loader
Foto

Lumi de ieri şi de azi, explorate în lecţiile "Teleenciclopediei"

De ce istoria şi manifestările artei se articulează prin geografie şi cum marchează personalităţile educaţia celor din jur - ne reamintim sâmbătă, 26 august, la TVR 1 şi pe TVR+, de la ora 18:50.

 

Teleenciclopedia

Vă prezentăm sumarul detaliat al ediţiei din 26 august a Teleenciclopediei:

ARTA ARHITECTURII

Istoria omenirii ar putea fi asemănată cu o succesiune de cercuri luminoase şi concentrice, fiecare reprezentând o anumită civilizație, izvorâtă din cea anterioară și “nutrind-o” pe următoarea.

(w882) Teleencicl

Reconstituirea vechilor culturi a fost posibilă grație vestigiilor care au supraviețuit trecerii timpului. Începem documentarul nostru, dedicat artei arhitecturii, în splendida capitală a marelui Imperiu Roman.

TRANSIORDANIA

Transiordania – teritoriul cuprins între Deşert şi Marea Mediterană – era traversat, încă din vremuri biblice, de Drumul Regilor, ce lega continentele Africa şi Asia, dar şi două mari focare de civilizaţie: Egiptul şi Mesopotamia.

(w882) Teleencicl

WACAPOU

Răspândit în Surinam, Guyana şi bazinul brazilian al Amazonului, Vouacapoua americana este un arbore strict tropical. Densitatea mare (de altfel, e o esenţă rară, care nu pluteşte) şi capacitatea sa naturală de a respinge dăunătorii îl recomandă, cu predilecţie, pentru piloni, traverse şi bórdurile ambarcaţiunilor.

ANNA LEONOWENS

Povestea exotică a faimoasei educatoare şi scriitoare de călătorii Anna Leonowens – guvernantă (între anii 1862-1867) a soţiilor şi copiilor lui Mongkut Rama al IV-lea, regele Siamului (Thailanda de azi).

(w882) ANNA LEONO

***

Ediţiile emisiunii Teleenciclopedia sunt disponibile pe portalul TVR+ timp de şapte zile de la difuzare.

***

Din 1965, când a fost lansată de Octavian Paler la Televiziunea Română, Teleenciclopedia a „luminat" perioada comunistă pentru mulţi români. Astăzi, încă mai trezeşte melancolia în oamenii care au crescut cu ea, iar pentru cei mici reprezintă o oază de educaţie, păstrându-şi formatul şi rolul, prezentând documentare cu subiecte diverse: natură, tehnologie, artă, sănătate etc.

Producător: Oana Haşegan

Realizator: Cornelia Rădulescu

***

Emisiunea poate fi urmărită şi pe tabletă sau telefon mobil.

Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS si Android.

19:00 Istorii ascunse

(redifuzare) MASONERIA ÎN VESTUL ȚĂRII

Francmasoneria a fost, de-a lungul timpului, una dintre principalele surse ce a alimentat nenumăratele teorii conspiraționiste; nu doar în România, ci la nivel mondial. În octombrie 2021, Templul Francmasoneriei din Oradea, monument unic în România și în această parte a Europei, intră în circuitul turistic. Acest edificiu este doar un pretext pentru a explora câteva aspecte ale unei istorii complicate

Realizator Cristina Băican

19:30 Omul anului

Reportaj-portret

Episodul 1

Producator Oana Turcu

 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Luni, la „Români universali”: omul apelor deschise, Avram Iancu

Pe 29 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu bibliotecarul din Petroșani care deține recordul național la înot de anduranță. Un episod în ...

Un film românesc la Moscova - posibil măr al discordiei, Alaska de la ruși la americani, subminarea încrederii românilor în armată, ameninţări cu ...

 

#tvr1