loader
Foto

O nouă ediţie Românii de lângă noi: 98 de ani de la Unirea Basarabiei cu România

Joi dimineaţă,  aflăm „Tot ce contează” despre păstrarea identităţii culturale româneşti, fie în ţară, fie în afara ei. Emisiunea se transmite în 24 martie, de la ora 10.00, în direct la TVR 1 şi online, pe TVR+ .

 

Marian Voicu
TOT CE CONTEAZĂ

Pe 27 martie 1918, Sfatul Ţării s-a întrunit în Sala Mare a Parlamentului de la Chişinău şi a decis, cu majoritatea voturilor exprimate, semnarea Actului de Unire a Basarabiei cu România. Pentru unire au votat 86 din cei 135 de deputaţi prezenţi la şedinţa Sfatului Ţării. Trei s-au pronunţat împotrivă, iar 36 s-au abţinut. Rezultatul votării a fost însoţit de aplauze şi strigăte: „Trăiască Unirea cu România!”.

Actul de Unire a fost semnat de preşedintele Sfatului Ţării, Ion Inculeţ, vicepreşedintele Pantelimon Halippa şi secretarul Ion Buzdugan. Proclamaţia Sfatului Ţării suna astfel: „Republica Democrată Moldovenească (Basarabia), în hotarele ei dintre Prut, Nistru, Dunăre, Marea Neagră şi vechile graniţe cu Austria, ruptă de Rusia acum o sută şi mai bine de ani din trupul vechii Moldove, în puterea dreptului istoric şi a dreptului de neam, pe baza principiului că noroadele singure să-şi hotărască soarta lor, de azi înainte şi pentru totdeauna se uneşte cu mama sa România”.

Pe 27 martie 2016 se împlinesc 98 de ani de la votul istoric al Sfatului Ţării de la Chişinău, vot care a consfinţit Unirea Basarabiei cu România. Într-o nouă ediţie Românii de lângă noi, echipa emisiunii aduce împreună românii din România cu românii de la Chişinău. Românii de lângă noi se transmite în direct joi, 24 martie, de la 10.00, la TVR 1 şi TVR+.

Într-un duplex Bucureşti-Chişinău, moderatorul Marian Voicu va sta de vorbă cu Gheorghe Cojocaru, directorul Institutului de Istorie al Academiei de Ştiinte Chişinău, prezent în studioul TVR de la Chişinău, precum şi cu istoricul Dorin Matei, preşedintele Fundaţiei Magazin Istoric şi cu Ion Bistreanu, primul ambasador al României la Chişinău, ambii aflaţi în studioul TVR de la Bucureşti.

Într-un material video, profesorul academician Dinu C. Giurescu ne vorbeşte despre Unirea Basarabiei cu România şi semnificaţia acestui moment istoric important.

Jurnalist: Melania Trifu

Producător: Cristina Ţilică

Marian Voicu şi invitaţii săi la emisiunea de joi ne vorbesc despre Românii de lângă noi. Românii care trăiesc în afara graniţelor ţării fac subiectul acestui program, în care sunt abordate teme sociale, de integrare în comunitatea din care fac parte, legate de discriminare şi abuzuri sau păstrarea tradiţiilor.

Emisiunile reunite sub genericul „Tot ce contează” pot fi urmărite de luni până vineri, de la ora 10.00, la TVR 1 şi online, pe TVR+, disponibil şi pe tabletă sau mobil. Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS şi Android.

12:30 Parlamentul României

Prezintă Radu Rădulescu

Producător Emilia Rădină

13:00 Oamenii şi legea (R)

Emisiune de educaţie juridică

Moderator av. Mihaela Olaru

Jurnalişti Tv: Raluca Amzăr, Ileana Gaiță

Producător Mihaela Grecu Grădinaru

(Reluare)
 
Serialul coreean „Floarea nopţii”, producţie 2024, se vede la TVR 1

Din 23 aprilie, urmărim aventurile frumoasei Jo Yeo-Hwa, o tânără văduvă care refuză să se conformeze tradiţiilor absurde ale vremii şi trăieşte ...

„M-am făcut actriță ca să scap de plictiseală”! Cerasela Iosifescu e invitata Marinei Constantinescu la „Nocturne”

Dezarmant de sinceră. Şi talentată. Şi rebelă. Actriţa Teatrului Nottara, Cerasela Iosifescu, vine la „Noctune”, pe TVR 1. Despre iubiri pe ...

„Dialog printre comploturi, cu misteriosul domn Virgil Măgureanu”. Joi, la „Dosar România” | VIDEO

Primul director al SRI face dezvăluiri într-un interviu acordat în exclusivitate jurnalistului TVR Răzvan Butaru pentru „Dosar România”. ...

 

#tvr1