Ce se întâmplă cu copiii atunci când părinţii aleg să divorţeze? Care este impactul psihologic, dar şi juridic asupra minorilor şi cum pot fi protejaţi cei mici de efectele despărţirii părinţilor? De ce de multe ori se ajunge la alienare parentală? Joi, 27 iunie, de la ora 13, am revăzut la TVR 1 o ediție ”Oamenii și legea” în care s-au discutat aceste subiecte.
Invitata Mihaelei OLARU în această ediție a fost Alina STOICA, avocat.
Atunci când părinţii decid să se separe sau să divorţeze, copiii sunt cei mai afectaţi. În lupta pentru custodie, uneori unul dintre părinţi duce în faţa copilului o campanie de denigrare a celuilalt. Prin gânduri, acţiuni, manifestări verbale sau non-verbale, copilului i se induc anumite idei, cu scopul de a-l face să creadă că părintele celălalt îi este duşman, că nu mai este iubit. În astfel de cazuri, specialiştii vorbesc despre alienare parentală.
Programul de vizitare a minorilor are ca scop stabilirea şi menţinerea relaţiilor personale dintre copil şi părintele cu care acesta nu locuieşte. Acest program este hotărât oficial de Istanţa de Judecată sau de către părinți, prin acord, în cadrul divorţului notarial. Este atât un drept al copilului, cât şi al părintelui. La stabilirea unui program de vizitare se ţine cont de vârsta şi nevoile minorului, dar şi de capacitatea părintelui în favoarea căruia se stabileşte programul de a răspunde acestor nevoi, fiind esenţial ca programul să se desfăşoare într-un mediu propice unei dezvoltări armonioase şi în siguranţă a acestuia.
Ediția s-a difuzat în premieră pe 8 aprilie 2024.
Ne puteti trimite comentarii, întrebări, sugestii şi propuneri de teme prin mesaj la numărul de WhatsApp 0728.754.133, precum şi la adresa de e-mail oameniisilegea@tvr.ro.
MODERATOR
- av. Mihaela OLARU
JURNALIST TV
- Raluca AMZĂR
REALIZATOR
- Ileana GAIŢĂ
PRODUCĂTOR
- Mihaela GRECU