Cât de amplu este consumul şi traficul de droguri în rândul tinerilor din România? Cât de uşor cad minorii în capcana curiozităţii şi a unui anturaj greşit? Ce se ascunde în spatele acestui fenomen care a devenit îngrijorător şi în România? Ce rol trebuie să joace familia, profesorii şi autorităţile statului pentru a-i proteja pe cei vulnerabili? La aceste întrebări am răspuns în ediţia de marţi, 28 mai, a emisiunii ,,Oamenii si legea”.
De la ora 13:00, invitatul Mihaelei OLARU a fost Cristian SÎRBU, avocat.
Potrivit statisticilor Agenţiei Naţionale Antidrog, adolescenţii români consumă mai puţine droguri ilegale decât media europeană, însă deţinem recordul cu privire la vârsta de la care încep să consume substanţe interzise: 13 ani. În cazul în care părinţii află că adolescentul lor consumă droguri, este indicat ca aceştia să ceară ajutorul specialiştilor. Intervenţia nu este facută doar de către psihologi, ci şi de către medici psihiatri sau de altă specializare, deoarece consumul de droguri afectează nu doar nivelul comportamental, ci si pe cel subiectiv-afectiv si bio-fiziologic.
Modificarea legislaţiei privind drogurile si etnobotanicele a vizat înăsprirea pedepselor pentru traficul naţional şi internaţional de droguri. Traficantul de droguri de mare risc primeşte pedeapsa cu executare. De asemenea, legiuitorul a avut în vedere şi creşterea pedepselor pentru operaţiuni cu „etnobotanice”. Dacă vorbim despre drogurile de risc ,precum cannabis sau LSD, cultivarea, oferirea, vânzarea, transportul, cumpărarea şi deţinerea sunt pedepsite cu închisoare de la 3 la 10 ani. În cazul drogurilor de mare risc, precum cocaina sau heroina, pedepsele ajung de la 5 la 15 ani.
Ne puteti trimite comentarii, întrebări, sugestii şi propuneri de teme prin mesaj la numarul de WhatsApp 0728.754.133 precum şi la adresa de e-mail oameniisilegea@tvr.ro.
MODERATOR
• av. Mihaela OLARU
JURNALIST TV
• Raluca AMZĂR
REALIZATOR
• Ileana GAIŢĂ
PRODUCĂTOR
• Mihaela GRECU