Sâmbătă, 19 iunie 2021, de la ora 17.00, la TVR Internațional, a fost difuzată o nouă ediție "Ora Regelui". Emisiunea este difuzată vineri, 25 iunie, ora 11.00, la TVR MOLDOVA.
* La împlinirea a 100 de ani de la Reforma Agrară a României moderne, act inițiat, promulgat și tradus în faptă de către Regele Ferdinand I Întregitorul, Muzeul Național Cotroceni a organizat o expoziție comemorativă în sălile medievale ale palatului.
* Povestea Jockey Clubului Român începe tot în acel timp regal în care România reușise să se reformeze și chiar să rivalizeze, în multe privințe, cu unele dintre cele mai puternice state din Europa. Și aceasta, nu doar din punctul de vedere agrar, industrial, urbanistic ori al infrastructurii, ci și din cel al conturării unei noi și moderne elite socio-culturale.
* Modele de cultură, de civilizație, de convivialitate care transcend epoca în care au fost create. Ele au șansa să reziste vremurilor și se perpetuează prin oamenii care adoptă creativ tiparele vizionare ale personalităților din epoca regală românească. Două dintre exemple - Adrian Oianu, designer vestimentar, și Iulia Victoria Neagoe, creatoare de parfumuri.
“Ora Regelui” îi este dedicată istoriei regalității românești, nu doar la timpul trecut, cât mai ales prezentului ei continuu. Prima filă a cronicii din această săptămână consemnează împlinirea a 100 de ani de la Reforma Agrară a României moderne, un act - generic vorbind - inițiat, promulgat și tradus în faptă de către Regele Ferdinand I Întregitorul. Muzeul Național Cotroceni a organizat o expoziție comemorativă în sălile medievale ale palatului, un loc simbolic pentru acest jubileu, dacă ne gândim că a fost prima și cea mai iubită reședință a Regelui și a Reginei României reîntregite.
Vom face apoi încă o incursiune în timp, în acel timp regal în care România reușise să se reformeze, să recupereze timpul pierdut din evoluția, din ce în ce mai rapidă, a lumii, și chiar să rivalizeze, în multe privințe, cu unele dintre cele mai puternice state, cel puțin din Europa. Și aceasta, nu doar din punctul de vedere agrar, industrial, urbanistic ori al infrastructurii, ci și din cel al conturării unei noi și moderne elite socio-culturale, cu toate instituțiile și organizațiile specifice ei.
Vom încerca să spunem, măcar “în goana calului”, povestea Jockey Clubului Român, alături de câțiva dintre membrii lui marcanți de astăzi:
- Dumitru Lecca, președintele Senatului Partidului Național-Liberal, descendent al unei vechi familii boierești, dintre cele care au scris, politic, diplomatic și cultural, istoria României;
- Răsvan Cernat, vicepreședinte al Jockey Clubului Român, fost dirijor al multor orchestre filarmonice din țară și director al teatrelor de operă și balet din București și din Constanța, și domnia sa “de viță veche”, ale cărei rădăcini coboară până în vremea lui Ștefan cel Mare și Sfânt;
- Tudor Roșca, specialist în IT, antreprenoriat și management, cel mai tânăr vicepreședinte al Jockey Clubului Român.
Modele de cultură, de civilizație, de convivialitate, de bună purtare, de bun simț, de bun gust, de omenie. Forme care transcend epoca în care au fost create.
Modele de urmat, mai ales în prezentul nostru negativist, dizarmonic și destructivist.
Din fericire, există încă oameni care adoptă creativ tiparele vizionare ale uneia sau ale mai multor personalități din epoca regală românească. Două dintre exemple - Adrian Oianu, designer identitar vestimentar, și Iulia Victoria Neagoe, creatoare de parfumuri. Modelul lor se regăsește, poate, cel mai bine în cuvintele-testament ale Reginei Maria a României: “Când îţi vei aminti de mine, Poporul meu, gândeşte-te ca la una care a îndrăgit viaţa şi frumuseţea... Dacă toate cele frumoase iţi vor aminti de mine atunci voi fi îndeplin răsplătită de dragostea ce ţi-am dăruit-o, fiindcă frumosul mi-a fost un crez.”
În vremurile tulburi pe care le trăim, ”Ora Regelui” vine cu un dram de bucurie, de lumină și de liniște, dar mai ales cu credința în puterea de a învinge, așa cum au avut-o cei care au făcut, au trăit și au iubit România cea Mare.
Montaj: Nicolaie Cernat / Prezintă: Camelia Csiki
Redactor: Adelina Dumitrescu / Producător: Lidia Voicu
Realizator: Cristina Ionescu
* * *
TVR 1 – sâmbătă, 19 iunie 2021, ora 14.30
TVR Internațional – sâmbătă, 19 iunie 2021, ora 17.00
TVR Moldova – vineri, 25 iunie, ora 11.00