loader

Orașul Jerash și desfășurarea Sfântului și Marelui Sinod Ortodox

Întâistătătorii de Biserici Ortodoxe au hotărât ca Sfântul şi Marele Sinod să aibă loc la Academia din Creta, în perioada 16 - 27 iunie. Duminică, 29 mai, „Universul credinței” a venit cu detalii despre acest eveniment, de la ora 8.10, la TVR 1 și TVR+.

 

Universul credinţei

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Sfântul şi Marele Sinod are loc în Creta. În Duminica Rusaliilor (19 iunie), Întâistătătorii Bisericilor Ortodoxe vor coliturghisi la Biserica Sfântul Mina din Iraklion, pentru a oferi lumii o mărturie a unităţii şi fraternităţii Ortodoxiei universale.

Diaspora ortodoxă; modul de acordare şi proclamare a autonomiei unei Biserici locale; importanţa postului şi respectarea lui; relaţiile Bisericii Ortodoxe cu restul lumii creştine - sunt temele întrunirii din acest an.

(w882) Sf sinod

Dorim ca acest Sinod Panortodox să fie începutul unor sinoade panortodoxe care se vor întruni odată la 5, 7 sau 10 ani pentru a discuta şi alte teme, teme noi legate de probleme pastorale şi sociale care au apărut ca de pildă problema secularizării, problema familiei, problema migraţiei, problema crizei economice care necesită solidaritate, consultare, cooperare, într-ajutorare mai intensă”, a subliniat Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române - Preafericitul Daniel.

Despre călătoria în Grecia şi despre Sfântul şi Marele Sinod al Bisericilor Ortodoxe, am vorbit cu IPS Seraphim, Mitropolit grec de Pireu, dar și cu jurnalistul Andrei Silviu Vlădăreanu.

***

În ediția din această duminică, echipa emisiunii ne-a prezentat și un documentar, realizat de Paula Tăbîrcă, despre anticul oraș roman Jerash, din Iordania.

Este considerat unul dintre cele mai importante și mai bine conservate orașe romane, fiind al doilea cel mai popular obiectiv turistic din Iordania. Conform studiilor arheologice s-a ajuns la concluzia că orașul a fost locuit din epoca bronzului ( 3200 î.Hr. - 1200 î.Hr.).

(w882) orasss

Situl orașului roman cuprinde: Coloana Corinthium, Arcul lui Hadrian, Hipodromul, unde se țin zilnic spectacole cu gladiatori, Templul lui Zeus și Artemis, Forumul oval, înconjurat de colonade, Teatrul de Sud,  Teatrul de Nord (Odeon) și două băi. În vestul zidurilor orașului antic s-a dezvoltat zona nouă care cuprinde o populație de circa 32 de mii de locuitori.

***

Prezintă Corneliu Matache

Jurnaliști: Paula Tăbîrcă, Lucia Toader, Corneliu Matache, Victor Dochia, Ciprian Dumea, Rafael Udrişte, Radu Găină

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

9:30 M.A.I. aproape de tine

O emisiune pentru siguranța ta şi a celor dragi! Află care sunt situațiile care te pot pune în pericol şi cum să eviți să devii o victima a infractorilor!

Tot alături de noi, vei cunoaṣte o parte din munca, viața şi pasiunile oamenilor în uniformă din Ministerul Afacerilor Interne, sau cum poți să devii unul dintre ei!

10:00 Devreme, despre vreme

* Prezentator Dana Iancu

* Emisiunea „Devreme, despre vreme” este destinată completării cunoştinţelor publicului telespectator cu informaţii de bază şi la zi despre vreme şi conexiunile acesteia cu societatea şi mediul înconjurător.

Vremea nu mai este demult un subiect-clişeu de conversaţie la o cană de ceai. Viaţa noastră de zi cu zi este din ce în ce mai afectată de schimbările condiţiilor meteo, adeseori bruşte şi neaşteptate. Astfel că acestea au devenit o temă frecventă de discuţie în mass-media şi, în egală măsură, între oameni.

În plus, noţiunile de vreme şi climă sunt confundate încă, deşi există diferite programe de televiziune în care se vorbeşte frecvent despre acestea. De aceea, nicio ocazie suplimentară de informare nu este inutilă.

Este esenţial să aflăm date corecte şi din cât mai multe surse, chiar cu abordări diferite, şi să înţelegem fenomenele, pentru a fi pregătiţi în fiecare zi, pentru orice situaţie. Producător şi realizator Cristina Dănilă

Premiera

 
Slalomul printre proverbe şi greşeli gramaticale continuă la „Care pe care”

Ruxandra Gheorghe-Negrea ne propune noi confruntări lingvistice la „Care pe care”, sâmbătă şi duminică, 10-11 mai, de la ora 16.00, la TVR 1.

Cine moștenește averea după un deces?

Cine moștenește averea după un deces?

publicat: joi, 08 mai 2025

Cine are dreptul la moștenire și cum se împart bunurile comune? Ce este rezerva succesorală și care sunt moștenitorii rezervatari? Când începe ...

Echilibru între educație, tradiție și identitate în comunitatea romă din Ștefănești - Botoșani | VIDEO

În contextul eforturilor de integrare socială și promovare a egalității de șanse, educația joacă un rol fundamental în dezvoltarea copiilor ...

 

#tvr1