loader
Foto

Părintele Iustin Marchiș: „Eu n-am lăsat nimic familiei. Tot ce am adunat - cărți și muzică - va fi al mănăstirii Stavropoleos în vecii vecilor” | VIDEO

Despre cultura spirituală, memorie, rabdare și ascultare, în noua ediţie „Nocturne”, cu Marina Constantinescu și monahul și duhovnicul Bisericii Stavropoleos, Iustin Marchiș. Luni, 27 mai, ora 23.00, la TVR 1.

 

Marina Constantinescu
Nocturne

Pentru a descoperi şi înţelege cât mai bine firea părintelui Iustin Marchiș, invitatul Marinei Constantinescu de luni, 27 mai, se cuvine să menționăm de la început că monahul și duhovnicul Bisericii Stavropoleos a adunat și păstrează, de la toate cele 25 de biserici demolate în București, câte ceva - fie un obiect religios, fie doar o simplă cărămidă. Ceea ce pentru unii poate însemna doar moloz și vechituri, pentru părinte este legătura cu trecutul, este misiunea vieții, aceea de a salva și restaura istoria. Pentru că autorul de carte, editorul, profesorul și foarte activul erudit în societatea modernă, Iustin Marchiș, are „obsesia memoriei”.

(w882)

„Am restaurat dialogul dintre oamenii de cultură și oamenii bisericii”, spune părintele Iustin Marchiș. Dar mai multe am aflat din ediţia „Nocturne” de luni, 27 mai, ora 23.00, la TVR 1.

În această veche ctitorie din Centrul Vechi al Capitalei, devenită și un (uneori chiar prea) atractiv punct turistic, Iustin Marchiș a ajuns în 1991, la capătul unui drum inițiatic, ce l-a purtat pe la mănăstirile Cozia, Căldărușani și Cheia. A găsit Stavropoleos funcționând mai mult ca un depozit de carte veche și icoane, decât ca un lăcaș de cult. De atunci a început rectitorirea mănăstirii „nu de la zero, ci de la minus”, spune Părintele și azi, 33 de ani mai târziu, biserica e mai vie ca niciodată. De la picturi și obiecte de cult, până la oamenii care îi trec pragul. Pentru că părintele nu are nicio prejudecată nici în ceea ce-i privește pe tineri, nu le judecă nici îmbrăcămintea, nici frizurile moderne.

(w882)

Câtă zbatere a implicat tot acest lung proces de însuflețire a mănăstirii și cine i-a fost alături, ne-a povestit chiar monahul, luni seara, la TVR 1.

„Eu n-am lăsat nimic familiei. Tot ce am adunat, cărți și muzică, va fi al mănăstirii Stavropoleos în vecii vecilor”, mărturisea Iustin Marchiș în dialogul cu Marina Constantinescu.

(w882)

Cultură spirituală, memorie, rabdare și ascultare, despre toate acestea – luni, 27 mai, la „Nocturne”, cu Marina Constantinescu și părintele Iustin Marchiș.

16:00 Jocurile Olimpice de Vară Paris 2024

16.00*Tenis de câmp feminin : Caroline Garcia-Jaqueline Cristian

Comentator Daniel Chican

Transmisiune directa

Producători: Valentina Stelescu, Antoanela Dececco

18:00 Ţară, ţară, cine eşti?

(redifuzare) Moderator Mădălina Dobrovolschi

“Țară, țară, cine ești?” aduce în prim plan oameni care găsesc soluții funcționale pentru comunități şi prezintă soluții care, dacă ar fi multiplicate la nivelul întregii societăți, ar ameliora imaginea României.

Emisiunea propune o perspectivă inedită pe piața media din România, aceea a jurnalismului bazat pe soluții, pentru că, deși pornește de la statistici negative, în care România nu arată deloc bine, emisiunea aduce în studio oameni care construiesc și implementează soluții.

*Protectia animalelor

Invitaţi: Hilde Tudora-șefa biroului Protecția Animalelor-Consiliul Județean Ilfov,Aurelian Ștefan-medic veterinar, director Homeless Animal Hospital

Producător Ioana Mureşan

 
Claudiu Lucaci: „La JO Los Angeles din 1984, am văzut forța sportului românesc şi pe unii dintre cei mai mari sportivi ai noștri”

În această vară, Jocurile Olimpice aduc sportul de elită şi eroii lui alături de inima ta!... Te provocăm să intri în arena celei mai mari ...

Sportivii români, în direct la TVR, de la Jocurile Olimpice. David Popovici, Simona Radiş, Ancuţa Bodnar şi Eliza Samara concurează din primul weekend

Jocurile Olimpice Paris 2024 sunt în plină desfăşurare, iar în weekend-ul 26-28 iulie, telespectatorii îi pot vedea, în direct la TVR 1 şi TVR ...

Vă așteptăm la o nouă ediție "Teleenciclopedia" sâmbătă, 27 iulie, de la ora 18:55, la TVR 1.

 

#tvr1