loader
Foto

Oana Dobrescu, voluntar la cantina Griviţa

Voluntar în campania Ştirilor TVR „Ajută România!”, jurnalista a gătit pentru aproape 600 de oameni nevoiaşi, alături de alte şapte femei.

 

Telejurnal

Sunt mii de oameni săraci şi bolnavi în Capitală care depind de hrana distribuită de Primarie în cele cinci cantine sociale. De trei ori pe săptămână, foamea îi aşază pe nevoiaşi la aceleaşi cozi imense. Pe unii, de 15-20 de ani. Pasionată de gătit, Oana Dobrescu, prezentatoarea Telejurnalului regional de la ora 6.00, la TVR 1, s-a oferit să le ajute pe bucătăresele de la cantina Griviţa. De la pupitrul ştirilor, Oana a plecat direct spre cantină...

„După o zi care a început la ora trei dimineaţa cu pregătirile pentru jurnal, am mers la cantina Griviţa. Am crezut că va fi obositor, dar emoţiile m-au copleşit. Oamenii de acolo mi-au dat putere şi m-au făcut un om mai bun. Le mulţumesc pentru lecţia de viață!”, începe Oana Dobrescu.

Vinerea, la cantina Griviţa vin peste 500 de oameni să mănânce hrană caldă. Gătesc pentru ei doar două bucătărese, ajutate de alte cinci femei. La ora 6.00 sunt la serviciu şi au la dispoziţie doar două ore şi jumătate pentru ca hrana a sute de oameni să fie gata la timp. Pentru ele, o mână de ajutor contează enorm. Dar asta ar însemna salarii în plus, pe care administraţia locală nu îşi permite să le plătească. Voluntarii ar putea suplini nevoia de personal.

„Nu mi-am imaginat că atât de multe persoane sunt asistate social şi am rămas impresionată de dăruirea celor două bucătărese şi a celor cinci ajutoare de nădejde care gătesc de trei ori pe săptămână pentru 600 de suflete necăjite. Pentru mine a fost o experienţă copleşitoare, însă pentru doamnele de acolo a fost o zi obişnuită. Ele fac asta de 15 ani şi sunt convinsă că au învăţat să ia ce este mai frumos de la viaţă şi nu se plâng, aşa cum facem mulţi dintre noi, din nimicuri”, continuă jurnalista TVR.

Impresionată de momentele trăite în preajma celor nevoiaşi, Oana mărturiseşte că această primă experienţă de voluntariat nu va fi, cu siguranţă, ultima, în ceea ce o priveşte: „Pe lângă efortul fizic şi căldura înnăbuşitoare din bucătărie, trebuie să fii un om cu adevărat puternic ca să rezişti problemelor şi suferinţelor celor din jur. M-am întristat, m-am revoltat şi m-am simţit neputincioasă! Aş fi vrut să-i ajut mai mult pe unii dintre ei. Sunt poveşti de viaţă care pot fi oricând subiect de roman sau scenariu de film, oameni care luptă incontinuu cu viaţa şi care, culmea, din puţinul lor îi ajuta şi pe ceilalţi. Recomand tuturor o astfel de experienţă. Dacă aveţi ocazia să ajutaţi pe cineva, nu staţi pe gânduri! E un sentiment înălţător să ştii că ai făcut ceva care contează cu adevărat. Eu cu siguranţă voi repeta experienţa!”, este convinsă Oana.

Telespectatorii TVR 1 au putut urmări luni seară, la Telejurnalul de la ora 20.00, reportajul realizat de jurnalista TVR. El poate fi văzut, la fel ca şi celelalte reportaje ale campaniei „Ajută România!”, online, pe http://stiri.tvr.ro/ajutaromania.html.

Despre campania „Ajută România!”

Atitudinea este prima calitate prin care se distinge un om care reuşeste de altul care eşuează. Dar, până a ajunge acolo, e nevoie de gesturi simple. Unul dintre ele este acela de a oferi. Din proprie iniţiativă, dezinteresat, irevocabil şi sincer. Prin reportaje, dezbateri, opinii şi perseverenţă în susţinerea unei cauze, jurnaliştii Ştirilor TVR au demarat campania „Ajută România!”, prin care îşi propun să arate românilor că pot fi generoşi cu timpul, priceperea, experienţa şi inteligenţa lor.

Până în prezent, Mihai Constantin, Ligia Munteanu, Mihai Rădulescu, Mirela Nagâţ, Alina Stancu, Lucian Pîrvoiu, Teodora Popa, Adrian Bucur, Mircea Radu şi Dorina Florea au fost şi ei voluntari, ajutând câţiva tineri proveniţi din centre de plasament să-şi găsească locuinţe confortabile şi primitoare, împărţind alimente sinistraţilor din satele afectate de inundaţii, îndrumând artiştii la Festivalul George Enescu, ajutând medicii de pe Salvare sau mamele sociale de la SOS Satele Copiilor, restaurând o şcoală, căutând copiii dispăruţi sau convingând oamenii să adopte maidanezi. Rând pe rând, prezentatorii TVR se implică personal în activităţi de voluntariat. Ei vor să se înscrie, astfel, printre cei care au înţeles că schimbarea pleacă de la fiecare dintre noi.

 

Pentru mai multe detalii despre campania „Ajută România!” accesaţi www.stiriletvr.ro, secţiunea „Campanie”.

Foto: Mihael Preda

2:45 Ora regelui (R)

Producător Lidia Voicu

(Reluare)

3:35 Vis sau realitate? (R)

Prezintă Sebastian Felix Topescu

Regizor Iulia Stoian
Producător tv Mihai Răzuş

(Reluare)
 
„Evadare în lumea filmului”, duminică, la „Miturile comunismului”, pe TVR 1

Irina Luca și invitații ei vorbesc despre, probabil, cea mai mare afacere a Securităţii în anii ’80: fenomenul casetelor video. Duminică, 28 ...

De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Luni, la „Români universali”: omul apelor deschise, Avram Iancu

Pe 29 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu bibliotecarul din Petroșani care deține recordul național la înot de anduranță. Un episod în ...

 

#tvr1