loader
Foto

Galerie foto

Ouă de crocodil, cobră, struţ sau emu, într-un muzeu „Exclusiv în România”

Muzeul Oului din Vama găzduieşte peste 11.000 de exponate din întreaga lume. Le-am admirat alături de Cristi Tabără şi echipa sa, pe 12 decembrie, de la ora 17.00, la TVR 1, când l-am cunoscut şi pe bădiţa Traian, Tezaur Uman Viu.

 

Cristian Tabără
Exclusiv în România

Frumoasa Bucovina ne-a găzduit şi în această duminică de mijloc de decembrie, pentru a ne descoperi un nou unicat: Muzeul Oului de la Vama. Întemeiat în urmă cu 27 de ani de profesoara Letiţia Orşivschi, muzeul este cu adevărat impresionant. Cu o suprafaţă de 800 metri pătraţi, muzeul reuneşte peste 11.000 de exponate, provenind atât din Bucovina, cât şi de pe toate meridianele lumii.

Dintre acestea, aproximativ 3500 de ouă de diverse dimensiuni, lucrate în tehnici şi stiluri diferite, provin din 82 de ţări de pe toate cele 5 continente.

Le putem admira într-o ediţie „Exclusiv în România” plină de culoare, duminică, 12 decembrie, de la ora 17.00, la TVR 1.

(w882) oua

(w882) bucovina

Nu mai puţin de 45 de vitrine, distribuite în trei încăperi, sunt amenajate pentru expunerea preţioaselor obiecte. Pentru ghidarea vizitatorilor, muzeul este structurat pe mai multe secţiuni.

(w882) muzeu

Ouă perforate din Cehia, ouă pictate şi ouă „potcovite” din Ungaria, ouă realizate în tehnici textile, din Luxemburg şi Malta, ouă „zgâriate” din Germania, ouă de lemn din Rusia, ouă din lavă vulcanică din Turcia, ouă realizate în tehnica emailului din Caşmirul indian şi pakistanez – sunt doar câteva dintre exponatele ce pot fi admirate la Muzeul Oului.

Tot acolo, găsim un ou de emu din Australia, cu o vechime de peste 120 de ani, realizat de un aborigen în tehnica zgârierii, un ou eclozat de crocodil, provenit de pe valea Nilului, pictat de un nubian, cu motive zoomorfe, un ou de struţ transformat într-o capelă, care are pardoseala, tavanul şi vitraliile pictate manual.

(w882) ou strut c

(w882) ou mare

Ne continuăm călătoria prin Bucovina, alături de Cristi Tabără şi echipa sa, astfel că de la Vama ajungem în Frătăuţii Noi, pentru a-l cunoaşte pe Traian Davidean, maestru cojocar. Ajuns la venerabila vârstă de 97 de ani, bădiţa Traian a primit în anul 2015 titlul de Tezaur Uman Viu UNESCO pentru păstrarea tradiţiilor.

Recunoscut în ţară şi străinătate pentru faimoasele bundiţe brodate, Traian Davidean ne primeşte în casa lui, pentru a ne arăta câteva dintre creaţiile sale, dar şi pentru a ne împărtăşi filosofia sa de viaţă. Ne bucurăm cu toţii de învăţăturile sale pe 12 decembrie, de la ora 17.00, la „Exclusiv în România”.

(w882) cojoace

(w882) badita tra

Producători: Cristina Madgearu, Marin Găbudean

16:00 Care pe care

*Prezentator Ruxandra Gheorghe Negrea

Prima emisiune concurs dedicată exclusiv limbii române, după un format tv 100% românesc, CARE PE CARE este prezentată de Ruxandra Gheorghe Negrea al cărei nume este legat de emisiunile despre cum vorbim și scriem corect.

Titlul emisiunii face trimitere la una dintre cele mai întâlnite greșeli în vorbirea curentă, dar în același timp este un indicator către competiția de limba și literatura română care va avea loc în platoul de televiziune CARE PE CARE.

În fiecare ediție a concursului, patru concurenți se întrec în cinci runde spectaculoase, care nu sunt formate numai din întrebări și răspunsuri, ci și din probe incitante, clipuri video cu greșeli gramaticale culese din presă și de pe internet. Emisiunea aduce în atenţia concurenților și telespectatorilor cele mai întâlnite greșeli gramaticale, capcanele în care cad jurnaliștii, politicienii, influencerii, expresiile străzii și englezismele.

"Limba noastră-i o comoară" reală, concurenții având şansa să plece acasă cu premii substanţiale. Învingătorul își va dubla câștigurile.

Regia artistică Dan Manoliu

Format Marius Toder (Media Factory)

Producător Elena Stirbescu

sezon nou

16:55 Zi de zi cu părintele Constantin Necula

. Producător Victor Dochia

 
Filmul eveniment al anului, în premieră absolută pe micile ecrane la TVR 1!

Televiziunea Română oferă telespectatorilor un cadou cinematografic unic în luna decembrie: "Anul nou care n-a fost", un film regizat, scris și ...

Ediţie specială „Copiii spun”, de Crăciun, la TVR 1

Pe 26 decembrie, ne bucurăm alături de copii de tot ce înseamnă Crăciunul. Cu poezii, turtă dulce, dar şi cu momente memorabile ale acestui sezon ...

Sărbătoarea începe cu „Poveste de Crăciun”, un spectacol al Operei Comice pentru Copii

Colinde, balet, poezie, decoruri grandioase şi, mai ales, artişti îndrăgiţi ai scenei româneşti sunt ingredientele poveştii pe care cei mici, dar ...

 

#tvr1