loader
Foto

Partajul bunurilor comune prin mediere

Cum se desfăşoară procedura şi care sunt paşii de urmat pentru a obţine o hotărâre care să consfinţească înţelegerea părţilor? Care sunt avantajele partajului amiabil? Detalii în ediţia de joi, 11 aprilie, a emisiunii ,,Oamenii si legea”.

 

Oamenii și Legea

Când soţii ajung la divorţ, aceştia pot solicita împărţirea bunurilor comune, adică partajul, care se poate face odată cu divorţul sau ulterior acestuia, după anumite reguli şi costuri clar stabilite de lege. La momentul desfacerii căsătoriei încetează doar regimul comunităţii de bunuri, care are anumite efecte. Partajul bunurilor comune în cazul regimului matrimonial al comunităţii legale se poate soluţiona nu doar în Instanţă sau la notar, ci şi prin mediere.

(w882)

De la ora 13:00, în direct, invitata Mihaelei OLARU a fost Elena BUSTEA, avocat.

(w882)

Partajul la divorţ poate cunoaşte două forme: voluntar, atunci când soții se înţeleg de comun acord cum să îşi împartă bunurile, are loc la notar şi este opţiunea cea mai puţin costisitoare, sau judiciar, când cei doi soţi nu se înţeleg cu privire la împărţirea bunurilor şi se ajunge în faţa instanţei judecătoreşti, care ia decizia pe baza dovezilor şi a opiniilor celor două părţi şi este mai costisitor. În cazul partajului voluntar, regula este ca soţii să împartă bunurile comune jumătate-jumătate, însă nu este obligatoriu. Dacă unul dintre soţi a contribuit mai mult, acesta poate să obţină o cotă-parte mai mare.

(w882)

În cazul partajului judiciar, un judecător este chemat să hotărască în baza probatoriului administrat. Bunurile se vor împărţi proporţional cu cota-parte a fiecăruia dintre cei doi. În cazul unui bun care nu se poate împărţi, el rămâne în întregime la unul dintre soţi, care va plăti celuilalt o sultă, adică o sumă de bani ce i se cuvine. Există şi varianta ca bunul să fie vândut şi banii să fie împărţiţi.

(w882)

Ne puteti trimite comentarii, întrebări, sugestii şi propuneri de teme prin mesaj la numarul de WhatsApp 0728.754.133, precum şi la adresa de e-mail oameniisilegea@tvr.ro.

(w882)

MODERATOR

• av. Mihaela OLARU

 

JURNALIST TV

• Raluca AMZĂR

 

REALIZATOR

• Ileana GAIŢĂ

 

PRODUCĂTOR

• Mihaela GRECU

 

 

14:59 Convieţuiri

(I)Prezentatori Teodora Drăgoi si Camelia Văcaru

Din actualitatea minoritatilor nationale-grupaj de stiri​

INAUGURARE CASA ROMA, MUZEUL SATULUI BUCURESTI

Invitat reprezentant MNS

ZIUA NATIONALA A POLONIEI IN COMUNITATEA ETNICA POLONEZA

Invitat: reprezentant al comunitatii

ZIUA EUROPEI IN ROMANIA MULTIETNICA

Invitat reprezentant DRI

OLIMPIADA DE NEOGREACA

Invitat reprezentant UER

FESTIVALUL SCRUMBIEI 2024

FESTIVALUL SATULUI PESCARESC 2024

​Producatori: Teodora Drăgoi şi Boris Velimirovici

Transmisiune directa/ inregistrare

15:53 Convieţuiri (R)

(II) Prezentatori Teodora Drăgoi Si Camelia Văcaru

Producatori: Teodora Drăgoi şi Boris Velimirovici

Transmisiune directa/ inregistrare

(Reluare)
 
Gheorghița Nicolae: „Stând lângă doamna Mărioara Murărescu atâția ani am descoperit în mine calități pe care nu credeam că le am!”

Emisiunea Tezaur folcloric poate fi urmărită la TVR 1 duminica, de la ora 13:00 și la TVR Folclor.

Comedia romantică „Frumoasa mincinoasă”, din 9 mai, la TVR 1 | VIDEO

Dacă dragostea ar fi interzisă timp de 7 ani... şi nu ai putea să te căsătoreşti cu persoana iubită... Fanii serialelor coreene se pot bucura de ...

Marius Brăila: „Supereroii sunt printre noi!”

Marius Brăila: „Supereroii sunt printre noi!”

publicat: miercuri, 08 mai 2024

Spectacolul poveştilor emoţionante continuă la TVR în campania „Omul anului”. Pe 9 mai, de la ora 18.30, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi ...

 

#tvr1