loader
Foto

Părintele Iustin Marchiș: „Eu n-am lăsat nimic familiei. Tot ce am adunat - cărți și muzică - va fi al mănăstirii Stavropoleos în vecii vecilor” | VIDEO

Despre cultura spirituală, memorie, rabdare și ascultare, în noua ediţie „Nocturne”, cu Marina Constantinescu și monahul și duhovnicul Bisericii Stavropoleos, Iustin Marchiș. Luni, 27 mai, ora 23.00, la TVR 1.

 

Marina Constantinescu
Nocturne

Pentru a descoperi şi înţelege cât mai bine firea părintelui Iustin Marchiș, invitatul Marinei Constantinescu de luni, 27 mai, se cuvine să menționăm de la început că monahul și duhovnicul Bisericii Stavropoleos a adunat și păstrează, de la toate cele 25 de biserici demolate în București, câte ceva - fie un obiect religios, fie doar o simplă cărămidă. Ceea ce pentru unii poate însemna doar moloz și vechituri, pentru părinte este legătura cu trecutul, este misiunea vieții, aceea de a salva și restaura istoria. Pentru că autorul de carte, editorul, profesorul și foarte activul erudit în societatea modernă, Iustin Marchiș, are „obsesia memoriei”.

(w882)

„Am restaurat dialogul dintre oamenii de cultură și oamenii bisericii”, spune părintele Iustin Marchiș. Dar mai multe am aflat din ediţia „Nocturne” de luni, 27 mai, ora 23.00, la TVR 1.

În această veche ctitorie din Centrul Vechi al Capitalei, devenită și un (uneori chiar prea) atractiv punct turistic, Iustin Marchiș a ajuns în 1991, la capătul unui drum inițiatic, ce l-a purtat pe la mănăstirile Cozia, Căldărușani și Cheia. A găsit Stavropoleos funcționând mai mult ca un depozit de carte veche și icoane, decât ca un lăcaș de cult. De atunci a început rectitorirea mănăstirii „nu de la zero, ci de la minus”, spune Părintele și azi, 33 de ani mai târziu, biserica e mai vie ca niciodată. De la picturi și obiecte de cult, până la oamenii care îi trec pragul. Pentru că părintele nu are nicio prejudecată nici în ceea ce-i privește pe tineri, nu le judecă nici îmbrăcămintea, nici frizurile moderne.

(w882)

Câtă zbatere a implicat tot acest lung proces de însuflețire a mănăstirii și cine i-a fost alături, ne-a povestit chiar monahul, luni seara, la TVR 1.

„Eu n-am lăsat nimic familiei. Tot ce am adunat, cărți și muzică, va fi al mănăstirii Stavropoleos în vecii vecilor”, mărturisea Iustin Marchiș în dialogul cu Marina Constantinescu.

(w882)

Cultură spirituală, memorie, rabdare și ascultare, despre toate acestea – luni, 27 mai, la „Nocturne”, cu Marina Constantinescu și părintele Iustin Marchiș.

15:55 Convieţuiri

(II) Prezentatori Teodora Drăgoi Si Camelia Văcaru

Producatori: Teodora Drăgoi şi Boris Velimirovici

Transmisiune directa/ inregistrare

16:45 Istorii incredibile

(BUTTERFLY EFFECT-POINTS DE REPÈRES, Franţa, 2016-2019) Scenariul şi regia Pierre Lergenmüller sezon 3

* Documentar. Episodul 7: Lawrence al Arabiei-pentru câteva fire de nisip

Povestea celebrului arheolog, agent al serviciilor britanice de informaţii care, în timpul primului război mondial, a participat la revolta arabă împotriva turcilor otomani, ceea ce a dus la prăbuşirea imperiului.Redactor Ştefan Asavei

 
Alunițele și cancerul de piele

Alunițele și cancerul de piele

publicat: vineri, 28 iunie 2024

Sâmbătă, 29 iunie, urmărim o ediție "Un doctor pentru dumneavoastră" despre melanomul malign și tulburările digestive. La TVR 1, de la ora 7:00.

Omagiu adus Doamnei Munţilor, pe scena Festivalului-Concurs „Lucreția Ciobanu” | VIDEO

În 2024 se împlinesc 100 de ani de la nașterea Doamnei Munților, iar Junii Sibiului celebrează 80 de ani de activitate neîntreruptă. Iuliana ...

Episodul al doilea al miniseriei „Război şi pace”, la TVR 1

„O poveste palpitantă și sfâșietoare despre dragoste, război și viața de familie” se vede timp de patru săptămâni, sâmbătă seară, de la ora ...

 

#tvr1