loader
Foto

Părintele Iustin Marchiș: „Eu n-am lăsat nimic familiei. Tot ce am adunat - cărți și muzică - va fi al mănăstirii Stavropoleos în vecii vecilor” | VIDEO

Despre cultura spirituală, memorie, rabdare și ascultare, în noua ediţie „Nocturne”, cu Marina Constantinescu și monahul și duhovnicul Bisericii Stavropoleos, Iustin Marchiș. Luni, 27 mai, ora 23.00, la TVR 1.

 

Marina Constantinescu
Nocturne

Pentru a descoperi şi înţelege cât mai bine firea părintelui Iustin Marchiș, invitatul Marinei Constantinescu de luni, 27 mai, se cuvine să menționăm de la început că monahul și duhovnicul Bisericii Stavropoleos a adunat și păstrează, de la toate cele 25 de biserici demolate în București, câte ceva - fie un obiect religios, fie doar o simplă cărămidă. Ceea ce pentru unii poate însemna doar moloz și vechituri, pentru părinte este legătura cu trecutul, este misiunea vieții, aceea de a salva și restaura istoria. Pentru că autorul de carte, editorul, profesorul și foarte activul erudit în societatea modernă, Iustin Marchiș, are „obsesia memoriei”.

(w882)

„Am restaurat dialogul dintre oamenii de cultură și oamenii bisericii”, spune părintele Iustin Marchiș. Dar mai multe am aflat din ediţia „Nocturne” de luni, 27 mai, ora 23.00, la TVR 1.

În această veche ctitorie din Centrul Vechi al Capitalei, devenită și un (uneori chiar prea) atractiv punct turistic, Iustin Marchiș a ajuns în 1991, la capătul unui drum inițiatic, ce l-a purtat pe la mănăstirile Cozia, Căldărușani și Cheia. A găsit Stavropoleos funcționând mai mult ca un depozit de carte veche și icoane, decât ca un lăcaș de cult. De atunci a început rectitorirea mănăstirii „nu de la zero, ci de la minus”, spune Părintele și azi, 33 de ani mai târziu, biserica e mai vie ca niciodată. De la picturi și obiecte de cult, până la oamenii care îi trec pragul. Pentru că părintele nu are nicio prejudecată nici în ceea ce-i privește pe tineri, nu le judecă nici îmbrăcămintea, nici frizurile moderne.

(w882)

Câtă zbatere a implicat tot acest lung proces de însuflețire a mănăstirii și cine i-a fost alături, ne-a povestit chiar monahul, luni seara, la TVR 1.

„Eu n-am lăsat nimic familiei. Tot ce am adunat, cărți și muzică, va fi al mănăstirii Stavropoleos în vecii vecilor”, mărturisea Iustin Marchiș în dialogul cu Marina Constantinescu.

(w882)

Cultură spirituală, memorie, rabdare și ascultare, despre toate acestea – luni, 27 mai, la „Nocturne”, cu Marina Constantinescu și părintele Iustin Marchiș.

9:50 În grădina Danei

* Episodul 8

Realizator Dana Constantinescu

10:00 Eu pot!

* EU POT este un program dezvoltare personală, de educaţie relaţională de cuplu, familie de origine si la locul de muncă, de gestiune a emoţiilor, de managementul stresului, de lidership, de parenting, de co-parenting, de managementul bugetului de familie, de neuroştiinţă, epigenetică şi mindhacking. Împreună cu specialiştii invitaţi, EU POT generează conţinut de real suport pentru cei interesaţi să îşi îmbunătaţească propriul climat psiho-emoţional.

Invitaţi: Vlad Ciurea şi Mircea Ilie Dumitru

Realizator şi producător Anca Mazilu

 
Stop violenței în școli!

Stop violenței în școli!

publicat: duminică, 16 iunie 2024

Luni, 17 iunie, de la ora 13:00,  revedeți o ediție a emisiunii „Oamenii și legea” despre violența școlară. Invitat: Lavrin Covaci, avocat.

Cultura antică în Egipt: Museion și Serapeum | VIDEO

Cultura antică în Egipt: Museion și Serapeum | VIDEO

publicat: sâmbătă, 15 iunie 2024

Jumătatea lunii iunie nu înseamnă încă vacanță, așadar lecțiile „Teleenciclopediei" sunt o întâlnire potrivită cu istoria, arta ori zoologia. O ...

Accidentul vascular cerebral ischemic și radiologia intervențională

La "Un doctor pentru dumneavoastră", sâmbătă, 15 iunie, de la ora 7:00, la TVR1, urmărim o ediție despre tratarea accidentului vascular cerebral ...

 

#tvr1