loader
Foto

Pasiuni pentru tei şi cowboys, între lecţiile Teleenciclopediei

În ediţia din 19 noiembrie, de la ora 18:50, "Teleenciclopedia" ne vorbeşte din nou, la TVR 1 şi pe TVR+, despre capodoperele Florenţei, muzica din Moulin Rouge, dar şi despre legendele teiului şi ale lumii cu cowboys.

 

Teleenciclopedia

Timp de șapte zile de la difuzare, ediția este disponibilă online pe TVR+.

Pentru pasionaţii de botanică, artă şi istorie, lecţiile Teleenciclopediei din 19 noiembrie vin cu noi subiecte prezentate prietenos, într-o sâmbătă seara la TVR 1. Iată sumarul ediţiei:

Arta arhitecturii

Important nod comercial în timpul Imperiului Roman, Florenţa – capitala Republicii omonime – a cunoscut apogeul în secolele al XIV-lea şi al XV-lea, când s-au creat splendide opere de artă şi monumente arhitectonice, între care amintim: Basilica Santa Maria del Fiore şi Baptisteriul Sfântul Ioan Botezătorul – cel mai vechi lăcaș creștin al Florenței medievale.

(w882) Santa Mari

Pasiuni ecvestre. Cowboys

În Montana, regiune situată în nord-vestul Statelor Unite ale Americii, creşterea animalelor reprezintă una dintre principalele îndeletniciri ale locuitorilor, iar cei care se ocupă de uriaşele turme de vaci sunt binecunoscuţii cowboy. Tradiția lor ecvestră o continuă pe a renumiților vaquero mexicani – care, la rândul lor, sunt “urmaşii spirituali” ai fermierilor medievali spanioli, şi ai celor care, mai târziu, au colonizat America Latină. (foto: Thomas Bampato)

(w882) Cowboy

Moulin Rouge

Reprezentaţiile vedetelor Josephine Baker, Duke Ellington, Louis Armstrong sau orchestra lui Ray Ventura au continuat, pe scena de la Moulin Rouge, şi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Dar „Moara Roşie” şi-a recăpătat faima, abia în 1951, după şase ani de reparaţii şi reamenajări costisitoare.

Teiul

Familia Tilia: caracteristici, întrebuinţări, simboluri şi legende.

(w882) Tei

Entomofobia

Superstiţii şi credinţe legate de insecte, probleme cauzate, dar şi beneficii aduse de ele  - ultima filă a Teleenciclopediei din 19 noiembrie.

***

Din 1965, când a fost lansată de Octavian Paler la Televiziunea Română, Teleenciclopedia a „luminat" perioada comunistă pentru mulţi români. Astăzi, încă mai trezeşte melancolia în oamenii care au crescut cu ea, iar pentru cei mici reprezintă o oază de educaţie, păstrându-şi formatul şi rolul, prezentând documentare cu subiecte diverse: natură, tehnologie, artă, sănătate etc.

Redactor: Oana Haşegan

O emisiune de Cornelia Rădulescu

***

Ediţiile emisiunii Teleenciclopedia sunt disponibile pe portalul TVR+ timp de şapte zile de la difuzare.

Emisiunea poate fi urmărită şi pe tabletă sau telefon mobil.

Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS si Android.

20:00 Telejurnal

*Ştiri* Prezintă: Claudiu Lucaci și Mihai Rădulescu

Producători: Diana Anghel şi Dorin Munteanu

Transmisiune directă

20:55 Meteo

 
„Evadare în lumea filmului”, duminică, la „Miturile comunismului”, pe TVR 1

Irina Luca și invitații ei vorbesc despre, probabil, cea mai mare afacere a Securităţii în anii ’80: fenomenul casetelor video. Duminică, 28 ...

De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Luni, la „Români universali”: omul apelor deschise, Avram Iancu

Pe 29 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu bibliotecarul din Petroșani care deține recordul național la înot de anduranță. Un episod în ...

 

#tvr1