loader
Foto

Galerie foto

Ouă de crocodil, cobră, struţ sau emu, într-un muzeu „Exclusiv în România”

Muzeul Oului din Vama găzduieşte peste 11.000 de exponate din întreaga lume. Le-am admirat alături de Cristi Tabără şi echipa sa, pe 12 decembrie, de la ora 17.00, la TVR 1, când l-am cunoscut şi pe bădiţa Traian, Tezaur Uman Viu.

 

Cristian Tabără
Exclusiv în România

Frumoasa Bucovina ne-a găzduit şi în această duminică de mijloc de decembrie, pentru a ne descoperi un nou unicat: Muzeul Oului de la Vama. Întemeiat în urmă cu 27 de ani de profesoara Letiţia Orşivschi, muzeul este cu adevărat impresionant. Cu o suprafaţă de 800 metri pătraţi, muzeul reuneşte peste 11.000 de exponate, provenind atât din Bucovina, cât şi de pe toate meridianele lumii.

Dintre acestea, aproximativ 3500 de ouă de diverse dimensiuni, lucrate în tehnici şi stiluri diferite, provin din 82 de ţări de pe toate cele 5 continente.

Le putem admira într-o ediţie „Exclusiv în România” plină de culoare, duminică, 12 decembrie, de la ora 17.00, la TVR 1.

(w882) oua

(w882) bucovina

Nu mai puţin de 45 de vitrine, distribuite în trei încăperi, sunt amenajate pentru expunerea preţioaselor obiecte. Pentru ghidarea vizitatorilor, muzeul este structurat pe mai multe secţiuni.

(w882) muzeu

Ouă perforate din Cehia, ouă pictate şi ouă „potcovite” din Ungaria, ouă realizate în tehnici textile, din Luxemburg şi Malta, ouă „zgâriate” din Germania, ouă de lemn din Rusia, ouă din lavă vulcanică din Turcia, ouă realizate în tehnica emailului din Caşmirul indian şi pakistanez – sunt doar câteva dintre exponatele ce pot fi admirate la Muzeul Oului.

Tot acolo, găsim un ou de emu din Australia, cu o vechime de peste 120 de ani, realizat de un aborigen în tehnica zgârierii, un ou eclozat de crocodil, provenit de pe valea Nilului, pictat de un nubian, cu motive zoomorfe, un ou de struţ transformat într-o capelă, care are pardoseala, tavanul şi vitraliile pictate manual.

(w882) ou strut c

(w882) ou mare

Ne continuăm călătoria prin Bucovina, alături de Cristi Tabără şi echipa sa, astfel că de la Vama ajungem în Frătăuţii Noi, pentru a-l cunoaşte pe Traian Davidean, maestru cojocar. Ajuns la venerabila vârstă de 97 de ani, bădiţa Traian a primit în anul 2015 titlul de Tezaur Uman Viu UNESCO pentru păstrarea tradiţiilor.

Recunoscut în ţară şi străinătate pentru faimoasele bundiţe brodate, Traian Davidean ne primeşte în casa lui, pentru a ne arăta câteva dintre creaţiile sale, dar şi pentru a ne împărtăşi filosofia sa de viaţă. Ne bucurăm cu toţii de învăţăturile sale pe 12 decembrie, de la ora 17.00, la „Exclusiv în România”.

(w882) cojoace

(w882) badita tra

Producători: Cristina Madgearu, Marin Găbudean

14:00 Telejurnal

* Ştiri* Sport* Meteo

Prezintă Andra Soceanu

Translator mimico gestual Laura Ioana

Producător Anamaria Panait

Transmisiune directă

ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ

14:55 Zi de zi cu părintele Constantin Necula

. Producător Victor Dochia

 
Documentarul ”IVAN, omul cu rădăcini în ape”, la TVR 1

Filmul biografic regizat de Ana Preda este o incursiune documentară a unui destin de excepție, care urmărește transformarea adolescentului din ...

Muzica internaţională şi tinerii interpreți, pe scena Festivalului Internațional „Cântecele Munților” de la Sibiu

Iuliana Tudor ne aduce, la TVR 1, cele mai frumoase spectacole din cadrul ediției cu numărul 49 a Festivalului Internațional „Cântecele ...

Patagonia, la marginea lumii

Patagonia, la marginea lumii

publicat: joi, 03 octombrie 2024

Situată la extremitatea sudică a continentului sud-american, pe teritoriul statelor Argentina și Chile, Patagonia are de circa patru ori ...

 

#tvr1