loader

Ora Regelui - ediţie dedicată Reginei-Mamă Elena

Sâmbătă, 12 octombrie, de la ora 18.00, la TVR 1, urmărim o ediţie dedicată personalităţii Reginei-Mamă Elena, invitat în studio fiind jurnalistul Ion M. Ioniţă.

 

Ora Regelui

După 37 ani de la moartea sa și 71 de ani de când a luat calea exilului pentru ultima oară, Regina-Mamă Elena se întoarce acasă. Vineri, 18 octombrie 2019, mama Regelui Mihai se întoarce spre odihna veşnică, alături de fiul său, în Necropola Regală de la Curtea de Argeş, în ţara care a adoptat-o şi căreia i-a rămas fidelă.

Pentru a marca această pagină de istorie, în 12 octombrie, emisiunea Ora Regelui a pregătit o ediţie dedicată personalităţii Reginei-Mamă Elena, invitat în studio fiind jurnalistul Ion M. Ioniţă.

(w500)

”Regina Elena a României s-a născut într-una dintre cele mai ilustre familii din istorie, în străvechea dinastie a Danemarcei, care ajunsese să domnească și în Grecia. Era descendentă directă a Reginei Victoria a Marii Britanii și a mai multor regi ai Prusiei și împărați ai Germaniei. Lucru încă și mai rar, Elena a întrunit calități greu de întîlnit laolaltă: a fost, în diferite etape ale vieții ei, fiică de rege, soră de rege, noră de rege, soție de viitor rege și mamă de rege. Dar acest rar privilegiu a fost, poate, si povara destinului Elenei. Pentru că aproape orice referire la ea, orice caracterizare și orice judecată se raportează mai întîi la regii în preajma cărora a trăit, iar viața Elenei, trasăturile ei de caracter, trăirile ei, bucuriile și suferințele, credințele și speranțele ei rămîn aproape întotdeauna în umbră, în plan secund. Însăți titulatura cea mai cunoscută a ei o plasează acolo. Ea nu este Regina, ci Regina-mamă. A fost iubită de români, dar nu a fost cu adevărat cunoscută.” - Filip – Lucian Iorga

”Regina Elena a fost mai mult decît Regina-mamă, un adevărat simbol al puterii, al forței de a fi demn și de a crede pînă la capăt că valoarea omului este dată de bunătatea sa și de respectul față de viață. Povestea Elenei este despre iertare, noblețe și curaj, este povestea Reginei-mamă, Regina suferinței și a speranței.” - Adrian Cioroianu

Regina Elena a închis ochii la Lausanne, în ziua de 29 noiembrie 1982, timp în care România se afla sub dictatura comunistă. Ea a fost înmormântată la cimitirul Boix-de-Vaud din Lausanne.

Principesă a Greciei şi Danemarcei, Elena a fost silită să plece de două ori din ţara natală, Grecia, şi de alte două ori din ţara de adopţie, România. A fost sprijinul fiului său şi inspiraţia nepoatelor sale. A trăit în anii tumultoşi ai istoriei Europei în care regimurile politice erau răsturnate şi familiile domnitoare reuşeau cu greu să se reaşeze.

Cu o profundă compasiune pentru suferinţa semenilor, Regina Elena îşi are numele înscris în Grădina Drepţilor de la Yad Vashem, ca “Dreaptă între popoare”.

Ediţia este programată şi la TVR Moldova – sâmbătă, 12 octombrie 2019, de la ora 14.30.

Producător: Lidia Voicu
Realizator: Bogdan Şerban-Iancu
Sursa foto: https://casa-regala.blogspot.com

11:00 Dosar România

*Dezbatere: Securitatea la români.

Producător Răzvan Butaru

(Reluare)

13:00 Ora regelui

Tradus de cercetătorul Georgeta Filitti, membru de onoare al Academiei Române, și având notele scrise de istoricul Tudor Vișan-Miu, volumul ”Însemnări zilnice. 1932” este o adevărată comoară pentru cei interesați de istoria țării. Cartea-mărturie, scrisă sârguincios de Regina Maria a României, este una dintre cele mai interesante din această serie, tumultosul an 1932 fiind redat din perspectivă personală.

Proiectul de cercetare “Istorii deturnate-destine rescrise. Patrimoniul construit din București sub regimul comunist” a fost realizat de Muzeul Naţional Cotroceni, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc și studenți la istorie și la arhitectură. Destinele a șapte personalități ale politicii și culturii interbelice, supuse represiunii comuniste au fost aduse în fața publicului, prin poveștile locuințelor și ale proprietarilor lor, conturate pe fondul unei Românii profund marcate de comunism.

Custodele Coroanei române a acordat Înaltul Patronaj Federației de Canotaj. În cadrul ceremoniei de la Castelul Peleș, Majestatea Sa Margareta a conferit învestituri regale unor personalități române din țară, dar și Germania și Elveția.

Prezintă Bogdan Șerban-Iancu

Producător Lidia Voicu

 
Vizită regală în Irlanda

Vizită regală în Irlanda

publicat: sâmbătă, 12 iulie 2025

Sâmbătă, 19 iulie, la „Ora Regelui”, vom călători, împreună cu Familia Regală, în Irlanda.  Vom afla ce îi atrage pe mulți români la capătul de ...

Concertul de Gală de la Opera Garnier din Paris se vede la TVR 1

Filarmonica din Viena, sub bagheta lui Yannick Nézet-Séguin, a concertat la Opera Garnier din Paris, celebrând cea de-a 150-a aniversare a ...

„Hai, române, joacă bine!”, ne îndeamnă maramureșeanca Paula Seling. Ansamblul Folcloric „Transilvania”, aniversat la TVR 1

Iuliana Tudor ne aşteaptă, duminică seară, la un concert extraordinar al Ansamblului Folcloric Naţional „Transilvania”, la împlinirea a 66 de ani ...

 

#tvr1