loader
Foto

Orașul Regelui Carol I, Düsseldorf

Realizatorul Sandrino Gavriloaia și directorul de imagine Doru Iacovescu aduc, la „Ora Regelui”, o poveste despre cultură, artă și istorie. Timp de câteva zile, oaspeți din țară și invitați din Germania au marcat cei 110 ani de la moartea Regelui Carol I, în muzee și instituții din Dusseldorf. Vedem imagini şi aflăm mai multe sâmbătă, 14 decembrie, de la ora 13.00, la TVR 1.

 

Ora Regelui

Asociația culturală germano-română Atheneum a organizat la Düsseldorf, capitala Landului Renania de Nord-Westfalia, comemorarea Regelui Carol I, suveranul care a plecat din acest oraș de pe Rin ca Principe al familiei Hohenzollern-Sigmaringen spre a deveni domnitorul și, ulterior, primul rege al României.

(w500) ASR Elena,

(w882) ASR Elena,

Timp de câteva zile, oaspeți din țară și invitați din Germania au marcat cei 110 ani de la moartea Regelui Carol I, la muzee și instituții locale. Evenimentul a fost onorat de Familia Regală a României, prin prezența Principesei Elena, sora Custodelui Coroanei române.

(w500) Galeria de

Alteța Sa Regală a vizitat orașele Essen și Düsseldorf, primăriile acestor centre urbane organizând primiri oficiale. A fost cea de-a optsprezecea vizită regală română efectuată în ultimele două decenii, în Republica Federală Germania.

(w882) Blazon, cr

(w882) Muzeu, cre

La Palatul Jägerhof, fosta reședință din Düsseldorf a familiei Principelui Karl-Anton von Hohenzollern-Sigmaringen, guvernator al Provinciei Renania și tată al primului nostru rege, a fost rememorată personalitatea lui Carol I, printr-o întrunire de gală, care a inclus discursuri comemorative (pentru a marca trecerea în neființă a lui Carol I), evocări istorice, conferințe ilustrate, precum și un concert de pian.

(w882) Schloss Be

Narcis Dorin Ion, managerul Muzeului Național Peleș, a susținut prelegerea „Carol I – Ctitor al României moderne”, iar Mircea Hortopan, director de patrimoniu al aceluiași muzeu, a prezentat comorile de artă ale Castelului Peleș. Alături de cei doi istorici, atașatul cultural și ministru-consilier Iulian Costache, reprezentând Ambasada României la Berlin, a conferențiat despre importanța influenței franceze și germane în modelarea și făurirea României moderne. Un recital la pian a fost susținut de tânărul muzician Henry Fritsche.

Printre temele cel mai des abordate în proiectele Asociației Atheneum se numără cele legate de Familia Regală a României. Programele, dezvoltate atât în țară, cât și în Germania, pun în valoare existența și perpetuarea conexiunilor germano-române. Iar o mai bună cunoaștere a românilor și germanilor angrenați în această harnică asociație culturală din Düsseldorf este binevenită.

(w882) Palatul Ja

Realizatorul Sandrino Gavriloaia și directorul de imagine Doru Iacovescu aduc, la „Ora Regelui”, o poveste despre cultură, artă și istorie, dar și despre pasiunea care îi unește pe cercetătorii din ambele țări și publicul al cărui interes e în permanentă creștere. Însuflețiți de mândria de a face parte dintr-o națiune importantă a continentului, românii din Asociația culturală Atheneum depun eforturi onorante, de diplomație culturală, prin care își fac țara cunoscută, chiar dacă destinul lor a fost să trăiască departe de ea. Ce exemplu de patriotism!

Urmărim ediţia „Ora Regelui” la TVR după următorul program:

TVR 1 – sâmbătă, 14 decembrie 2024, ora 13.00

TVR Internațional –  sâmbătă, 14 decembrie 2024, ora 15.00

TVR Moldova – joi, 19 decembrie 2024, ora 16.00.

Imaginea: Doru Iacovescu

Montajul: Nicolaie Cernat

Producător: Lidia Voicu

Realizator: Sandrino Gavriloaia

credit foto: Sandrino Gavriloaia; romaniaregala.ro

2:00 Care pe care (R)

*Prezentator Ruxandra Gheorghe Negrea

Regia artistică Dan Manoliu

Format Marius Toder (Media Factory)

Producător Elena Stirbescu

(Reluare)

2:45 Profesioniştii... cu Eugenia Vodă (R)

...cu Eugenia Vodă Talk-show cultural

Emisiune de Eugenia Vodă

(Reluare)
 
Filmul eveniment al anului, în premieră absolută pe micile ecrane la TVR 1!

Televiziunea Română oferă telespectatorilor un cadou cinematografic unic în luna decembrie: "Anul nou care n-a fost", un film regizat, scris și ...

Ediţie specială „Copiii spun”, de Crăciun, la TVR 1

Pe 26 decembrie, ne bucurăm alături de copii de tot ce înseamnă Crăciunul. Cu poezii, turtă dulce, dar şi cu momente memorabile ale acestui sezon ...

Sărbătoarea începe cu „Poveste de Crăciun”, un spectacol al Operei Comice pentru Copii

Colinde, balet, poezie, decoruri grandioase şi, mai ales, artişti îndrăgiţi ai scenei româneşti sunt ingredientele poveştii pe care cei mici, dar ...

 

#tvr1