loader
Foto

„Operațiunea Autonomous” – sub lupă, la „Omul și timpul”

Misiunea specială a serviciilor secrete britanice pe teritoriul țării noastre la începutul anilor ‘40 în al treilea episod din „Omul și timpul”, difuzat pe 7 martie , de la 16.30, la TVR 1.    

 

Rafael Udriște
Omul şi timpul

În preajma celui de-al Doilea Război Mondial, principalele puteri europene se arătau preocupate de România. Poziția geografică și geostrategică, precum și terenurile petrolifere pe care le deținea făceau din România un partener important în războiul care bătea la ușă. În acest context internațional tulbure, în care se încheiau și se destrămau alianțe, România s-a trezit prinsă în mijlocul unor jocuri periculoase care îi amenințau integritatea și independența. Despre „Operațiunea Autonomous” vorbește cel de-al treilea episod al emisiunii „Omul și timpul” de la TVR 1, difuzat în premieră pe 7 martie, de la ora 16.30.

(w882)

În contextul amintit, Germania, Marea Britanie, Franța și URSS au încercat fiecare, pe rând, să atragă România în sferele lor de influență sau să împiedice alianțe de tot felul. În ciuda acestor frământări, România s-a alăturat Germaniei. După ce această alianță a fost parafată, dincolo de demersurile oficiale, Marea Britanie, URSS și Franța, până la un moment dat, au încercat prin toate mijloacele să o destrame. S-au acordat ajutoare bănești substanțiale, s-au înființat ziare, s-au creat rețele ample de agenți, planuri minuțioase de sabotaj. Eroii principali ai acestui război subteran care se petrecea în Bucureștii anilor 1938 – 1942 erau jurnaliști străini, corespondenți ai marilor jurnale europene, profesori universitari, angajați ai institutelor culturale, ingineri petroliști, guvernante și actrițe de cabaret, dar și români care nu au acceptat niciodată o apropiere de Hitler și cel de al III-lea Reich.

(w882)

Duminică, la „Omul și timpul”, descoperim detalii despre un episod mai puțin cunoscut al intervenției serviciilor secrete britanice pe teritoriul României. O misiune a Serviciilor Executive Speciale, pe scurt SOE, pentru România, care avea ca scop găsirea unor soluții pentru încheierea unui armistițiu și, implicit, pentru scurtarea războiului. Astfel, Alfred de Chastelain, Ivor Porter și Silviu Mețianu, toți buni cunoscători ai realităților românești, aveau de pus în aplicare „Operațiunea Autonomous”.

În ce consta secreta misiune și cum s-a desfășurat ea aflăm în cea de-a treia ediție a seriei „Omul și timpul”, difuzată la TVR 1 duminică, 7 martie, de la ora 16.30.

***

Situații excepționale, mai puțin cunoscute, din istoria recentă a țării noastre, sunt cercetate și dezvăluite în noua emisiune-document a Televiziunii Române. Structurată sub forma unei serii de cinci episoade ce poartă semnătura realizatorilor Ruxandra Țuchel și Rafael Udriște, „Omul și timpul” ne introduce în intrigile demne de filme hollywoodiene ale politicii românești, interne și internaționale, din perioada interbelică și anii comunismului. Din 21 februarie, în fiecare duminică, de la ora 16.30, TVR 1 difuzează seria „Omul și timpul”.

(w882)

Cele cinci ediții ale emisiunii pun în dezbatere subiecte precum țesătura de uneltiri din jurul lui George Enescu (ediţia a fost difuzată pe 21 februarie), așa cum iese la iveală din dosarele Securității statului comunist, încercările succesive și rivale ale Germaniei naziste și ale Aliaților de a influența politic și economic România la finalul anilor ‘30, legăturile lui Carlos Șacalul cu regimul Ceaușescu (difuzată de TVR 1 pe 28 februarie), povestea tezaurului polonez care, în 1939, după invazia nazistă a Poloniei, a reușit să fie salvat cu ajutorul regatului României, încă neutru la acel moment. Înregistrările edițiilor difuzate deja sunt disponibile pe canalul oficial de Youtube al TVR.

 

 

20:55 Meteo

21:00 Câştigă România!

* Prezintă Virgil Ianţu

Virgil Ianţu şi echipa sa continuă să aducă în faţa telespectatorilor oameni deștepți și bine pregătiți, români excepționali din toate categoriile sociale,

care şi-au croit destinul prin forța educației.

Şi, pentru că suntem în anul Jocurilor Olimpice, în fiecare ediţie a acestui sezon, întrebarea „Câștigă România!” va fi despre sportivii români şi performanțe olimpice remarcabile.

Producători: Diana Pascal, Vanda Liche

Quiz manager Cătălina Filip

 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Luni, la „Români universali”: omul apelor deschise, Avram Iancu

Pe 29 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu bibliotecarul din Petroșani care deține recordul național la înot de anduranță. Un episod în ...

Un film românesc la Moscova - posibil măr al discordiei, Alaska de la ruși la americani, subminarea încrederii românilor în armată, ameninţări cu ...

 

#tvr1