua marșul triumfal al comunismului prin alegeri trucate și lovituri de stat „cosmetizate”. Consultant de specialitate: General dr. Mihail E. Ionescu Lectura Iulia Verbancu. Traducere Sanda Sersescu Editor imagine Dragoș Oproiu * Ochiul Beiului și Cascada Beușnița În partea de sud a Munţilor Aninei, din judeţul Caraş-Severin, se află Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița-loc cu misterioase și neasemuit de frumoase comori, precum Ochiul Beiului și Cascada Beușnița. Lectura Mircea Neacșa Editori imagine: Cornel Tudorache, Dragoș Oproiu * Insectele (ep. 3/5) (R din 16.11.2019)- Fluturii (ordinul Lepidoptera) își asigură cele mai bune căi de adaptare și supraviețuire de-a lungul fiecărui stadiu al evoluției. Tactica simulării este folosită de aproape toate speciile, vertebrate sau nevertebrate. Unele insecte au aspect de bastonaș și ating dimensiuni impresionante, camuflându-se și stând complet nemișcate ore, chiar zile. Libelulele, pe de altă parte, sunt extrem de agile și de iuți, fiind capabile să se acupleze chiar în timpul zborului. Consultant de specialitate Alexandru Marinescu Traducere Anca Bănărescu Editor imagine Dragoș Oproiu Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca. Producător Oana Haşegan
 • 19:45
  Sport
 • 19:51
  Meteo
 • 19:56
  Zi de zi
  cu părintele Constantin Necula Producător Victor Dochia
 • 20:00
  Telejurnal
  * Sport Prezintă: Dorina Florea, Radu Andrei Tudor Producători: Eva Matei,Cristian Petru
 • 21:10
  Arhiva de Aur
  Teatru TV * O scrisoare pierdută de I L Caragiale Spectacol preluat de la teatrul „ Lucia Sturdza. Bulandra” In distributie: Victor Rebengiuc, Mariana Mihut, Fory Etterle, Petre Gheorghiu, Dem Radulescu, Mircea Diaconu, Octavian Cotescu, Jean Reder, Simion Hetea, Stefan Banica, Aurel Cioranu Costume Doris Jurgea, Regia de montaj Alexandru Capuşneac, Operator sef Edwiga Adelman Regia artistica si decorurile Liviu Ciulei *Pierdută, o scrisorică de amor de la o persoană importantă, becher, către o doamnă din lumea "bună", dezlănţuie un bulversant cameleonism politic, care răvăşeşte toată urbea, în plină campanie de alegeri parlamentare. O viziune regizorala memorabila semnata de Liviu Ciulei. Caragiale , cu a sa scrisoare pierduta, revine in forta, la fel de proaspat si actual. Redactor George Mladen
 • 23:45
  Dosar România
  Realizator Cristina Ţilică Producător Răzvan Butaru
 • 00:45
  Profesioniştii... cu Eugenia Vodă
  ...cu Eugenia Vodă *Best of Invitată Maria Labiş Emisiune de Eugenia Vodă
 • 01:45
  Lumea azi
  Prezintă Ioana Dumitrescu Realizator Ioana Dumitrescu Producători: Anca Lăzărescu, Octavian Manciu
 • 02:15
  Cooltura
  Prezintă Mirela Nagâţ Producător Anca Lăzărescu
 • 02:40
  Sport
 • 02:50
  Meteo
 • 02:55
  Telejurnal
  Sport Prezintă: Dorina Florea, Radu Andrei Tudor Producători: Eva Matei,Cristian Petru
 • 03:45
  Viaţa satului
  Partea I Producător Viorel Popescu
 • 05:00
  Viaţa satului
  Partea a II-a Producător Viorel Popescu
 • 05:55
  Imnul României