loader
Foto

Galerie foto

"Patul lui Procust”, un film-eveniment, miercuri, la TVR 1

Recapitularea pentru bac continuă cu o nouă ecranizare a unui roman interbelic celebru. TVR 1 prezintă  miercuri, 12 iunie, ora 22.10 "Patul lui Procust” ecranizare a romanului omonim de Camil Petrescu.

 

Filmul este o co-producție România-Republica Moldova din 2001,  regia fiind semnată de basarabenii Sergiu Prodan și Viorica Meșină. Rolurile principale sunt interpretate de Oleg Iankovsky, Maia Morgenstern, Gheorghe Dinică, Petru Vutcărău și Tania Popa.

Deși s-a spus că filmul este cu mult sub valoarea romanului lui Camil Petrescu, ecranizarea are meritul de a aduce pe marile ecrane actori de calibru și de a lăsa spectatorul să parcurgă structura epistolară a cărţii. Cu relațiile amoroase misterioase ale personajelor, cu emoțiile și frământările lor, al căror secret nu se dezleagă decât spre finalul poveştii. Dar și cu o coloană sonoră semnată de marele compozitor basarabean Eugen Doga.

În mitologia greacă, Procustes (“întinzătorul”) îi ademenea pe trecători să se odihnească pe patul său, iar apoi îi „regla” pe aceștia la dimensiunea patului (fie prin tăierea capului și/sau picioarelor dacă victimele erau prea înalte, fie trăgând de aceștia pe roată ca să îi intindă până la dimensiunea patului, daca erau prea scunzi).

(w882) Patul lui

Acesta era Patul lui Procust, iar de aici putem înțelege mai bine și cartea lui Camil Petrescu. În care personajele-naratori sunt doamna T, Fred Vasilescu, George Ladima, Emilia, care își duc existența într-o societate imaginată ca un „pat al lui Procust”, unde valorile intelectuale și aspirațiile sunt încadrate de limite impuse de societate.

Aproape deloc difuzat în ultimii ani de posturile de televiziune, „Patul lui Procust” a obţinut Piramida de aur pentru regie la categoria „Cel mai bun film” în cadrul Festivalului de Film de la Cairo, în 2002.

O primă încercare de ecranizare după această capodoperă a literaturii române interbelice a fost ”Cei care plătesc cu viața”, film regizat în 1989 de Șerban Marinescu,  scenariul fiind bazat pe romanele ”Patul lui Procust” și ”Jocul ielelor”.

Mai multe detalii despre Festivalul Filmului Bacalaureat AICI.

14:30 Ora regelui

Tinerii din București și din Iași care au finalizat nivelul de aur al programului Duke of Edinburgh, în acest an, au obținut cea mai înaltă distincție și, în cadrul unei ceremonii organizate de Majestatea Sa Margareta, la Palatul Elisabeta, au primit certificatul de recunoaștere.

Alteța Sa Regală Principele Radu a vizitat un liceu special al Buzăului, Colegiul Economic ”Regele Mihai”. După București, aici este al doilea centru de învățământ din țară din care provin mulți dintre studenții Academiei de Studii Economice din capitală.

Într-o clădire-monument de arhitectură din Craiova, a fost inaugurat Muzeul Cărții și Exilului Românesc. Noul muzeu ce deține 38 de colecții, reprezintă una dintre atitudinile necesare în rescrierea istoriei noastre postbelice și în reconsiderarea istoriei literaturii și culturii românești.

Arhiva primei agenții de presă din țară a început să se constituie cu 135 de ani în urmă. În acest timp, Agerpres a consemnat zi de zi evenimentele românilor și ale lumii. Povestea agenției care își păstrează menirea de a informa corect, impartial și prompt, o aflăm în ”Ora Regelui”.

Prezentator: Bogdan Șerban-Iancu

Editor de imagine: Nicolaie Cernat

Realizatori: Bogdan Șerban-Iancu, Adelina Dumitrescu, Sandrino Gavriloaia

Producător Lidia Voicu

15:30 Copiii spun

cu Virgil Ianţu

Lumea se schimbă permanent. Totuși, copiii rămân copii și spun lucruri năstrușnice! Ei văd într un fel aparte lumea, cum numai ei știu s-o explice!

Virgil Ianțu știe cifrul și împărtășește acest secret cu noi, în fiecare editie.

 
Cum se dezbate partajul succesoral?

Cum se dezbate partajul succesoral?

publicat: sâmbătă, 20 aprilie 2024

Ce este partajul succesoral și cine moștenește averea în familie după un deces? Cine poate solicita ieșirea din indiviziune? Care este Instanța ...

Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...

„Cred că trăim vremuri grozave ca să faci teatru”! – Regizorul Thomas Ostermeier în dialog cu Cătălin Ştefănescu, la „Garantat 100%”

Repetiţii, actori, creaţie, clişeu, teatru, relevanţă, pasiune, spectacol, succes, spaţiu, joc, perspectivă asupra lumii... O discuţie ...

 

#tvr1