loader
Foto

Malpraxisul medical și răspunderea juridică

Mihaela Olaru v-a invitat vineri, 9 februarie, să revedeți o ediție a emisiunii ”Oamenii și legea” în care s-a discutat despre actele de malpraxis din cadrul activităţii medicale. Pe TVR 1, de la ora 13:00.

 

Oamenii și Legea

Neglijenţa medicală are urmări grave, iar pacientul care a fost victima unei erori profesionale, săvârșită în exercitarea actului medical sau medico-farmaceutic, are, potrivit legii, dreptul la despăgubiri de natură morală, dar și materială. Care sunt primele demersuri ce trebuie făcute atunci când suntem victima unui caz de malpraxis? Cine răspunde? Doar medicul sau și unitatea spitalicească? La cât timp putem reclama o astfel de faptă? De unde să ne informăm?

Ediția s-a difuzat în premieră în 17.10.2023.

(w882)

De la ora 13:00, pe TVR 1, invitata Mihaelei OLARU a fost Cătălina BORDIANU, avocat.

(w882)

Răspunderea personalului sanitar se clasifică, potrivit doctrinei, în răspundere extrajudiciară și răspundere judiciară. Prin răspunderea extrajudiciară se înţelege răspunderea morală, care-şi are originea în jurământul lui Hipocrate. În prezent, derivă din natura umană a profesiei, din codul de deontologie medicală și din regulile de bună practică medicală. Răspunderea juridică presupune răspundere disciplinară, civilă și penală.

(w882)

Actele de malpraxis în cadrul activităţii medicale de prevenţie, diagnostic şi tratament se prescriu în termen de 3 ani de la producerea prejudiciului, cu excepţia faptelor ce reprezintă infracţiuni.

Ne puteti trimite comentarii, întrebări, sugestii şi propuneri de teme prin mesaj la numărul de WhatsApp 0728.754.133, precum şi la adresa de e-mail oameniisilegea@tvr.ro.

 

MODERATOR

• av. Mihaela OLARU

 

JURNALIST TV

• Raluca AMZĂR

 

REALIZATOR

• Ileana GAIŢĂ

 

PRODUCĂTOR

• Mihaela GRECU

 

 

 

6:00 Telejurnal matinal

*Matinal*Ştiri*Sport* Meteo

Prezintă Laura Fronoiu şi Marius Popa

Producători: Delia Nicola şi Andreea Vişan

Transmisiune directă

8:45 Teleshopping

 
„Deceniul ascuns” – viața din România comunistă

Un proiect aparte în peisajul documentar autohton, „Deceniul ascuns” aduce în prim-plan viața cotidiană din România anilor ’80, într-o abordare ...

Captivi în ecrane: Dependența digitală care ne schimbă viețile

Ne-am dorit să ne facă viața mai ușoară, dar acum nu mai știm cum să trăim fără ea. Tehnologia digitală, creată să ne ajute, a ajuns să ne ...

Ce înseamnă să fii om în era IA? „Maşinăria care simte”, un documentar care ne pune pe gânduri

Poate IA să interpreteze şi să înţeleagă emoţiile umane? Ce mai înseamnă să fii om într-o lume plină de maşinării care „simt”? Dar, oare, nu am ...

 

#tvr1