loader

Pe drumul partizanilor, în Făgăraș, la „Exclusiv în România” | VIDEO

Am aflat mai multe despre Elisabeta Rizea și Nicu Diaconescu din Aref, dar am facut și trasee turistice impresionante la „Exclusiv în România”, pe 29 noiembrie, de la ora 17.00, la TVR 1.  

 

Cristian Tabără
Exclusiv în România

Cristi Tabără și echipa au pornit pe un traseu pe cât de frumos, pe atât de încărcat emoțional.

Cu puțin înainte de sărbătoarea națională a României, au facut o incursiune într-unul dintre cele mai tulburătoare momente ale istoriei ei. Dar și într-una din cele mai tulburător de frumoase zone ale țării. Pe 29 noiembrie, Cristi Tabără și echipa sa pornesc pe urmele luptătorilor anticomuniști din cea mai longevivă mișcare de rezistență a Europei ocupate de bolșevici. Frumusețile uluitoare ale Munților Făgăraș s-au văzut la „Exclusiv în România” duminică, de la ora 17.00, la TVR 1.

 

(w882) vf

Pe drumul partizanilor, descoperim, la Nucșoara, un traseu turistic cu același nume. Dar și proiectul unei case memoriale dedicate Elisabetei Rizea, impresionant model de demnitate și curaj al secolului al XX-lea.

(w882) casa

Parcurgem, apoi, alături de echipa „Exclusiv în România”, Valea lui Stan, nu doar pentru a experimenta elementele de via ferrata care îi incită pe turiști, ci mai ales pentru a afla povestea unică a unui alt partizan. Unul pe care Securitatea nu a reușit să-l prindă niciodată: Nicu Diaconescu din Aref.

(w882) biserica

Ajunși pe Transfăgărășan, ne aventurăm până la lacul și refugiul Călțun – unicat european - și mai sus, până pe cel de-al doilea vârf ca altitudine din România, Vârful Negoiu.

(w882) vf

La finalul ediției, în jurul ceaunului, Cristi Tabără și jurnaliștii „Exclusiv în România” inventează o tocană din pastramă de oaie, pe care o numesc în ton cu incursiunea tocmai încheiată în istoria recentă: „Tocana Partizanilor”. „Exclusiv în România” se vede și în ultima duminică de noiembrie, de la ora 17.00 la TVR 1.

(w882) tocana

 

 

11:00 Dosar România

*Dezbatere: Securitatea la români.

Producător Răzvan Butaru

(Reluare)

13:00 Ora regelui

Tradus de cercetătorul Georgeta Filitti, membru de onoare al Academiei Române, și având notele scrise de istoricul Tudor Vișan-Miu, volumul ”Însemnări zilnice. 1932” este o adevărată comoară pentru cei interesați de istoria țării. Cartea-mărturie, scrisă sârguincios de Regina Maria a României, este una dintre cele mai interesante din această serie, tumultosul an 1932 fiind redat din perspectivă personală.

Proiectul de cercetare “Istorii deturnate-destine rescrise. Patrimoniul construit din București sub regimul comunist” a fost realizat de Muzeul Naţional Cotroceni, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc și studenți la istorie și la arhitectură. Destinele a șapte personalități ale politicii și culturii interbelice, supuse represiunii comuniste au fost aduse în fața publicului, prin poveștile locuințelor și ale proprietarilor lor, conturate pe fondul unei Românii profund marcate de comunism.

Custodele Coroanei române a acordat Înaltul Patronaj Federației de Canotaj. În cadrul ceremoniei de la Castelul Peleș, Majestatea Sa Margareta a conferit învestituri regale unor personalități române din țară, dar și Germania și Elveția.

Prezintă Bogdan Șerban-Iancu

Producător Lidia Voicu

 
Vizită regală în Irlanda

Vizită regală în Irlanda

publicat: sâmbătă, 12 iulie 2025

Sâmbătă, 19 iulie, la „Ora Regelui”, vom călători, împreună cu Familia Regală, în Irlanda.  Vom afla ce îi atrage pe mulți români la capătul de ...

Concertul de Gală de la Opera Garnier din Paris se vede la TVR 1

Filarmonica din Viena, sub bagheta lui Yannick Nézet-Séguin, a concertat la Opera Garnier din Paris, celebrând cea de-a 150-a aniversare a ...

„Hai, române, joacă bine!”, ne îndeamnă maramureșeanca Paula Seling. Ansamblul Folcloric „Transilvania”, aniversat la TVR 1

Iuliana Tudor ne aşteaptă, duminică seară, la un concert extraordinar al Ansamblului Folcloric Naţional „Transilvania”, la împlinirea a 66 de ani ...

 

#tvr1