loader
Foto

Galerie foto

Nicolae Zamfir: „Sunt exclusiv produsul educaţiei româneşti”

Luni, 7 martie, Marina Constantinescu a deschis noul sezon Nocturne, alături de Nicolae Zamfir, director Institutului de Fizică Nucleară şi coordonatorul proiectului ELI-NP. Din nou, despre performanţă şi valoare pe TVR 1, TVR HD şi TVR+, de la 23:30.

 

Marina Constantinescu
Nocturne

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

Marina Constantinescu a deschis noul sezon al Nocturnelor cu un invitat special dintr-un domeniu care nu apartine culturii sau artelor, dar în care România face performanţă la nivel mondial: cercetarea în fizică atomică.

Academicianul Nicolae Zamfir, prin numărul lucrărilor şi analizelor pe care le-a construit şi dezvoltat, este unul dintre cei mai prestigioşi fizicieni din România. S-a născut la Brașov la data de 25 martie 1952, într-o familie de intelectuali. Tatăl, absolvent al Academiei Comerciale din Brașov, a avut de-a lungul timpului diverse funcții în administrația de stat; mama sa a fost învățătoare.

A urmat cursurile Facultăţii de Fizică a Universității din București, pe care a terminat-o cu Diploma de Merit în 1976.

„Sunt exclusiv produsul educaţiei româneşti”, spune cercetătorul care, în urma rezultatelor obținute, a fost repartizat, în acelaşi an, la liceul Ion Neculce din București.

Dar cariera de profesor nu l-a mulţumit, aşa că şi-a încercat norocul la Institutul Măgurele, care era raiul cercetării româneşti în acea perioadă. „Generaţia mea a fost fascinată de posibilitatea de a lucra la IFA”, povesteşte Zamfir, iar în 1978 a fost angajat prin concurs ca fizician la Institutul de Fizica Atomica (IFA).

Străinătatea şi posibilitatea de a lucra în cele mai moderne laboratoare din lume l-au determinat să părăsească România, imediat după Revoluţia din 1989. În Germania lucrează doi ani (1990-1992) cu prof. dr. von Brentano, director al Institutului de Fizică Nucleară al Universității din Köln, unde studiază formele octupolare din nuclee.

„De la Einstein încoace, nici timpul nu mai e la fel...”

În 1992, pleacă în SUA la Brookhaven National Laboratory, unde lucrează în cadrul grupului de structură nucleară la High Flux Beam Reactor, iar cinci ani mai târziu ajunge profesor la Universitatea Yale, în urma unui concurs pe care era sigur că-l va trece, spune cercetătorul.

S-a întors să muncească în România din recunoştinţă, pentru că toate cunoştiinţele sale în domeniu au baza în educaţia primită aici. Din 2004, conduce, administrează, structurează şi gândeşte programul laser ELI-NP de la Măgurele, un proiect ambiţios care pune România pe harta mondială a cercetării.

***

Criticul de teatru Marina Constantinescu a început să facă televiziune în 2000, ca realizator al emisiunii Cabina de montaj, iar din 2001 povestea ei continuă cu Nocturne, emisiune difuzată de TVR 1.

Nocturne este o reverenţă în faţa valorii, a verticalităţii morale şi profesionale, aşa cum o descrie şi Marina Constantinescu. „Nocturnele sunt poveşti cu şi despre oamenii din mine şi din jurul nostru. Sondez continuu pe terenul marilor valori, prea puţin cunoscute, pe de o parte, precum şi dialoghez cu mari personalităţi, prea bine cunoscute, pe care încercăm să le prezentăm, cu smerenie şi cu modestie, în imagini mai puţin bătătorite, cu stări mai puţin intuibile".

Marina Constantinescu face echipă la Nocturne cu regizorul Aurel Badea şi redactorul Oana Cucuruzeanu.

Întreaga colecţie de emisiuni Nocturne poate fi vizionată online pe TVR+, iar cei interesaţi pot interacţiona cu echipa emisiunii pe pagina de Facebook - Nocturne.

 

 

16:00 Akzente

(II)​ Instalarea noului preot evanghelic la Bistriţa.

Podcast de scriitor: Carmen Elisabeth Puchianu

Producător Christel Ungar

Transmisiune directă +înregistrare

17:00 Împărăteasa Ki

Împărăteasa Ki (EMPRESS KI-Coreea de Sud, 2013)

Cu: Ha Ji-won, Joo Jin-mo, Ji Chang-wook

* Dramă istorică, inspirată de viaţa împărătesei Ki, una dintre cele mai influente figuri politice ale dinastiei chineze Yuan. La începutul secolului XIV, în regatul coreean Goryeo-vasal al Imperiului Mongol-micuţa Ki Seung-nyang şi mama ei fac parte dintr-un grup de femei trimise ca tribut împăratului. Pe drum, în timpul unei tentative de evadare, mama este ucisă sub ochii fetiţei, dar aceasta reuşeşte să scape. Deghizată în băiat, ea îşi petrece copilăria şi adolescenţa învăţând să lupte ca cei mai buni războinici şi câştigă afecţiunea regelui din Goryeo. Luată cu forţa la curtea imperială, ca simplă servitoare, Ki îşi construieşte pas cu pas propriul destin, cu inteligenţă şi ambiţie: întâi concubină şi confidentă a împăratului Toghon Temur, apoi împărăteasă-consoartă şi lider al dinastiei Yuan.

Redactori: Anca Radu, Cristina Crăciun

 
Ovidiu Bob – „Vloggerul ultimilor ciobani”

Ovidiu Bob – „Vloggerul ultimilor ciobani”

publicat: joi, 21 noiembrie 2024

Spectacolul poveştilor emoţionante continuă la TVR în campania „Omul anului”. Pe 22 noiembrie, de la ora 18.15, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi ...

Filomela Salahoru – „Profesor în lumea tăcerii”

Spectacolul poveştilor emoţionante continuă la TVR în campania „Omul anului”. Pe 22 noiembrie, de la ora 18.15, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi ...

”Casa României” de la Londra

”Casa României” de la Londra

publicat: joi, 21 noiembrie 2024

O vizită în ”Casa României” de la Londra este o lecție deschisă despre istoria și cultura țării și, în același timp, o călătorie plină de ...

 

#tvr1