loader

Milioane de pufini şi pescăruşi cu trei degete, într-o nouă ediţie Teleenciclopedia

Sâmbătă, 6 februarie, de la ora 18:50, am răsfoit noi file din Teleenciclopedia. La TVR 1 şi pe TVR+.

 

Teleenciclopedia

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Prima oprire este la Galeria Academiei din Florenţa, al doilea muzeu ca renume în Italia, după Galeriile Ufizzi. Mergem apoi pe coastele Groenlandei să studiem pufinii şi pescăruşii cu trei degete. Tot sâmbătă, 6 februarie, aflăm detalii despre liliecii giganţi Pteropus Livingstonii şi urmărim un nou episod despre viaţa Ameliei Earhart.

Galeria Academiei (ep.1/4) (Premieră)

Florenţa – leagănul Renaşterii italiene – găzduiește o parte însemnată a tezaurului de artă, din acea epocă de grație a culturii universale. Una dintre cele mai valoroase colecții se află la Galeria Academiei – a cărei istorie a început în 1784, când Pietro Leopold, Mare Duce de Toscana, a fondat Accademia di Belle Arti. Neîndoielnic, renumele acestui muzeu – al doilea, din Italia, după Galeriile Ufizzi – se datorează şi statuii lui David, sculptată de Michelangelo.

Ecosisteme: Scandinavia (ep.11) (Premieră)

Arhipelagul Svalbard, ce aparţine Norvegiei, oferă şase luni pe an un mediu prielnic celui mai mare prădător actual: ursul polar (Ursus maritimus). Primăvara, aproximativ 30 de milioane de alge mici invadează coastele Groenlandei. Falezele stâncoase atrag, în perioada de pontă, milioane de pufini (Fratercula arctica) şi de pescăruşi cu trei degete (Rissa tridactyla).

Amelia Earhart (ep.2/3) (Premieră)

În 19 mai 1932, prima femeie care traversase Atlanticul, ca pasager, se pregătea să decoleze de la Newfoundland, pentru a parcurge acelaşi traseu, singură ! Mai târziu, în februarie 1937, prezenta, la New York, cel mai temerar plan al său: zborul în jurul planetei, pe deasupra Ecuatorului ! „Lockheed Electra 10 E” era mult mai complex decât aparatele cu care zburase, până atunci. Însă, zborul urma să fie ‚„cântecul de lebădă” al companiei „Earhart Incorporated”.

Liliecii gigantici (ep. 4/5)

Spre deosebire de alţi lilieci, giganţii Pteropus Livingstonii nu folosesc ecolocaţia în timpul deplasărilor, însă au mirosul, auzul şi văzul foarte bine dezvoltate. În plus, tehnicile de zbor îi ajută să se ferească de prădători.

***

Ediţiile emisiunii Teleenciclopedia sunt disponibile pe portalul TVR+ timp de şapte zile de la difuzare. Emisiunea poate fi urmărită şi pe tabletă sau telefon mobil. Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS si Android.

16:00 Care pe care

*Prezentator Ruxandra Gheorghe Negrea

Prima emisiune concurs dedicată exclusiv limbii române, după un format tv 100% românesc, CARE PE CARE este prezentată de Ruxandra Gheorghe Negrea al cărei nume este legat de emisiunile despre cum vorbim și scriem corect.

Titlul emisiunii face trimitere la una dintre cele mai întâlnite greșeli în vorbirea curentă, dar în același timp este un indicator către competiția de limba și literatura română care va avea loc în platoul de televiziune CARE PE CARE.

În fiecare ediție a concursului, patru concurenți se întrec în cinci runde spectaculoase, care nu sunt formate numai din întrebări și răspunsuri, ci și din probe incitante, clipuri video cu greșeli gramaticale culese din presă și de pe internet. Emisiunea aduce în atenţia concurenților și telespectatorilor cele mai întâlnite greșeli gramaticale, capcanele în care cad jurnaliștii, politicienii, influencerii, expresiile străzii și englezismele.

"Limba noastră-i o comoară" reală, concurenții având şansa să plece acasă cu premii substanţiale. Învingătorul își va dubla câștigurile.

Regia artistică Dan Manoliu

Format Marius Toder (Media Factory)

Producător Elena Stirbescu

sezon nou

16:55 Zi de zi cu părintele Constantin Necula

. Producător Victor Dochia

 
Filmul eveniment al anului, în premieră absolută pe micile ecrane la TVR 1!

Televiziunea Română oferă telespectatorilor un cadou cinematografic unic în luna decembrie: "Anul nou care n-a fost", un film regizat, scris și ...

Ediţie specială „Copiii spun”, de Crăciun, la TVR 1

Pe 26 decembrie, ne bucurăm alături de copii de tot ce înseamnă Crăciunul. Cu poezii, turtă dulce, dar şi cu momente memorabile ale acestui sezon ...

Sărbătoarea începe cu „Poveste de Crăciun”, un spectacol al Operei Comice pentru Copii

Colinde, balet, poezie, decoruri grandioase şi, mai ales, artişti îndrăgiţi ai scenei româneşti sunt ingredientele poveştii pe care cei mici, dar ...

 

#tvr1