loader
Foto

Galerie foto

Marina Constantinescu reia întâlnirile „Nocturne” la TVR 1

Ne lăsăm cuprinşi de farmecul dialogurilor „Nocturne” cu mari personalităţi ale teatrului, filmului şi muzicii clasice din 14 octombrie, la TVR 1. Actorul Marcel Iureş a fost primul invitat al Marinei Constantinescu.

 

Marina Constantinescu
Nocturne

Întâlnirile „Nocturne” au reînceput la TVR 1 de joi, 14 octombrie. Departe de lumea dezlănţuită şi, totodată, în nucleul ei, Marina Constantinescu reia şirul poveştilor culturale.

Emoţia unui nou „de la capăt” nu poate fi întrecută decât de bucuria de a sta din nou, faţă în faţă, cu mari personalităţi ale teatrului, filmului şi muzicii clasice. Într-o societate care pare că nu-şi mai găseşte busola, în vremuri gri şi tulburi, de acum şi dintotdeauna, arta singură a ţinut loc de orizont, de speranţă, de lumină.

(w882)

Într-un spaţiu atemporal, parcă de neatins, misterul personajelor nocturne se dezvăluie şi călătoria spre frumos poate începe. Actorul Marcel Iureş, violonistul Valentin Şerban, câştigătorul finalei de vioară a Concursului George Enescu, pianistul Dan Grigore, actorul, regizorul şi producătorul Dan Chişu sau compozitorul şi interpretul Nicu Alifantis sunt doar câţiva dintre invitaţii cu ale căror prezenţe la „Noctune” ne va delecta realizatoarea şi moderatoarea Marina Constantinescu.

„Trebuie să ai 2.500 de grade pe scenă, dacă vrei ca spectatorul să simtă cele 36,5 grade, normale, ale vieţii.” – Marcel Iureş, în prima ediţie a noului sezon „Nocturne”

(w882)

La cei 70 de ani, Marcel Iureş poartă cu sine aura modestiei, în ciuda unei experienţe teatrale şi cinematografice uriaşe. Se amuză când oamenii i se adresează cu „maestre” şi admite că e un timid nevindecat. „Un actor trebuie să plece complet gol dincolo. El trebuie să dea tot aici!”, îşi mărturiseşte îndrăgitul actor crezul la „Nocturne”. „Trebuie să ai 2.500 de grade pe scenă, dacă vrei ca spectatorul să simtă cele 36,5 grade, normale, ale vieţii”, mai adaugă el.

(w882)

Marcel Iureş a trăit la foc înalt tot timpul, a intrat în personaje, le-a îmbrăcat, şi le-a asumat: „Cred în intangibilitatea misterului personal”.

Povestea Teatrului Act, strădaniile, regretele, antrenamentele grele pentru fabulosul rol din spectacolul „Richard al III –lea” şi alte file din viaţa actorului - la „Nocturne”, pe TVR 1, joi, 14 octombrie, de la ora 23.00.

(w882)

Criticul de teatru Marina Constantinescu a început să facă televiziune în 2000, ca realizator al emisiunii „Cabina de montaj", iar din 2001 povestea ei continuă cu „Nocturne", emisiune difuzată de TVR 1.

Din toamna anului 2021, poveştile culturale depănate la „Nocturne” pot fi urmărite în fiecare joi noapte, de la ora 23.00, la TVR 1. „Nocturne” este o reverenţă în faţa valorii, a verticalităţii morale şi profesionale, aşa cum o descrie şi Marina Constantinescu. „Nocturnele sunt poveşti cu şi despre oamenii din mine şi din jurul nostru. Sondez continuu pe terenul marilor valori, prea puţin cunoscute, pe de o parte, precum şi dialoghez cu mari personalităţi, prea bine cunoscute, pe care încercăm să le prezentăm, cu smerenie şi cu modestie, în imagini mai puţin bătătorite, cu stări mai puţin intuibile.” Marina Constantinescu face echipă la „Nocturne” cu regizorul Aurel Badea şi producătorul Oana Cucuruzeanu.

 

12:00 Familiile regale din Balcani

(THE ROYALS FROM THE BALKANS, Germania, 2018)

Realizator Alix François Meier

După căderea Cortinei de Fier, foştii monarhi şi membrii familiilor regale din Balcani-denigraţi timp de zeci de ani de fostele regimuri comuniste-se bucură de recâştigarea încrederii naţiunilor pe care le-au condus cândva şi sunt consideraţi nişte gardieni ai moralităţii şi neutralităţii.

Filmul documentar se apleacă asupra a trei dinastii, studiindu-le trecutul şi analizând modul în care au devenit importanţi factori de influenţă şi stabilitate în societăţi post-socialiste.

Este vorba despre regele Mihai I al României, regele Simeon al II-lea din Bugaria, membru al familiei von Saxa-Coburg şi Gotha, şi despre Prinţul Nicolae al II-lea din Muntenegru, descendent al dinastiei Petrovic-Njegos.

13:00 Ora regelui

”Papa Francisc nu a fost doar un simbol, ci un exemplu viu de credință, umanitate, dăruire și har pentru oamenii din întreaga lume, indiferent de religia lor, în special pentru cei aflați în nevoie”, a spus Majestatea Sa Margareta. În cartea de condoleanțe deschisă de Monseniorul Giampiero Gloder, Nunțiul Apostolic în România și Moldova, Altețele Lor Regale Principesele Sofia și Maria au completat în numele Custodelui Coroanei: ”Suveranul Pontif a avut România în inima Sa, iar noi l-am avut în inima noastră”.

Încărcată de semnificații, 10 Mai este, înainte de toate, Ziua Independenței Naționale (1877), dar, printr-o coincidență a istoriei, este și data în care a fost realizat Concordatul care reglementa raporturile bilaterale ale României cu Sfântul Scaun (1927). Despre evoluția centenară a relațiilor dintre Familia Regală a României și Statul Pontifical, dar și despre înrudirea membrilor dinastiei române cu cele ale Europei, până la îndepărtata Portugalie, în ”Ora Regelui” care aduce învățături cu precădere de viață, despre virtuți rare, despre iubirea de Dumnezeu și de oameni.

Prezintă: Camelia Csiki

Producător Lidia Voicu

Sezon nou

 
Slalomul printre proverbe şi greşeli gramaticale continuă la „Care pe care”

Ruxandra Gheorghe-Negrea ne propune noi confruntări lingvistice la „Care pe care”, sâmbătă şi duminică, 10-11 mai, de la ora 16.00, la TVR 1.

Cine moștenește averea după un deces?

Cine moștenește averea după un deces?

publicat: joi, 08 mai 2025

Cine are dreptul la moștenire și cum se împart bunurile comune? Ce este rezerva succesorală și care sunt moștenitorii rezervatari? Când începe ...

Echilibru între educație, tradiție și identitate în comunitatea romă din Ștefănești - Botoșani | VIDEO

În contextul eforturilor de integrare socială și promovare a egalității de șanse, educația joacă un rol fundamental în dezvoltarea copiilor ...

 

#tvr1