loader
Foto

Galerie foto

Pe urmele mişcării de rezistenţă din Făgăraş, la „Exclusiv în România” | VIDEO

Făgăraşul nu este doar o regiune superbă din România, ci şi locul unde caractere puternice, bărbaţi cu credinţă şi dragoste de neam, au înfruntat ororile regimului comunist. Cristi Tabără i-a readus în memorie pe 19 decembrie, de la 17.10, la TVR 1.

 

Cristian Tabără
Exclusiv în România

La început de iarnă, străbatem ambii versanți ai masivului Făgăraș, alături de Cristi Tabără şi echipa sa, care au decis să înfrunte vremea aspră, pentru a merge pe urmele unei mișcări de rezistență unică în Europa: cea a luptătorilor anti-comuniști din munți.

Scopul declarat al drumeţilor „Exclusiv în România” este de a contura, pe potecile turistice de azi, traseele celor două grupări aflate de o parte și de alta a muntelui. Două grupări care au încercat să-și unească forțele, dar nu au reușit să se întâlnească niciodată.

Povestea lor şi a acestei zone din inima ţării, ce „a văzut şi a auzit multe” – duminică, 19 decembrie, de la ora 17.10, la TVR 1, într-o nouă ediţie „Exclusiv în România”.

(w882) loc de int

(w882)

Pornim din Țara Făgărașului, de la Drăguș, spre versantul nordic, pe firul poveștii eroilor grupării Ogoranu și urcăm pe Muchia Drăgușului până la unul dintre adăposturile lor secrete, cabană devenită astăzi refugiu montan pentru turiști. Trecem, apoi, pe versantul sudic, dar nu înainte de a ne opri la Vâltorile de apă de la Lisa, cea mai veche instalație de prelucrare tradițională a lânii, din România.

(w882) refugiu mu

(w882) Vâltori -

„Dincolo de creastă, pe Muntele Căpățâna, ajungem la o altă cabană, folosită de cei din gruparea „Haiducii Muscelului” și parcurgem – din fericire, ca turiști - o parte din traseele lor, pe poteci de munte, până sub Colții Cremenii și mai jos, la Poienărei”, ne relatează Cristina Madgearu, producător al emisiunii şi călător prin toată ţara, alături de Cristi Tabără.

(w882) Nucsoara

(w882)

Drumeţia prin peisajele minunate ale Făgărașilor și prin istorie se încheie la Nucșoara, unde echipa TVR se interesează de un proiect îndrăzneț, despre care a aflat anul trecut: Casa Memorială Elisabeta Rizea. În ce stadiu se găseşte acum lucrarea aflăm şi noi pe 19 decembrie, de la 17.10, într-o nouă premieră „Exclusiv în România”, la TVR 1.

(w882) casa Elisa

(w882)

Producători: Cristina Madgearu, Marin Găbudean

13:00 Ora regelui

Tradus de cercetătorul Georgeta Filitti, membru de onoare al Academiei Române, și având notele scrise de istoricul Tudor Vișan-Miu, volumul ”Însemnări zilnice. 1932” este o adevărată comoară pentru cei interesați de istoria țării. Cartea-mărturie, scrisă sârguincios de Regina Maria a României, este una dintre cele mai interesante din această serie, tumultosul an 1932 fiind redat din perspectivă personală.

Proiectul de cercetare “Istorii deturnate-destine rescrise. Patrimoniul construit din București sub regimul comunist” a fost realizat de Muzeul Naţional Cotroceni, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc și studenți la istorie și la arhitectură. Destinele a șapte personalități ale politicii și culturii interbelice, supuse represiunii comuniste au fost aduse în fața publicului, prin poveștile locuințelor și ale proprietarilor lor, conturate pe fondul unei Românii profund marcate de comunism.

Custodele Coroanei române a acordat Înaltul Patronaj Federației de Canotaj. În cadrul ceremoniei de la Castelul Peleș, Majestatea Sa Margareta a conferit învestituri regale unor personalități române din țară, dar și Germania și Elveția.

Prezintă Bogdan Șerban-Iancu

Producător Lidia Voicu

14:00 Telejurnal

* Ştiri* Sport

Prezintă: Claudiu Lucaci și Mihai Rădulescu

Producători: Diana Anghel şi Dorin Munteanu

Transmisiune directă

 
Vizită regală în Irlanda

Vizită regală în Irlanda

publicat: sâmbătă, 12 iulie 2025

Sâmbătă, 19 iulie, la „Ora Regelui”, vom călători, împreună cu Familia Regală, în Irlanda.  Vom afla ce îi atrage pe mulți români la capătul de ...

Concertul de Gală de la Opera Garnier din Paris se vede la TVR 1

Filarmonica din Viena, sub bagheta lui Yannick Nézet-Séguin, a concertat la Opera Garnier din Paris, celebrând cea de-a 150-a aniversare a ...

„Hai, române, joacă bine!”, ne îndeamnă maramureșeanca Paula Seling. Ansamblul Folcloric „Transilvania”, aniversat la TVR 1

Iuliana Tudor ne aşteaptă, duminică seară, la un concert extraordinar al Ansamblului Folcloric Naţional „Transilvania”, la împlinirea a 66 de ani ...

 

#tvr1