loader
Foto

Lupta pentru credinţă a românilor basarabeni, la „Omul şi timpul” | VIDEO

O ediţie specială „Omul şi timpul”, de la Chişinău, a analizat situaţia de astăzi a drepturilor patrimoniale ale românilor de peste Prut. Rafael Udrişte ne-a dat întâlnire joi, 3 noiembrie, ora 18.00, la TVR 1.

 

Rafael Udriște
Omul şi timpul

Istoria Basarabiei este una zbuciumată. Aflaţi de-a lungul vremurilor fie sub Imperiul Ţarist, fie sub cel sovietic, românii din acest spațiu au luptat constant pentru a-și păstra limba și credința. Imediat după destrămararea Uniunii Sovietice, această luptă a românilor basarabeni a continuat.

Și dacă limba română scrisă cu grafie latină a devenit limba oficială, în ceea ce privește patrimoniul Mitropoliei Basarabiei, lupta continuă și în ziua de azi. Despre toate acestea, Rafael Udrişte şi invitaţii săi au discutat într-o ediţie specială „Omul şi timpul”, filmată la Chişinău, ce s-a difuzat joi, 3 noiembrie, la TVR 1.

(w882)

(w882)

Cazurile de persecuții asupra credincioșilor Mitropoliei Basarabiei au fost nenumărate și aproape toate au ajuns la CEDO. Incidentele referitoare la Mitropolia Basarabiei au vizat în primul rând dreptul românilor de a-și folosi nestingherit bisericile pe care le-au construit în Basarabia. Aceste drepturi patrimoniale au fost încălcate fie de reprezentanţii autorităţilor locale, fie de organele de poliţie, fie de adepţii Mitropoliei Moldovei, subordonată canonic Patriarhiei Ruse.

(w882)

(w882)

Un subiect cu greutate, pentru care au răspuns invitaţiei la dialog a realizatorului şi moderatorului Rafael Udrişte personalităţi ale vieţii ecleziastice de peste Prut, dar şi alţi oaspeţi a căror prezenţă în emisiune aduce clarificări importante: av. Iulian Rusanovschi de la Asociația „Monumentum”, Mariana Mihalevschi, director al Muzeului de Istorie și Etnografie din Bălți, P.S. Veniamin, Episcop al Basarabiei de Sud, av. Alexandru Postică de la Asociația Foștilor Deportați și Deținuți Politic din Moldova, pr. Dumitru Șuhan de la Biserica Sfântul Dimitrie și Sfântul Dionisie – Cahul, pr. Petru Buburuz de la Biserica Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Chișinău, Vlad Cubreacov de la Asociaţia „Răsăritul românesc”.

(w882)

(w882)

Rafael Udrişte ne-a aşteaptat, aşadar, în faţa micilor ecrane, cu o ediţie specială „Omul și timpul”, pe 3 noiembrie, de la ora 18.00, la TVR 1.

***

Situaţii excepţionale, mai puţin cunoscute, din istoria recentă a ţării noastre, sunt cercetate şi dezvăluite în emisiunea-document a Televiziunii Române „Omul şi timpul”, ce poartă semnătura realizatorilor Ruxandra Ţuchel şi Rafael Udrişte. Producţia ne introduce în intrigile demne de filme hollywoodiene ale politicii româneşti, interne şi internaţionale, din perioada interbelică şi anii comunismului, dar şi imediat după încheierea acestei perioade. Din octombrie 2021, urmărim în fiecare săptămână noi episoade „Omul şi timpul” la TVR 1.

13:00 Ora regelui

La întâlnirea tradițională de la finalul anului, Majestatea Sa Margareta a mulțumit Corpului Diplomatic acreditat la București pentru activitatea desfășurată în România, asigurându-i pe trimișii diplomatici că țara noastră este un partener valoros și de încredere.

O rochie de gală a Reginei Maria și o bundiță brodată de Regina Elisabeta sunt personajele poveștii pe care o aflăm de la expertul restaurator Aurelia Pomponiu. Obiectele de vestimentație fac parte din patrimoniul Muzeului Teatrului Național din București, iar rochia de bal poate fi văzută, în prezent, în cadrul expoziției "Regina Maria la teatru", alături de alte documente și fotografii regale restaurate.

Anul 2024 a fost prolific pentru tinerii artiști susținuți de Fundaţia Regală Margareta a României și s-a încheiat cu Gala Tinere Talente ce a inclus un spectacol prezentat de bursierii de la muzică şi o amplă expoziţie de arte vizuale.

”Conectăm Generații în lumea digitală” este un program pe care Fundația Regală și alte organizații partenere, precum Asociația ”Voluntariat pentru viață” din Mărășești, îl dedică seniorilor. Voluntarii din județul Vrancea lucrează chiar și cu cei din alte țări pentru binele semenilor.

Este deja o tradiţie ca, în fiecare an, Catedrala Sfântul Iosif din Bucureşti să-i primească pe colindătorii din Corul Regal. Cu un repertoriu de colinde tradiționale și moderne, ansamblul artistic condus de dirijorul Răzvan Apetrei, ne poartă în fiecare an într-o călătorie cu totul nouă. În catedrala arhiplină, spiritul sărbătorii îi vrăjește pe copii, părinți și bunici, într-un decembrie ca de poveste.

Editor de imagine: Nicolaie Cernat

Realizatori: Bogdan Șerban-Iancu, Diana Ilina, Adelina Dumitrescu,

Sandrino Gavriloaia

Producător Lidia Voicu

Sezon nou

14:00 Telejurnal

* Ştiri* Sport* Meteo

Prezintă: Claudiu Lucaci și Mihai Rădulescu

Producători: Diana Anghel şi Dorin Munteanu

Transmisiune directă

 
Filmul eveniment al anului, în premieră absolută pe micile ecrane la TVR 1!

Televiziunea Română oferă telespectatorilor un cadou cinematografic unic în luna decembrie: "Anul nou care n-a fost", un film regizat, scris și ...

Ediţie specială „Copiii spun”, de Crăciun, la TVR 1

Pe 26 decembrie, ne bucurăm alături de copii de tot ce înseamnă Crăciunul. Cu poezii, turtă dulce, dar şi cu momente memorabile ale acestui sezon ...

Sărbătoarea începe cu „Poveste de Crăciun”, un spectacol al Operei Comice pentru Copii

Colinde, balet, poezie, decoruri grandioase şi, mai ales, artişti îndrăgiţi ai scenei româneşti sunt ingredientele poveştii pe care cei mici, dar ...

 

#tvr1