loader
Foto

Părintele Iustin Marchiș: „Eu n-am lăsat nimic familiei. Tot ce am adunat - cărți și muzică - va fi al mănăstirii Stavropoleos în vecii vecilor” | VIDEO

Despre cultura spirituală, memorie, rabdare și ascultare, în noua ediţie „Nocturne”, cu Marina Constantinescu și monahul și duhovnicul Bisericii Stavropoleos, Iustin Marchiș. Luni, 27 mai, ora 23.00, la TVR 1.

 

Marina Constantinescu
Nocturne

Pentru a descoperi şi înţelege cât mai bine firea părintelui Iustin Marchiș, invitatul Marinei Constantinescu de luni, 27 mai, se cuvine să menționăm de la început că monahul și duhovnicul Bisericii Stavropoleos a adunat și păstrează, de la toate cele 25 de biserici demolate în București, câte ceva - fie un obiect religios, fie doar o simplă cărămidă. Ceea ce pentru unii poate însemna doar moloz și vechituri, pentru părinte este legătura cu trecutul, este misiunea vieții, aceea de a salva și restaura istoria. Pentru că autorul de carte, editorul, profesorul și foarte activul erudit în societatea modernă, Iustin Marchiș, are „obsesia memoriei”.

(w882)

„Am restaurat dialogul dintre oamenii de cultură și oamenii bisericii”, spune părintele Iustin Marchiș. Dar mai multe am aflat din ediţia „Nocturne” de luni, 27 mai, ora 23.00, la TVR 1.

În această veche ctitorie din Centrul Vechi al Capitalei, devenită și un (uneori chiar prea) atractiv punct turistic, Iustin Marchiș a ajuns în 1991, la capătul unui drum inițiatic, ce l-a purtat pe la mănăstirile Cozia, Căldărușani și Cheia. A găsit Stavropoleos funcționând mai mult ca un depozit de carte veche și icoane, decât ca un lăcaș de cult. De atunci a început rectitorirea mănăstirii „nu de la zero, ci de la minus”, spune Părintele și azi, 33 de ani mai târziu, biserica e mai vie ca niciodată. De la picturi și obiecte de cult, până la oamenii care îi trec pragul. Pentru că părintele nu are nicio prejudecată nici în ceea ce-i privește pe tineri, nu le judecă nici îmbrăcămintea, nici frizurile moderne.

(w882)

Câtă zbatere a implicat tot acest lung proces de însuflețire a mănăstirii și cine i-a fost alături, ne-a povestit chiar monahul, luni seara, la TVR 1.

„Eu n-am lăsat nimic familiei. Tot ce am adunat, cărți și muzică, va fi al mănăstirii Stavropoleos în vecii vecilor”, mărturisea Iustin Marchiș în dialogul cu Marina Constantinescu.

(w882)

Cultură spirituală, memorie, rabdare și ascultare, despre toate acestea – luni, 27 mai, la „Nocturne”, cu Marina Constantinescu și părintele Iustin Marchiș.

18:30 Punctul critic

(redifuzare)Dezbatere care aduce zilnic in fata telespectatorilor fenomene, trend-uri, probleme de interes, cu accent pe teme din sfera sociala, civica, culturala.

Punctul critic înseamnă atât echilibru, cât şi iminența schimbării. Este locul perfect pentru analiza unei situaţii /unui fenomen şi a potenţialului/ direcţiilor de evoluţie viitoare. Este locul în care, la nivelul societăţii, trebuie să aflăm, să înţelegem şi să cântărim care este drumul pe care dorim să continuăm, în respectiva privinţă.

*De ce ne certam în familie?

Prezintă Bogdan Muzgoci

Co-moderator Maria Chiriță, jurnalist TVR

Invitati: prof. univ. Elisabeta Stănciulescu, sociolog, Iulian Băbătie, psiholog

Jurnalişti: Mădălina Mija, Dana Rusu, Roxana Segneanu, Delia Apostol Hanzelik,

Raluca Alecu

Producatori:Mihaela Căciuleanu, Florenţa Dăscălescu.

Regia artistică Dan Manoliu

Realizator Smaranda Vornicu-Shalit

19:39 Sport

Transmisiune directă

 
Pensia - un drept câștigat

Pensia - un drept câștigat

publicat: luni, 17 iunie 2024

Aţi primit decizia de pensionare şi sunteţi nemulțumit cu privire la suma de bani care v-a fost calculată? Nu v-au fost luate în calcul toate ...

Stop violenței în școli!

Stop violenței în școli!

publicat: luni, 17 iunie 2024

Luni, 17 iunie, de la ora 13:00, aţi putut revedea o ediție a emisiunii „Oamenii și legea” despre violența școlară. Invitat: Lavrin Covaci, avocat.

În premieră la TVR 1: „Război şi pace”, ecranizare BBC din 2016

Pe măsură ce conflictul Rusiei cu Napoleon atinge apogeul, cinci familii aristocratice se confruntă cu întâmplări pe cale să le schimbe viaţa ...

 

#tvr1