Cine poate adera la sistemul public de pensii? Care va fi valoarea pensiei mele și la ce vârstă mă pot retrage din activitate? Ce soluţii s-au adoptat până în prezent pentru asigurarea unor venituri adecvate şi echitabile pentru cei aproximativ cinci milioane de beneficiari ai sistemului public, corelate cu contribuţia acestora adusă în anii de activitate profesională? Detalii, în ediţia din 20 noiembrie a emisiunii ,,Oamenii şi legea".
De la ora 13:00, invitata Mihaelei OLARU este Daniela HOMEAG, avocat.
Dreptul la pensie se obţine după minim 15 ani de contribuţii, fără a fi luate în calcul perioadele necontributive asimilate, respective studiile universitare, stagiul militar, concediul medical, şomajul, deportarea, prizonieratul sau detenţia politică, iar pentru a beneficia de pensie anticipată, este necesar un stagiu complet de cotizare contributiv de 35 de ani. În lipsa stagiului minim de cotizare, pensionarea nu se poate realiza.
Pentru pensionarea anticipată, cu penalizare sau fară, trebuie îndeplinite condiția de vârstă și cea de existență a unui stagiu de cotizare stabilit prin legea pensiilor. Pensionarea la limită de vârstă se poate realiza numai la împlinirea vârstei standard de pensionare, 65 de ani bărbați și 63 de ani la femeile născute după 01.01.1967. Totodată, până în 2035 urmează să se egalizeze treapta vârsta de pensionare pentru femei şi bărbaţi, la 65 de ani.
Ne puteti trimite comentarii, întrebări, sugestii şi propuneri de teme prin mesaj la numarul de WhatsApp 0728.754.133, precum şi la adresa de e-mail oameniisilegea@tvr.ro.
Moderator av. Mihaela OLARU
Echipa redacțională Raluca AMZĂR, Liliana VĂDUVA
Producător Mihaela GRECU
Credit foto: Arhiva emisiunii „Oamenii şi legea” - Raluca AMZĂR