loader
Foto

Teleenciclopedia: Parisul, capitala artelor și a gastronomiei | VIDEO

Paginile Teleenciclopediei din 9 octombrie ne poartă la Paris, pentru capitole din istoria gustului artistic și culinar, apoi în Africa unde aflăm poveștile dogonilor și ale unei familii de babuini. La TVR1, de la ora 18.50.

 

Teleenciclopedia

PARIS, CAPITALA LUMII (ep. 4/5) premieră

Pentru Serghei Díaghilev și Compania Ballets Russes spectacolul Parade, din 18 mai 1917, de la Théâtre du Châtelet, s-a sfârșit cu un răsunător fiasco. (foto credit: Lachmann, 1917)

Între timp, pe câmpiile din nordul Franţei, cadavrele umpleau tranşeele și batalioanele decimate se revoltau, cerând încetarea masacrului. 49 de soldați executați s-au adăugat celor aproximativ 29.000, uciși în luptele de la Chemin des Dames.

(w500) Apollinair

La cinci săptămâni după hulitul Parade, Teatrul Renée Maubel din Montmartre prezenta piesa lui Apollinaire: Mamelele lui Tiresias – considerată, totuşi, evenimentul avangardist al anului 1917.

AUGUSTE ESCOFFIER ȘI GASTRONOMIA MODERNĂ (ep. 5/5) premieră

Imediat după inaugurare, în1898, Hotelul Ritz din Paris s-a bucurat de un mare succes. În 1901, Regatul Unit deplângea moartea Reginei Victoria și se pregătea de încoronarea regelui Edward al VII-lea. Organizarea evenimentului fusese încredințată lui César Ritz, dar a trebuit să fie amânată, din cauza unor probleme de sănătate ale noului rege. Drept urmare, elvețianul a suferit o cădere nervoasă şi s-a retras din afaceri, iar Auguste Escoffier a rămas pe cont propriu.

(w500) Escoffier

În 1903, a publicat Le guide culinaire, o veritabilă enciclopedie de aproape 600 de pagini, cu toate rețetele sale. Numele său devenise deja un brand.

DOGONII (ep.2/4)

Potrivit mitologiei, strămoşii dogonilor au fost creaţi de Zeul Amma – al cărui fiu, Nommo, i-a învăţat, pe lângă muncile câmpului, şi cum să prelucreze fierul. Un rol important le revine şi ţesătorilor.,,Pitulat” între versanţii stâncoşi ai Platoului Bandiagára, satul Yenduma aminteşte de comunităţile rurale, din epoca matriarhatului. În vreme ce soții îşi văd de ,,ale lor”, femeile nu prididesc să asigure hrana şi bunăstarea familiei. Un obicei perpetuat este salutul bărbaţilor, adresat ,,politicos”, minute în şir.

(w882) Dogoni Mas

CLANUL MICULUI BABUIN (ep. 1/5) premieră

Când a sosit pe lume, micul babuin (papio cynocephalus) știa, instinctiv, că nu va avea un trai prea simplu, cu o familie aşa de ciudată şi de numeroasă. Cum clanul său număra deja 39 de membri, realizatorii documentarului l-au numit pe simpaticul pui: Forty (adică 40). Deocamdată, mic și neputincios, juniorul e complet dependent de laptele și protecția mamei, dar odată cu trecerea timpului, va învăța, printre altele, şi cum să distingă fizionomiile și personalitățile celor din jur.

***

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

Producător: Oana Haşegan

21:00 Câştigă România!

* Prezintă Virgil Ianţu

Virgil Ianţu şi echipa sa continuă să aducă în faţa telespectatorilor oameni deștepți și bine pregătiți, români excepționali din toate categoriile sociale,

care şi-au croit destinul prin forța educației.

Şi, pentru că suntem în anul Jocurilor Olimpice, în fiecare ediţie a acestui sezon, întrebarea „Câștigă România!” va fi despre sportivii români şi performanțe olimpice remarcabile.

Producători: Diana Pascal, Vanda Liche

Quiz manager Cătălina Filip

22:00 Lili Marleen

Telecinemateca * Lili Marleen ( Germania, 1981)

Prezintă Radu F. Alexandru. Realizator Ioana Constantin-5’

Regia Rainer Werner Fassbinder

Cu: Hanna Schygulla, Giancarlo Giannini, Mel Ferrer

* Dramă. În 1938, Willie, o cântăreaţă germană dornică de afirmare, se îndrăgosteşte de Robert, un tânăr dirijor evreu. Cei doi îşi trăiesc idila în Elveţia, unde familia înstărită a lui Robert face parte dintr-o reţea antinazistă care ajută evrei să fugă din Germania. Temându-se că relaţia cu Willie i-ar putea dăuna fiului său, tatăl lui Robert aranjează deportarea tinerei. Întoarsă în Germania, Willie ajunge sub protecţia unui ofiţer nazist care o ajută să-şi lanseze cariera muzicală. Cântecul ei "Lili Marleen", preferatul soldaţilor germani, o face bogată şi celebră. Robert, pe care ea nu l-a uitat, intră clandestin în Germania şi încearcă s-o recruteze în reţeaua lui, dar este prins de Gestapo, punându-i pe amândoi într-o situaţie disperată. Redactor Cristina Crăciun

X

 

Echipa un "Un doctor pentru dumneavoastră" vă invită să urmăriţi sâmbătă, 27 aprilie, la TVR 1, de la ora 7:00, o nouă ediţie în care vom afla ...

Divorțul, costuri și rezolvări legale

Divorțul, costuri și rezolvări legale

publicat: marţi, 23 aprilie 2024

Care sunt motivele și condiţiile pentru obţinerea divorţului? Ce acte trebuie ataşate la cererea de divorț? Ce înseamnă în practică anularea ...

"Lili Marleen", la Telecinemateca, pe TVR1 | VIDEO

publicat: marţi, 23 aprilie 2024

Dacă e marți, este "Telecinemateca" la TVR1! Pe 23 aprilie, de la ora 22:00, vedem drama „Lili Marleen" (Germania, 1981).

 

#tvr1