loader
Foto

Galerie foto

Orașul Jerash și desfășurarea Sfântului și Marelui Sinod Ortodox

Întâistătătorii de Biserici Ortodoxe au hotărât ca Sfântul şi Marele Sinod să aibă loc la Academia din Creta, în perioada 16 - 27 iunie. Duminică, 29 mai, „Universul credinței” a venit cu detalii despre acest eveniment, de la ora 8.10, la TVR 1 și TVR+.

 

Universul credinţei

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Sfântul şi Marele Sinod are loc în Creta. În Duminica Rusaliilor (19 iunie), Întâistătătorii Bisericilor Ortodoxe vor coliturghisi la Biserica Sfântul Mina din Iraklion, pentru a oferi lumii o mărturie a unităţii şi fraternităţii Ortodoxiei universale.

Diaspora ortodoxă; modul de acordare şi proclamare a autonomiei unei Biserici locale; importanţa postului şi respectarea lui; relaţiile Bisericii Ortodoxe cu restul lumii creştine - sunt temele întrunirii din acest an.

(w882) Sf sinod

Dorim ca acest Sinod Panortodox să fie începutul unor sinoade panortodoxe care se vor întruni odată la 5, 7 sau 10 ani pentru a discuta şi alte teme, teme noi legate de probleme pastorale şi sociale care au apărut ca de pildă problema secularizării, problema familiei, problema migraţiei, problema crizei economice care necesită solidaritate, consultare, cooperare, într-ajutorare mai intensă”, a subliniat Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române - Preafericitul Daniel.

Despre călătoria în Grecia şi despre Sfântul şi Marele Sinod al Bisericilor Ortodoxe, am vorbit cu IPS Seraphim, Mitropolit grec de Pireu, dar și cu jurnalistul Andrei Silviu Vlădăreanu.

***

În ediția din această duminică, echipa emisiunii ne-a prezentat și un documentar, realizat de Paula Tăbîrcă, despre anticul oraș roman Jerash, din Iordania.

Este considerat unul dintre cele mai importante și mai bine conservate orașe romane, fiind al doilea cel mai popular obiectiv turistic din Iordania. Conform studiilor arheologice s-a ajuns la concluzia că orașul a fost locuit din epoca bronzului ( 3200 î.Hr. - 1200 î.Hr.).

(w882) orasss

Situl orașului roman cuprinde: Coloana Corinthium, Arcul lui Hadrian, Hipodromul, unde se țin zilnic spectacole cu gladiatori, Templul lui Zeus și Artemis, Forumul oval, înconjurat de colonade, Teatrul de Sud,  Teatrul de Nord (Odeon) și două băi. În vestul zidurilor orașului antic s-a dezvoltat zona nouă care cuprinde o populație de circa 32 de mii de locuitori.

***

Prezintă Corneliu Matache

Jurnaliști: Paula Tăbîrcă, Lucia Toader, Corneliu Matache, Victor Dochia, Ciprian Dumea, Rafael Udrişte, Radu Găină

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

10:00 Exclusiv în România (R)

/

Prezentator Cristian Tabără

Producători: Cristina Magearu, Marin Găbudean

(Reluare)

11:00 Câştigă România! (R)

Prezintă Virgil Ianţu

Producători: Diana Pascal, Vanda Liche

Quiz manager Cătălina Filip

(Reluare)
 
Ce este „Dincolo de aurul Apusenilor”? Răspunsuri, în primul episod din noul sezon „Dosar România”, la TVR 1 | VIDEO

Documentarul de investigaţie semnat de jurnalistul TVR Gabriel Geamănu a deschis o nouă serie a emisiunii de reportaje, documentare şi anchete ...

Duminică, 31 martie, ora 19.00, vă invităm să urmăriți, la TVR 1, o nouă ediție a emisiunii "Breaking Fake News" despre situația mercenarilor ...

Sezonul 14 al „Anchetelor comisarului Antonescu” continuă seria ediţiilor ce reconstituie cazuri de omor

Fără păcăleală! Colonelul în retragere Dan Antonescu revine la TVR 1 pe 1 aprilie, cu noi cazuri rezolvate de infracţiuni grave. Ediţiile noului ...

 

#tvr1