loader
Foto

Galerie foto

Ouă de crocodil, cobră, struţ sau emu, într-un muzeu „Exclusiv în România”

Muzeul Oului din Vama găzduieşte peste 11.000 de exponate din întreaga lume. Le-am admirat alături de Cristi Tabără şi echipa sa, pe 12 decembrie, de la ora 17.00, la TVR 1, când l-am cunoscut şi pe bădiţa Traian, Tezaur Uman Viu.

 

Cristian Tabără
Exclusiv în România

Frumoasa Bucovina ne-a găzduit şi în această duminică de mijloc de decembrie, pentru a ne descoperi un nou unicat: Muzeul Oului de la Vama. Întemeiat în urmă cu 27 de ani de profesoara Letiţia Orşivschi, muzeul este cu adevărat impresionant. Cu o suprafaţă de 800 metri pătraţi, muzeul reuneşte peste 11.000 de exponate, provenind atât din Bucovina, cât şi de pe toate meridianele lumii.

Dintre acestea, aproximativ 3500 de ouă de diverse dimensiuni, lucrate în tehnici şi stiluri diferite, provin din 82 de ţări de pe toate cele 5 continente.

Le putem admira într-o ediţie „Exclusiv în România” plină de culoare, duminică, 12 decembrie, de la ora 17.00, la TVR 1.

(w882) oua

(w882) bucovina

Nu mai puţin de 45 de vitrine, distribuite în trei încăperi, sunt amenajate pentru expunerea preţioaselor obiecte. Pentru ghidarea vizitatorilor, muzeul este structurat pe mai multe secţiuni.

(w882) muzeu

Ouă perforate din Cehia, ouă pictate şi ouă „potcovite” din Ungaria, ouă realizate în tehnici textile, din Luxemburg şi Malta, ouă „zgâriate” din Germania, ouă de lemn din Rusia, ouă din lavă vulcanică din Turcia, ouă realizate în tehnica emailului din Caşmirul indian şi pakistanez – sunt doar câteva dintre exponatele ce pot fi admirate la Muzeul Oului.

Tot acolo, găsim un ou de emu din Australia, cu o vechime de peste 120 de ani, realizat de un aborigen în tehnica zgârierii, un ou eclozat de crocodil, provenit de pe valea Nilului, pictat de un nubian, cu motive zoomorfe, un ou de struţ transformat într-o capelă, care are pardoseala, tavanul şi vitraliile pictate manual.

(w882) ou strut c

(w882) ou mare

Ne continuăm călătoria prin Bucovina, alături de Cristi Tabără şi echipa sa, astfel că de la Vama ajungem în Frătăuţii Noi, pentru a-l cunoaşte pe Traian Davidean, maestru cojocar. Ajuns la venerabila vârstă de 97 de ani, bădiţa Traian a primit în anul 2015 titlul de Tezaur Uman Viu UNESCO pentru păstrarea tradiţiilor.

Recunoscut în ţară şi străinătate pentru faimoasele bundiţe brodate, Traian Davidean ne primeşte în casa lui, pentru a ne arăta câteva dintre creaţiile sale, dar şi pentru a ne împărtăşi filosofia sa de viaţă. Ne bucurăm cu toţii de învăţăturile sale pe 12 decembrie, de la ora 17.00, la „Exclusiv în România”.

(w882) cojoace

(w882) badita tra

Producători: Cristina Madgearu, Marin Găbudean

16:50 Prinţesa Ja-Myung

(PRINCESS JA-MYUNG-Coreea de Sud, 2009)

Episodul 16

Regia Lee Myung-woo

Cu: Jung Ryeo-won, Park Min-young, Jung Kyung-ho

* Dramă istorică. Povestea, inspirată de o veche legendă populară coreeană, a două surori vitrege care au marcat existenţa regatului Nakrang, în urmă cu aproape 2.000 de ani. Prinţesele Ja-myung şi Ra-hee s-au născut în aceeaşi zi, din acelaşi tată, dar din mame diferite. Un oracol avertizează că una dintre ele va deveni salvatoarea naţiunii, iar cealaltă va duce la distrugerea ei. Pentru a evita această nenorocire, se hotărăşte uciderea celor două prinţese. Dar folosindu-se de puterea ei, Wang Ja-shil, cea de-a doua soţie a regelui, reuşeşte s-o salveze pe fiica ei Ra-hee şi încearcă s-o asasineze pe Ja-myung. Aceasta scapă însă în mod miraculos, fiind găsită şi crescută de o trupă de circ. Peste ani, descoperindu-şi adevărata identitate, Ja-myung se întoarce în Nakrang şi îşi construieşte propriul destin, întâi ca preoteasă a templului, apoi ca războinică şi vajnică apărătoare a patriei sale. Redactori: Cristina Crăciun, Anca Radu

18:15 Gala umorului

*Prezintă: Mirela Zeţa şi Dragoş Huluba

Gala umorului, una dintre cele mai longevive productii ale Televiziunii Române din epoca modernă, vă propune în continuare întâlnirea cu marii actori ai Generaţiei de Aur în scheciuri celebre, momente şi schiţe comice.

Producător Cosmin Dumitru

 

"Opre Roma" și portretele schimbării | VIDEO

publicat: joi, 03 iulie 2025

Ediția "Opre Roma" din 4 iulie, difuzată de la ora 15:00, la TVR 1 și TVR+, depășește barierele prejudecăților și oferă o perspectivă autentică ...

TVR - programe In memoriam MIHAI LEU

TVR - programe In memoriam MIHAI LEU

publicat: miercuri, 02 iulie 2025

România a pierdut o legendă a sportului: Mihai Leu, primul campion mondial la box profesionist al țării. Televiziunea Română regretă dispariţia ...

„Deceniul ascuns” – viața din România comunistă

Un proiect aparte în peisajul documentar autohton, „Deceniul ascuns” aduce în prim-plan viața cotidiană din România anilor ’80, într-o abordare ...

 

#tvr1