loader
Foto

Teleenciclopedia: Parisul, capitala artelor și a gastronomiei | VIDEO

Paginile Teleenciclopediei din 9 octombrie ne poartă la Paris, pentru capitole din istoria gustului artistic și culinar, apoi în Africa unde aflăm poveștile dogonilor și ale unei familii de babuini. La TVR1, de la ora 18.50.

 

Teleenciclopedia

PARIS, CAPITALA LUMII (ep. 4/5) premieră

Pentru Serghei Díaghilev și Compania Ballets Russes spectacolul Parade, din 18 mai 1917, de la Théâtre du Châtelet, s-a sfârșit cu un răsunător fiasco. (foto credit: Lachmann, 1917)

Între timp, pe câmpiile din nordul Franţei, cadavrele umpleau tranşeele și batalioanele decimate se revoltau, cerând încetarea masacrului. 49 de soldați executați s-au adăugat celor aproximativ 29.000, uciși în luptele de la Chemin des Dames.

(w500) Apollinair

La cinci săptămâni după hulitul Parade, Teatrul Renée Maubel din Montmartre prezenta piesa lui Apollinaire: Mamelele lui Tiresias – considerată, totuşi, evenimentul avangardist al anului 1917.

AUGUSTE ESCOFFIER ȘI GASTRONOMIA MODERNĂ (ep. 5/5) premieră

Imediat după inaugurare, în1898, Hotelul Ritz din Paris s-a bucurat de un mare succes. În 1901, Regatul Unit deplângea moartea Reginei Victoria și se pregătea de încoronarea regelui Edward al VII-lea. Organizarea evenimentului fusese încredințată lui César Ritz, dar a trebuit să fie amânată, din cauza unor probleme de sănătate ale noului rege. Drept urmare, elvețianul a suferit o cădere nervoasă şi s-a retras din afaceri, iar Auguste Escoffier a rămas pe cont propriu.

(w500) Escoffier

În 1903, a publicat Le guide culinaire, o veritabilă enciclopedie de aproape 600 de pagini, cu toate rețetele sale. Numele său devenise deja un brand.

DOGONII (ep.2/4)

Potrivit mitologiei, strămoşii dogonilor au fost creaţi de Zeul Amma – al cărui fiu, Nommo, i-a învăţat, pe lângă muncile câmpului, şi cum să prelucreze fierul. Un rol important le revine şi ţesătorilor.,,Pitulat” între versanţii stâncoşi ai Platoului Bandiagára, satul Yenduma aminteşte de comunităţile rurale, din epoca matriarhatului. În vreme ce soții îşi văd de ,,ale lor”, femeile nu prididesc să asigure hrana şi bunăstarea familiei. Un obicei perpetuat este salutul bărbaţilor, adresat ,,politicos”, minute în şir.

(w882) Dogoni Mas

CLANUL MICULUI BABUIN (ep. 1/5) premieră

Când a sosit pe lume, micul babuin (papio cynocephalus) știa, instinctiv, că nu va avea un trai prea simplu, cu o familie aşa de ciudată şi de numeroasă. Cum clanul său număra deja 39 de membri, realizatorii documentarului l-au numit pe simpaticul pui: Forty (adică 40). Deocamdată, mic și neputincios, juniorul e complet dependent de laptele și protecția mamei, dar odată cu trecerea timpului, va învăța, printre altele, şi cum să distingă fizionomiile și personalitățile celor din jur.

***

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

Producător: Oana Haşegan

17:00 Fiica regelui

Fiica regelui (THE KING'S DAUGHTER, SOO BAEK-HYANG-Coreea de Sud, 2014)

Regia: Lee San-yeob, Choi Joon-bae

Cu: Seo Hyun-jin, Seo Woo, Lee Jae-ryong, Jo Hyun-jae

* Dramă istorică. La începutul secolului VI, pe vremea celor trei vechi regate coreene, generalul Yung devine conducătorul regatului Baekje, după ce fostul rege este ucis în urma unui complot de la curte. Împrejurări dramatice îl despart pe Yung-devenit regele Mu-ryeong-de femeia pe care o iubeşte şi care îi poartă copilul. Mica Seol-nan se naşte şi creşte într-o casă modestă, împreună cu sora ei vitregă Seol-hee, fără să-şi cunoască adevărata identitate. Cele două fete sunt diferite ca ziua şi noaptea: Seol-nan, veselă şi blândă, se bucură de viaţa ei simplă în mijlocul naturii, în timp ce ambiţioasa Seol-hee visează la averi şi titluri importante. Pe patul de moarte, mama lor mărturiseşte secretul identităţii lui Seol-nan, dar singura care o aude este Seol-hee, iar aceasta profită de ocazia nesperată şi fuge în capitala regatului, dându-se drept prinţesă. Între timp, adevărata fiică a regelui crede că sora ei a fost răpită şi jură că va face orice pentru a o regăsi. Soarta îi îndreaptă paşii tot către palatul regal, unde va deveni o mare luptătoare, înainte să-şi descopere trecutul şi adevăratul nume: Soo Baek-hyang.

Redactori: Cristina Crăciun, Anca Radu

18:15 Punctul critic

* Dezbatere care aduce zilnic in fata telespectatorilor fenomene, trend-uri, probleme de interes, cu accent pe teme din sfera sociala, civica, culturala Punctul critic înseamnă atât echilibru, cât şi iminența schimbării. Este locul perfect pentru analiza unei situaţii /unui fenomen şi a potenţialului/ direcţiilor de evoluţie viitoare. Este locul în care, la nivelul societăţii, trebuie să aflăm, să înţelegem şi să cântărim care este drumul pe care dorim să continuăm, în respectiva privinţă.

*Puterea unui gest

Prezentatori: Anca Mazilu şi Izabela Marinescu-jurnalisti TVR

Invitati: SEBASTIAN ONAC, preşedinte Asociaţia „Maria Beatrice”,

SABINA ISDRĂILĂ-psihoterapeut,

Prin zoom / skype:

IRINA MARIA MOHORA-preşedinte Asociaţiei „Zâmbetul Îngerilor”,

ANDREEA PANCIU BĂLĂCESCU-prof Limba si literatura româna, scoala gimnazială Elena Văcărescu, Bucureşti
TATIANA TUŢĂ-fondator Asociaţia „România eşti tu”
Jurnalişti: Dana Rusu, Delia Apostol Hanzelik

Producatori: Anca Mazilu, Florenţa Dăscălescu. Regia artistică Dan Manoliu

Înregistrare

Sezon nou

 
 „Gala Dezvoltării Durabile 2024” - DIGITALIZARE

Organizată de Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României, „Gala Dezvoltării Durabile” este un eveniment anual ce ...

Trei gale într-o singură noapte! De Revelion, la TVR 1

Gala „Omul anului” 2024, Gala premiilor Eroii Comediei 2024, „Gala umorului” – o sărbătoare a omeniei şi curajului, momente umoristice de acum şi ...

Oamenii și legea: Probleme locative, rezolvări în instanță

Oamenii și legea: Probleme locative, rezolvări în instanță

publicat: sâmbătă, 28 decembrie 2024

Ce presupune debranșarea de la rețeaua de termoficare și cât de legal este dacă se întâmplă datorită neachitării la timp a datoriilor? Ce ...

 

#tvr1