loader
Foto

Galerie foto

Pe frecvenţa Programului 3, la „Adevăruri despre trecut”, de la TVR 1

Două noi reportaje am văzut la „Adevăruri despre trecut”, miercuri, 2 decembrie, ora 22.20: povestea Radioului în blue-jeans al Radiodifuziunii Române şi „Emigrant politic în România Socialistă”.

 

Adevăruri despre trecut

La începutul anilor '70, Radiodifuziunea Română dedica o frecvență pe ultrascurte programelor pentru copii și tineret: divertisment, cultură, informație și muzică. Asta, dacă nu se lua curentul.

(w882)

Sofia Şincan şi Florian Pittiş la aniversarea Programului 3 – martie 2001 - foto: rador.ro

Iar o echipă de jurnaliști cu spirit tânăr a reușit să creeze programe care să capteze interesul tinerilor de-atunci și, mai ales, să-și transforme ascultătorii în prieteni. Ștefania Țene ne-a spus frumoasa poveste a iubitului Program 3, în prima parte a Adevărurilor despre trecut. La TVR 1, miercuri, 2 decembrie, ora 22.20.

Programul 3 a reprezentat o gură de aer proaspătă în vremea trecutului regim comunist, un post îndrăzneț, cu o atmosferă specială, care a strâns în jurul lui tineri, oameni de teatru și de muzică, iar peste ani, în 2004, Radio3Net a preluat această misiune, adaptând-o la vremurile şi cuceririle tehnice actuale.

„Emigrant politic în Romania Socialistă”

11 septembrie este o zi asociată de cei mai mulţi oameni cu atacul terorist asupra Statelor Unite din 2001. Pentru locuitorii din Chile, însă, 11 septembrie 1973 este data în care preşedintele ales cu 3 ani în urmă, Salvador Allende, a fost îndepărtat de la conducerea ţării printr-o lovitură de stat al cărei lider a fost Augusto Pinochet.

(w882)

Îndepărtarea lui Salvador Allende de la preşedinţia ţării s-a soldat cu represalii brutale faţă de cei care erau apropiaţi, în orice fel, de idelogia socialistă. În ajutorul refugiaţilor chilieni au sărit ţări precum România, Republica Democrată Germană, Ungaria, Iugoslavia sau Cuba.

(w882)

Începând din  martie 1974, în România socialistă au început să sosească grupuri de refugiaţi politic din Chile. În noiembrie acelaşi an, Ceauşescu le spunea unor delegaţi sovietici că în România se află 1300 de refugiaţi chilieni. Peste un an erau 1500. Adaptarea lor la noua patrie n-a fost deloc uşoară, iar apăsarea regimului ceauşist i-a marcat şi pe chilienii ajunşi pe aceste meleaguri. Mulţi au abandonat România în anii ’80, iar alţii - după Revoluţie. Roxana Tarhon ne-a adus întreaga poveste despre ce însemna să fii emigrant politic în România Socialistă în a doua parte a seriei Adevăruri despre trecut, tot în ediţia de miercuri, 2 decembrie.

(w882)

Realizatori: Ştefania Ţene şi Roxana Tarhon

Producător: Raluca Rogojină

Despre seria Adevăruri despre trecut de la TVR 1:

„Se împlinesc deja 6 ani de când mărturisim fără patimă despre destinul omului de rând în comunism. Orice suferinţă are în ea plâns şi smerenie. Astăzi însă, supravieţuitorii povestesc în tihnă, sfătos şi simplu, despre cum au învăţat să alunece pe spirala durerii”, declară Raluca Rogojină, producătorul uneia dintre cele mai apreciate emisiuni de publicistică a Televiziunii Române.

Arhiva TVR păstrează mărturii impresionante despre realităţile anilor ceauşişti. Istoria a consemnat multe, s-au scris mii de cărţi. Dar Televiziunea Română este unica deţinătoare a istoriei ultimilor 50 de ani, în imagini. Adevărat depozitar de istorie vie. Realizatorii Adevăruri despre trecut vorbesc, în imagini şi comentarii, despre evenimente marcante ale istoriei noastre recente, dezvăluie întâmplări pe care partidul le-a îngropat timp de 50 de ani.

Dramele pe care le genera un divorţ în perioada comunistă, tehnici operative de filaj SRI, meditaţia transcedentală, povestea studenţilor veniţi din străinătate, formaţiile artistice ale întreprinderilor sau cooperativelor, importanţa domeniului cercetării, echipa de fotbal Rapid – cu solidaritatea împărtăşită de suporterii ei până în ziua de astăzi, discotecile din vremea comunismului, povestea studiourilor de film de la Buftea, arta afectată de propaganda comunistă etc. se numără printre subiectele noului sezon Adevăruri despre trecut de la TVR 1. Pentru două ediții din acest sezon – cele din din 18 şi 25 noiembrie – ne-am întors cu mai mult în timp în urmă, spre finalul celui de-Al Doilea Război Mondial şi am descoperit evenimentele cumplite care s-au petrecut în anii 1946-1947.

23:45 Punctul critic (R)

Producator Florenţa Dăscălescu

Realizator Smaranda Vornicu-Shalit

(Reluare)

1:20 Dosar România (R)

Realizator Gabriel Geamănu

Producător Răzvan Butaru

(Reluare)
 
Sezonul 14 al „Anchetelor comisarului Antonescu” continuă seria ediţiilor ce reconstituie cazuri de omor

Fără păcăleală! Colonelul în retragere Dan Antonescu revine la TVR 1 pe 1 aprilie, cu noi cazuri rezolvate de infracţiuni grave. Ediţiile noului ...

Partajul succesoral. Împărțirea bunurilor moștenite

Cine are dreptul la moştenire şi cum se împart bunurile comune? Ce este rezerva succesorală şi care sunt moştenitorii rezervatari? Care sunt ...

Demontăm şi explicăm mituri de pe la noi, în noul sezon „Exclusiv în România”

Mitul despre locul în care s-a răsturnat căruţa cu proşti, unicatele mondiale ale Sucidavei din Corabia sau o vizită în Valea Jiului, pe Planeta ...

 

#tvr1