loader
Foto

La „Ora Regelui”, ne amintim valorile transmise de Regele Mihai tuturor românilor

Ziua Regelui (25 octombrie) e prilej de a ne aminti valorile pe care Suveranul le-a apreciat întreaga via ț ă, pe care le-a transmis Familiei Sale ș i, prin aceasta, tuturor românilor. Le-am regăsit la „Ora Regelui” sâmbătă, 24 octombrie, ora 14.30, la TVR 1.

 

Ora Regelui

„Coroana regală nu este un simbol al trecutului, ci o reprezentare unică a independenței, suveranității și unității noastre. Coroana este o reflectare a Statului, în continuitatea lui istorică, și a Națiunii, în devenirea ei. Coroana a consolidat România prin loialitate, curaj, respect, seriozitate și modestie.”, spunea Regele Mihai în discursul susținut în Parlament, pe 25 octombrie 2011, la aniversarea Majestății Sale.

Ziua Regelui ne amintește valorile pe care Suveranul le-a apreciat întreaga viață, pe care le-a transmis Familiei Sale și, prin aceasta, tuturor românilor. Respectul pentru trecut, dar și speranța în viitorul țării sunt principiile care unesc și subiectele emisiunii Ora Regelui de sâmbătă, 24 octombrie. Ediţia a putut fi urmărită, ca de obicei, la TVR 1 și online pe TVR+, de la ora 14.30.

(w882)

Majestatea Sa Margareta a conferit Ordinul Coroana României, în grad de Comandor, domnului academician Ioan-Aurel Pop pentru „eminenta sa contribuție în domeniul istoric, dar și pentru proiectele pe care le susține în calitate de Președinte al Academiei Române, principalul for al științei și culturii naționale”. La Palatul Elisabeta a fost prezent în persoană și domnul Constantin Herțoiu, veteran de război, ajuns la 106 ani, cea mai în vîrstă personalitate care a primit vreodată o decorație regală românească. În condiții stricte de organizare, cu un număr foarte mic de persoane prezente, ceremoniile de acordare a decorațiilor arată încă o dată aprecierea pe care Familia Regală o manifestă pentru personalități ale vieții publice sau pentru parteneri ai Fundației Regale.

(w882)

(w882)

Șapte instituții și organizații au primit Înaltul Patronaj al Majestății Sale și al Alteței Sale Regale Principele Radu: Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, Muzeul Țăranului Român, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, Federația Română de Ciclism, Federația Ecvestră, Asociația „Tradiții ostășești”. Custodele Coroanei poartă titlul de Comodor al Yacht Clubului Regal Român, precum predecesorii Majestății Sale, Regele Ferdinand, Regele Carol al II-lea și Regele Mihai.

(w882)

Fundația Regală Margareta a României a adus multe exemple de dăruire. Fiecare întâlnire dintre vârstnici și tineri este o experiență de viață”, remarcă Majestatea Sa Margareta. „Este profund impresionant să vezi cum între două persoane din generații diferite se leagă relații puternice de prietenie.” Activitatea Centrelor Generații, în care voluntarii vârstnici îi ajută pe copii să își facă temele, pare, în condițiile restricțiilor dictate de pandemie, o misiune imposibilă. Însă, cei pe care ambiția i-a ajutat în alți ani să biruiască ierni geroase pentru a merge la centru, nu se dau bătuți. Bunicii de ocazie sunt preocupați acum de lecțiile on-line.

(w882)

De curând, două dintre cele mai importante competiții culturale și-au ales cîștigătorii: concursul national al creatorilor de film și cel al creatorilor de teatru. La Gala Premiilor UCIN, ”Cel mai bun film de televiziune” realizat în anul 2019 a fost desemnat „Regina – Mamă Elena”, realizat de Camelia Csiki. În Gala UNITER, premiul pentru ”Cea mai bună piesă a anului”, acordat de 30 de ani sub auspiciile Familiei Regale, a revenit scriitoarei Ana Sorina Corneanu, pentru piesa ”Hai să vorbim despre viață”.

(w882)

(w882)

La Sinaia, orașul natal al Regelui Mihai va fi amplasat, anul viitor, un monument cu bustul Majestății Sale, aniversând astfel 100 de ani de la naștere. Protocolul de construire a lui a fost încheiat între Primăria municipiului Sinaia, Ministerul Culturii și Asociatia pentru Patrimoniul Regal Peleș, în prezența Alteței Sale Regale Principesa Sofia.

Un proiect amplu este și cel de refacere a aleilor de poveste din jurul Castelui Peleș, aflat în al șaselea an de colaborare între Casa Majestății Sale și Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București.

(w882)

Concertul pe care Ateneul Român îl găzduiește anual în 25 octombrie a fost, de la prima sa ediție, darul Principesei Margareta pentru tatăl sau, Regele Mihai, împreună cu care a creat Fundația Regală. „Din dragoste pentru România” este motto-ul ce unește programele fundației. Concertul Regal s-a dovedit în aceeași măsură un dar pentru România, fondurile strînse din vînzarea biletelor îndreptîndu-se spre Programul „Tinere Talente”. Muzicienii și artiștii plastici care au beneficiat de susținere au dus apoi, în toată lumea, nu doar spiritul artei, ci și faima țării lor. Anul acesta, pe 25 octombrie, artiștii nu vor fi, în direct, pe scena Ateneului, dar la TVR 1, vor fi văzuți în producția care le e dedicată – „România are nevoie de artă”. (TVR 1, duminică, 25 octombrie, la ora 18.00).

(w882)

Emisiunea Ora Regelui poate fi urmărită la TVR după următorul program:

TVR 1 HD – sîmbătă, 24 octombrie 2020, ora 14.30

TVR Internațional – sîmbătă, 24 octombrie 2020, ora 17.00

TVR Moldova – marți, 27 octombrie 2020, ora 16.00

Regia artistică: Dan Manoliu
Regia muzicală: Tudor Stănescu
Producător: Lidia Voicu
Redactori: Diana Ilica, Adelina Dumitrescu

Prezintă: Bogdan Șerban-Iancu

Realizatori: Camelia Csiki, Cristina Ionescu, Bogdan Şerban-Iancu

credit foto: romaniaregala.ro

5:45 Fiica regelui (R)

(THE KING'S DAUGHTER, SOO BAEK-HYANG-Coreea de Sud, 2014) Episodul 52

Regia: Lee San-yeob, Choi Joon-bae

Cu: Seo Hyun-jin, Seo Woo, Lee Jae-ryong, Jo Hyun-jae

Dramă istorică. Redactori: Cristina Crăciun, Anca Radu

(Reluare)

6:55 Imnul României

 
„Dialog printre comploturi, cu misteriosul domn Virgil Măgureanu”. Joi, la „Dosar România” | VIDEO

Primul director al SRI face dezvăluiri într-un interviu acordat în exclusivitate jurnalistului TVR Răzvan Butaru pentru „Dosar România”. ...

Doamna Lia de la farmacie – un nou vis împlinit, vineri, la TVR 1

Pe 19 aprilie, Lia Bugnar îşi joacă propriul rol – cel care ar fi putut fi însăşi viaţa ei, dacă scena nu ar fi ales-o. Basti Ţopescu îi ...

„Breaking Fake News!”: despre „Marea resetare”

Duminică, 21 aprilie, ora 19.00, la TVR 1, Marian Voicu va dezbate, cu psihiatrul Gabriel Diaconu, teoria conspirației prin care un „guvern ...

 

#tvr1